Satış rakamları ve segmentlerdeki hareket grafiği gösteriyor ki, önümüzdeki yıl SUV pazarı büyük bir rekabete sahne olacak.
Satış rakamları ve segmentlerdeki hareket grafiği gösteriyor ki, önümüzdeki yıl SUV pazarı büyük bir rekabete sahne olacak. 2017’de bunun yansımalarını gördük zaten. Manşet haberimizde de göreceğiniz gibi hemen hemen tüm markalar Türkiye’de ve Avrupa’da yükselen trend haline gelen SUV ve Crossover modellerini ön plana çıkartıyorlar. Rakamlar da çok cazip. Örneğin son onbir ayda otomobil satışları yüzde 4 düşerken SUV satışları yüzde 5.3 arttı. Son on yılda ise SUV pazarı yüzde 400’e yakın bir seviyede büyüdü. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, 2007’de 24 bin 967 adet olan SUV satışları 2016’da 122 bin 458 adede çıktı. Büyüme 2017’de de devam ediyor. Bu yılın 11 ayında Türkiye’de toplam 109 bin 352 adet SUV satıldı. Toplam otomobil satışları 11 ayda yüzde 4 düşerken SUV satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5.3 artış gösterdi. SUV segmentinde iddialı modelleri olanlar için iştah açıcı bir pazar… 2018 en çok bu pazarda rekabet olacak gibi. Bence bu alandaki iddialı markalardan Nissan başta olmak üzere; Renault, Dacia, Peugeot, Opel rekabeti heyecanla izlenecek gibi.
MARKALARDAKİ DEĞİŞİM RÜZGARLARI
2018’e tarihinde ilk kez bir Türk Genel Müdür’le girecek olan Peugeot Türkiye İbrahim Anaç’la heyecanla takip edilecek bir marka hüviyetinde. Nissan’dan mesai arkadaşı Peugeot Pazarlama Direktörü Mehmet Akın’la birlikte neler yapacaklarını göreceğiz. Geçen hafta açıklanan Doğuş Otomotiv’de de önemli değişiklikler 2018 rekabetinin önemli göstergesi. VW binek tarafında yıllardır başarılı işlere imza atan Vedat Uygun şimdi Doğuş Oto’nun Yönetim Kurulu’nda. Bununla başlayan bir dizi önemli değişlik VW, VW Ticari, Skoda, Audi gibi Doğuş markalarına hareketlilik getirecektir. Markalardaki bu hareketlilik bana Galatasaray’da Fatih Terim’in gelmesiyle birlikte yaşanan “heyecan”ı anımsattı. Markalar özelindeki “Fatih Terim Effekti”ni önümüzdeki haftadan başlayarak göreceğiz...
PR VE KURUMSAL İLETİŞİMCİLERE
Bu köşede defalarca ben yazdım. Diğer meslektaşlarım sosyal medyada paylaştılar. 2017 yılında “basılı dergi çıkartıyoruz” diyerek hemen hemen her lansmana giden, test otomobili ve dergiye ilan alan, özel projeler yapan bir basılı dergi 2 aydır bayilerde yerini almıyor. Yıl içinde daha önce de çıkmadığı aylar olmuştu. Sektörü ve meslektaşlarını hiçe sayarak bu etik dışı hareketi yapan dergiyi, otomotiv şirketlerinin PR’ına bakan şirketler ve otomotiv sektörünün kurumsal iletişimindeki çalışanların takip ve sorgulaması gerekiyor. Aylardır yazmamıza rağmen bu konudaki duyarsızlık devam ediyor. Çıkmayan, çıkıyormuş gibi yapan bu dergilere lütfen tepki gösterip yaptırım uygulayınız. Otomotiv dergiciliğinin sağlıklı gelişimi adına sizlerin tepkisi büyük önem göstermektedir. Siz tavır alın, bütün diğer dergiler arkanızda duracaktır.
Seneye bu köşede “2018’in Otomotivin Falı’nda buluşmak üzere...