Wikipedia, Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan makaleler nedeniyle 29 Nisan 2017'de erişime kapatılmıştı.
WIKIPEDIA NEDEN YASAKLANMIŞTI?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan bilgilere göre, sitenin Türkiye'yi DEAŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içerikleri kaldırmaması, hatta koruma altına alması nedeniyle engellendi. Türkiye'nin Vikipedi'den dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermemesi üzerine erişim engeli konulduğu söylendi. Türkiye, Wikipedia'dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını talep etti. Dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtilmişti.
Ve Yıllar Sonra
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı üzerine Wikipedia'yı erişime açtı.
WIKIPEDIA SÜRECİ NASIL İLERLEDİ?
Wikipedia, Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan makaleler nedeniyle 29 Nisan 2017'de erişime kapatılmıştı.
Erişim engelinin kaldırılmasına yönelik bireysel başvuruları 26 Aralık 2019 tarihinde görüşen Anayasa Mahkemesi, bu engelin "ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna" karar verdi.
Bu gelişmenin ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda hüküm verdi.
BTK da yerel mahkemenin kararı sonrasında internet servis sağlayıcılarına durumu bildirdi ve Wikipedia'nın erişim engeli kaldırıldı.
WIKIPEDIA NEDİR?
Kullanıcıları tarafından ortaklaşa bir şekilde içeriklerin hazırlandığı, her dilde yayın yapan ücretsiz bir ansiklopedi ağıdır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır. Kurucusu ise Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales'dir
KEŞANLI ALİ DESTANI PERDELERİNİ AÇIYOR
Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner’in, epik bir halk tiyatrosu üslubunda kaleme aldığı, Yalçın Tura’nın müziklerini yazdığı; her yönüyle yerli ve bir o kadar da modern; halkın kendi yaşantısını, meselelerini, arzularını yansıtan “Keşanlı Ali Destanı”, orijinal oyun metniyle ve müzikleriyle perdelerini yeniden açıyor!
İlk kez 1964’te Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Semiha Berksoy başta olmak üzere 40 kişilik dev bir kadro ve Genco Erkal rejisiyle dünya prömiyerini yapan “Keşanlı Ali Destanı”; dünya tiyatrosuna armağan edilişinin 56. yılında, Türk Tiyatrosunun efsane yönetmeni Yücel Erten rejisiyle seyircisiyle yeniden buluşuyor. Birce Akalay, İlker Ayrık, Meral Çetinkaya, Köksal Engür, Nilgün Kasapbaşoğlu’yla birlikte 50 kişilik oyuncu kadrosu ve 10 kişilik orkestranın yer aldığı oyun, bir Pervasız Tiyatro prodüksiyonu. Dekorda Barış Dinçel, kostüm tasarımında Gamze Kuş, ışık tasarımında Yakup Çartık imzalarını taşıyan oyunun müzik direktörlüğünü Çiğdem Erken üstlenirken, koreografisi Hamit Erentürk’e ait.
KRALİÇE KLEOPATRA’NIN ÖLÜMÜNE DEK DÖRT BİN YIL
Mısırbilim, arkeoloji ve antik tarih alanlarında yetkin olan Hermann Alexander Schlögl’ın kaleme aldığı Eski Mısır Alfa Yayınları’ndan çıktı. Kraliçe Kleopatra’nın intiharına dek dört bin yıllık süreyi anlatan Hermann S. Schlögl, Eski Mısır’a dair birçok bilgiyi okuyucuyla paylaşıyor.
Eski Mısır, antikçağdan bu yana anıtsal yapıları, sanat eserleri, muazzam yazılı belgeleri ve gizemli diniyle büyüleyici olmuştur. Hermann A. Schlögl bu kitapta tarih öncesi dönemden firavunların yönettiği Mısır’ın sonunu mühürleyen kraliçe Kleopatra’nın intiharına dek dört bin yıllık Eski Mısır tarihini özlü bir biçimde aktarıyor. Firavunlar tarihinin yanı sıra Nil ülkesindeki din, kültür ve günlük yaşamı da aydınlatıcı bir biçimde anlatıyor.
40 YIL SONRA YENİ ŞARKISI İLE GÜNDEMDE
Yeşilçam'ın efsane isimlerinden ve müzik piyasasının tanınmış ismi Lale Belkıs, 40 yıl aradan sonra tekrar müzik listelerinde.
Türk hafif müziğinin cool kadını ve Yeşilçam'ın efsane oyuncusu canlandırdığı karakterlerde kötülükler kraliçesi olarak dönemine damga vuran, oyuncu ve şarkıcı Lale Belkıs, 1980 yılında ‘Kapılar’ albümünü okumak için stüdyoya girişinin ardından tam 40 yıl sonra, çok özel bir proje olan Lale Belkıs & Şahkan ‘Hayat Zor’ isimli tekli çalışma için yeniden stüdyoya girdi.
Geçtiğimiz günlerde müzikseverlerle buluşan ve Sosyal Medya üzerinde büyük etki yaratan ‘Hayat Zor’ isimli şarkının sözü ve müziği Sadettin Dayıoğlu'na, düzenlemesi Ödül Erdoğan'a ait.
GÜNÜN SÖZÜ: İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim.
ROBERT BOSCH