TÜRKİYE ENERJİ KORİDORU

Serpin ALPARSLAN 18 Ağu 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Avrupa, Kuzey Avrasya ve Ortadoğu enerji koridorunda Türkiye'nin amacı, 2020-2025 tarihleri arasında enerji bağımlılığını minimum düzeye indirmek.

Avrupa, Kuzey Avrasya ve Ortadoğu Enerji Bloğu

Avrupa, Kuzey Avrasya ve Ortadoğu enerji koridorunda Türkiye’nin amacı, 2020-2025 tarihleri arasında enerji bağımlılığını minimum düzeye indirmek. Türkiye ve çevre ülkelerdeki doğalgaz ve durumlarını dünkü yazımda bahsetmiştim.  Avrupa’ya geçişi sağlayacak Doğu Akdeniz bloğu, Hazar Denizi, İsrail ve son olarak  Kıbrıs Rum kesiminin son keşif çalışmalarının ardından Türkiye’yi de enerji koridoru olarak nitelendirmemiz doğru bir yaklaşım olacaktır. Bunu Doğu Akdeniz bloklarındaki potansiyel karşısında arz olacağından Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan petrol ve doğalgaz hattının stratejik ortağı olacağı aşikar.

Ancak, tek şart barış… Eğer Ortadoğu bölgesindeki etkin dış güçlerin yarattığı iç savaşlar, etnik, din, mezhep nedenlerden dolayı düşmanlıklar ortadan kalkarsa Ortadoğu tekrar ekonomik olarak güçlenerek barışçıl ortama kavuşabilir. Diğer etken faktör ise  güçlü enerji şirketlerin yatırım süreçleri olacaktır. ABD, Rusya ise Doğu Akdeniz, İsrail ve Kıbrıs havzalarındaki çalışmaları izlemeyecek bilakis ortak olmaya çalışacaktır. Bölgede 13,2 trilyon metreküp doğalgaz tahmini, şimdilik tüm dolar bakan gözleri Enerji Koridoru havzalarına çeviriyor.