Gençler, başarının inanmaktan geçtiğini anlatan tüm sözleri de aklınıza getirerek hayat yoluna böylece çıkmamız şarttır.

Küba Devrimi’nde Fidel Castro’nun yol ve dava arkadaşı Ernesto Che Guevara yazdığı bir kitaba ‘Gerçekçi ol, imkansızı iste’ adını verirken pratikteki deneyimini anlatıp başkalarına da yol gösteriyordu.

Gençler, başarının inanmaktan geçtiğini anlatan tüm sözleri de aklınıza getirerek hayat yoluna böylece çıkmamız şarttır.

Hayalini kurduğunuz, gönlünüzde yatan mesleğe ve başarıya nasıl ulaşırım diye derin ve ince hesaplar yapmaktansa, akılcı düşünüp hemen şimdi iş aramaya başlayın diyorum. Donanımım eksik, CV’im zayıf, torpilim yok gibi önyargıları bir kenara bırakarak harekete geçiniz.

Çok önemli bir fırsat ayağınıza geldi.

Türkiye’nin dünyada en çok tanınan global markası Türk Hava Yolları yeni çalışma arkadaşları alacağını duyurdu.

Yani gençlere bir iş kapısı daha açılıyor.

Covid-19 salgın döneminde bir kişiyi bile işten çıkarmayan, 2022’de alımlara devam eden THY, halen 414 olan uçak sayısını 2023 sonunda 435’e çıkararak uçak sayısıyla doğru orantılı olarak tam 10 bin kişiyi işe alıp, iştirak şirketleriyle birlikte 75 bin olan çalışan sayısını da 85 bin kişiye çıkarmayı hedefliyor.

THY’nin uçak sayısını 2033 yılında 813’e çıkararak dünyanın en büyük havayolu şirketi olacağını ve personel sayısının da 150 bin kişiye yükseleceğini en yetkili kişi olan Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat duyurdu. Büyük hedefler konulması tabi ki inanmak ve başarabilmekle mümkün.

Bu konuda THY rüştünü ispat etmiştir.

Take-Off JR ve Kabin Memuru başlığıyla yapılan işe alım ilanlarını ben de sosyal medyadaki hesaplarımdan yayınladım. İşsizliğin, Mart ayında da yüzde 10’larda gerçekleştiği, geniş tanımlı işsizliğin de yüzde 21,8 olarak resmi kayıtlara girdiği ülkemizde, THY gibi gözde bir kurumun yayınladığı böyle bir iş ilanının büyük ilgi çektiğini görmek beni hiç de şaşırtmadı. Takipçilerden gelen mesajların çokluğu bunu gösteriyordu. Herkes, ne yapması gerektiğini, şansının ne olabileceğini ve de torpilinin olmadığını da söylüyordu.

Ben de kendilerine yapılan duyurulara bakarak THY web sitesindeki İnsan Kaynakları sayfasına girmelerini, şanslarının başkalarından az olmadığını ve yaygın ve de sistematik bir torpil olmayacağını anlatıyorum. Örnek olarak THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın eşinin yeğeninin de geçmişte yapılan bir sınavda elendiğini söylüyorum. Alımların seçim öncesinde duyurulmasının herhangi bir amaca yönelik olmadığı, sezon ihtiyacı olarak önceden planlandığı, girişlerin de seçim sonrasında yapılacağı bir gerçek. Böyle bir ortamda THY yönetiminin kimsenin hakkını yemeyeceğini, hakkaniyete uygun adil bir tavır sergileyeceklerine dürüst alım yapacaklarına inancım tam.

Dünyanın 128 ülkesinde 300 yakın dış hat noktasına gece gündüz, yaz kış demeden aralıksız uçan THY’nin milli ekonomiye yaptığı katkıyı görmezden gelemeyiz. Binlerce insanın emeğiyle ortaya çıkan bu büyük şirketin yapılacak bu sınavlarda toplumun her kesiminden başvuran bütün adaylara aynı mesafede yaklaşacağından ve herhangi bir ayrım yapmayacağından hiç şüphemiz yok.

Şunu biliyorum ki, THY çatısı altında halen çalışmakta olan ezici çoğunluk kurumdan ve işlerinden çok memnundur.

Kurumsal aidiyet, kuruma sadakat veya bağlılık konusunda birçok şirketten çok daha yüksek verim sağlayan THY’nin yeni işe alacağı kişileri seçerken geniş bir perspektiften bakarak toplumum her kesimini mutlu etmesi beklenmektedir.

Arkasında geniş ve farklı halk kesimleri, değişik düşünce ve kanaat sahipleri olan kurumlar daha da başarılı olmaktadırlar.

THY, yapacağı alımlarda bu kriterleri göz önünde bulundurup, toplumsal barış için önemli bir adım atmış olacaktır.

Toplumsal barış, üretimde, tüketimde, istihdamda paylaşımcı ve eşit tavır sergilenmesiyle mümkündür. Bu gerçekleşmediği zaman ayrıcalıklı sınıf veya katmanların doğması gerçeğiyle karşı karşıya kalırız. İçinde yaşadığımız devir öyle bir zaman değil. Toplumsal barış ve mutabakat, üst yöneticilerin ve kurumların daha adil davranmasından geçer. Böyle davrandığı sürece devlet uzun ömürlü, yöneticiler de unutulmaz olurlar.

Mutlu yarınlar Türkiye’m…

[email protected]

—————————————————————

BM Denizcilik Teşkilatı’nda önemli seçim

Suat Hayri Aka, Genel Sekreter adayımız

Zaman zaman gazetelerde uluslararası şirketlerin dünya başkanlıklarına bir Türk’ün atandığını görünce gururlanırız.

Yine aynı şekilde uluslararası dernek ve vakumların üst yönetimlerinde de Türk vatandaşlarını görmek bizi mutlu eder.

Geçen yıl, havacılıkta dünyanın önemli kuruluşlarından olan Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği, IATA (International Air Transport Association) Başkanlığı’na Pegasus Havayolları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane’nin seçilmesi böyle gurur duyduğumuz bir başarıdır.

Şimdi, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın en önemli alt kuruluşlarından biri olan Uluslararası Denizcilik Teşkilatı’nın (IMO-International Maritime Organization) yeni Genel Sekreteri’nin seçilmesi gündemde. Halen, Koreli Ki Tack Lim’in yürüttüğü bu görev için Temmuz 2023’te seçim yapılacak. Bu göreve 4 yıllık bir süre için seçilecek olan genel sekreter 1 Ocak 2024 tarihinde görevi devralacak. İkinci bir dört yıl daha görev yapabilecek olan genel sekreter 8 yıl süreyle bu ağırlığı kurumun en önemli koltuğunda oturma hakkını elde edecek.

IMO, Birleşmiş Milletler Teşkilatı sistemi içinde ICAO, WHO, WTO, UNESCO, UNICEF, FAO, ITU, ILO gibi uzmanlık kuruluşlarından biri olup, dünya denizciliğinde standartları ve kuralları belirleyen çok önemli bir kuruluşudur. Merkezi Londra’da olan ve 175 üye ülke arasında Türkiye’nin de bulunduğu IMO

40 üyeli Konsey tarafından yönetiliyor.

IMO’da genel sekreterlik en üst düzey ve mutlak yetkili, seçimle belirlenen icracı bir makam olup, diğer BM kuruluşları arasında oldukça ağırlıklı bir yeri vardır. Denizde can ve mal emniyeti, deniz güvenliği, çevre güvenliği ve iklim değişikliği ile mücadele, deniz kirliliğinin önlenmesi, denizlerin korunması, gemi geri dönüşümü, ticaretin kolaylaştırılması, gemi adamlarının eğitim denetim ve belgelendirilmesi, gemi inşa standartlarının belirlenmesi, gemilerin sertifikasyonu, denizde çalışma mevzuatı, deniz hukuku sözleşmesi gibi 50 civarında uluslararası sözleşme ve protokolu hayat geçirmiş etkili bir teşkilattır.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Teşkilatı kurulduğundan bugüne kadar ilk defa bu düzeyde bir göreve talip oldu ve halen ICAO’da (Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı) Daimi Temsilci olan Büyükelçi Suat Hayri Aka’yı resmen aday gösterdi. (Aka, seçilse bile ICAO’daki Daimi Temsilcilik görevi yıl sonuna kadar sürecek.)

Seçilmesi halinde dünya denizciliğinin bir numaralı yöneticisi bir Türk olacak. Bangladesh, Kenya, Panama, Dominik Cumhuriyeti, Çin ve Finlandiya tarafından gösterilen 7 aday bu görev için yarışacak. Uluslararası çevrelere göre uzmanlık, liyakat, tecrübe ve saygınlık gibi açılardan bakılınca en kuvvetli adayın Türkiye’nin adayı Suat Hayri Aka’nın olduğu belirtiliyor. Yunanistan, seçime az bir zaman kala Türkiye’nin adayı Suat Hayri Aka’yı destekleyeceğini açıkladı.

—————————————————————

BÜYÜKELÇİ SUAT HAYRİ AKA KİMDİR?

1960 yılında Tatvan’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (Denizcilik Yüksek Okulu) Güverte Bölümü’nden 1982’de mezun oldu. 1989 ve 1990 yılları arasında Birleşmiş Milletler bursuyla İsveç’te bulunan “World Maritime University” de Liman ve Denizcilik İdaresi alanında master yaptı.

1982-1991 yılları arasında Deniz Nakliyat TAŞ gemilerinde ve Ticaret Daire Başkanlığı’nda görev yaptı. Kamudaki görevinden 1991 yılında ayrılarak, 2006 yılına kadar denizcilik sektöründe armatörlük, brokerlik, acentelik, uluslararası deniz taşımacılığı, gemi alım-satımı, deniz sigortaları, gemi inşaatı ile gemi kurtarma başta olmak üzere denizcilik alanında farklı branşlarda faaliyet gösteren şirketlerde kurucu ortak ve yönetici olarak görev yaptı.

1994-2006 yılları arasında kesintisiz olarak 12 yıl boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak “Gemi İşletmeciliği ve Deniz Ekonomisi” derslerini verdi. 2006’da Ulaştırma Bakanlığı’na havacılıktan ve bakanlığın uluslararası ilişkileri ve Avrupa Birliği müzakerelerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak atandı. 2007-2014 yıllar arasında AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş’de ve 2016-2018 döneminde de Türk Telekom A.Ş’de kamu hisselerini temsilen Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

2016 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarlığı’na getirildi. 2019 yılında Büyükelçi ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı- ICAO nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi olarak atandı. Halen bu görevi yürütmektedir.

2015 yılında World Maritime University tarafından Seçkin Mezunlar Onursal Ödülü’ne layık görülen Suat Hayri Aka’ya 2019 yılında Pirireis Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi. Aka, evli ve iki çocuk babası olup, ileri derecede İngilizce bilmektedir.