FED GÖRÜŞLERİYLE DOLARIN GEÇİŞ HAMLESİ

Serpin ALPARSLAN 22 Ağu 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Fed üyelerinden William Dudley ve John Williams açıklamalar yaptılar. Hem Dudley hem de Williams'ın bu yıl eylül veya aralık ayında faiz artırımının gerçekleşmesi gerektiğine yönelik açıklamalarda bulundular.

Fed üyelerinden William Dudley ve John Williams açıklamalar  yaptılar. Hem Dudley hem de Williams’ın bu yıl eylül veya aralık ayında faiz artırımının gerçekleşmesi gerektiğine yönelik açıklamalarda bulundular. Bu açıklamaları destekleyen en önemli etken  hafta sonuna doğru gelen olumlu ABD verileriydi. Doların 5 gündür arka arkaya düşüşünü günlük izlediğimde; özellikle Williams, ABD ekonomisinin yakın zamanda faiz artırımı yapmak için yeterli ölçüde güçlü olacağına değindi ve sonrasında dolar desteklenerek yükselişe geçti. Bu doların yükselişe geçiş hamlesi olarak da değerlendirilebilir.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Büyük Britanya'nın Avrupa Birliği'nden resmi ayrılma görüşmelerine 2017'nin ilk yarısında başlamasına hala sıcak bakıyor. 50 maddelik Lizbon anlaşmasını unutmamaları lazım. Ancak, pound, en önemli 16 para birimlerine karşı düşmeye devam ediyor. FED Başkanı Janet Yellen’ın, güvercin açıklamalarını hep duymuşsunuzdur. Jackson Hole sempozyumunda kullanacağı ifadeler bu haftanın en önemli gelişmesi olmakla birlikte piyasalarca yakından takip edilecek ve dolar endeksinin yönüne en fazla etkiyi yaratacak diyebiliriz.

Janet Yellen’ın konuşmasında bu yıl bir faiz artırımı olabileceği sinyalleri alınırsa, dolar endeksinin bahsettiğimiz trend desteği üzerindeki kalıcılığının devam etmesiyle yeniden 95.50-96.00 seviyelerine ulaşmasına imkan verebilir. Ayrıca bu hafta ABD’de izleyeceğimiz önemli veriler; yeni konut satışları, ikinci el konut satışları, dayanıklı mal siparişleri ve ikinci çeyrek büyümesinin ikinci okuması olacak. Tüm veriler, ABD’de ekonomik aktivitenin canlılığını korumasına ve buna ilişkin olarak enflasyon hedeflerine varma noktasında oldukça önemli.

Fitch’in kredi not ve görünümünün değerlendirilmesi ardından yeni haftada yine önemli bir gelişme bizi bekliyor olacak. Salı günü TCMB’nin para politikası toplantısında alacağı faiz kararını öğreneceğiz. Bilindiği üzere TCMB, son 5 aydır art arda faiz koridorunun üst bandında indirimlere devam ediyor ve en son koridorun üst bandını % 8.75 olarak belirledi. Bununla birlikte koridor genişliği 150 baz puan düşerek şimdiye kadar ki en dar faiz koridorunu gördü. 19 Temmuz’da yapılan en son  faiz indirimi, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından gerçekleşmişti. Son gerçekleşen toplantının ardından yayınlanan toplantı özetlerinde TCMB, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki bu gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekerken çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesini beklediğini ifade etti. 15 Temmuz darbe girişimi ardından geçen 4 gün içerisinde bu girişimin kısa sürede bertaraf edilebilmesi yanında hükümet ve merkez bankası kanadından güven verici mesajların verilmesi, hamlelerin atılması ekonomik boyutta yaşanabilecek daha yüksek şiddetli bir krizin önüne geçebildi. Bence TCMB, salı günkü toplantısında borç verme faiz oranında bir 25 baz puanlık daha indirim gerçekleştirecektir.