KOCAELİ'NİN KANYONLARI VE KANYON ROTALARI
Kocaeli’de bulunan kanyonlar çok zorluk içermeyen yapıdadır. Doğa Kocaeli kitabında yer verdiğimiz kanyonlar içerisinde sadece Soğukdere Kanyonu, Sıcakdere Kanyonu ve Müflizdere Kanyonu’nun bazı bölümlerinde zorluklar bulunuyor. Bu zor bölümlerde zaten patikalardan geçişler bulunmaktadır. Kocaeli kanyonlarında bota ihtiyaç yoktur.
Müflizdere Kanyonu: 8 km
Müfliz Deresi, Samanlı Dağları’ndan doğan iki koldan birleşerek oluşuyor. Birinci su kolu Erikli Yaylası’ndan Sarısu ismi ile İnönü Yaylası’ndan gelen ikinci su kolu ile de yaylanın altında, Çavuşoğlu Yaylası’na yakın bir mesafede birleşip Müfliz Deresi ismini alıp ilerliyor. Bu iki birleşen kol, vadi tabanında Karpuzçatlatan Dersi ile birleşip Serindere’yi oluşturup Yuvacık Barajı’na dökülüyor. Parkurun tamamını geçmek için ileri düzeyde dağcılık eğitimi almış olmak gerekiyor. Bizim yapmış olduğumuz parkur Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde suyun daha çok çekildiği dönemlerde Serinlik Köyü’nden Müfliz Şelalesi’ne kadar olan mesafeyi içeriyor. Kimi yerde bele kadar olan sudan geçmek gerekiyor. Kanyon tecrübesi olmayan kişilere önermiyoruz. Parkura Serinlik Köyü’nden girdikten 1,5 km sonra su kolları ikiye ayrılıyor. Kızkalesi’nin tam altında sağa dönerek (Sol taraf Karpuzçatlatan Deresi) devam edildikten eski bir değirmene varıyoruz. Bu kanyona gurup olarak girmekte fayda var ve kanyonlarda kullanılan kıyafetler tercih edilmeli. Parkurun sonunda yer alan şelale gerçekten görülmeye değer nitelikte. Parkur kimi bölümlerde patikadan ilerliyor. Şelaleye varmadan önce karşımıza şelale niteliğinde çok güçlü bir su kaynağı geliyor. Bu kaynağın solunda yol var. Yol gözükmüyor. Bu bölüme dikkat. Bu etkinlik tam bir gün sürüyor ve bu duruma göre kumanya, yedek kıyafet almakta yarar var.
Sıcakdere Kanyonu: 9,5 km
Sıcakdere Kanyonu rotası Menekşe Yaylası Yolu üzerinde 763 metre yükseltide bulunan köprüden başlayıp Yuvacık Barajı’nın su toplama havzasında 200 metre yükseltide sona eriyor. Sıcakdere Kanyonu, geçilmesi zor olan parkurlardan biridir. Kanyonun su kaynağı Bursa il sınırlarından çıkıyor. Sağlıklı, dayanıklı ve deneyimli insanlara tavsiye edebileceğimiz bir parkur. Bazı yerlerinde gökyüzünün bile görünmediği, üşümeden ve ıslanmadan dönülemeyecek bir alan. Bunun yanında ilginç şelale ve gizli gölleri barındırıyor. Kanyonlar genelde yukarıdan aşağıya doğru yürünür. Sıcakdere Kanyonu'nu sadece Temmuz ve Ağustos aylarında geçilmesini uygun buluyoruz. Parkur boyunca bir kaç yerde temiz su kaynağı bulunuyor. Sıcakdere Kanyonu, Soğukdere Kanyonu gibi, Beşkayalar Tabiatı Koruma Alanı içerisinden geçiyor. Tabiat parkına adını veren Beşkayalar, Sıcakdere ile Soğukdere'nin (376 m) birleşim noktasında yükseliyor. Coğrafi yapının zorluğu tüm güvenlik ekipmanlarının bulundurulması gerekli kılıyor. Bir noktada ip ile geçiş yapılması gerekiyor. Kayıp düşme tehlikesinin yanında taş düşme tehlikesi de bulunuyor.
Soğukdere Kanyonu: 11 km
Soğukdere Kanyonu, Kocaeli'deki doğal yürüyüş parkurları içerisinde geçilmesi en zor olan parkurlardan. Kanyonun su kaynağı Sakarya il sınırlarından çıkıyor. Sağlıklı, dayanıklı ve deneyimli insanlara tavsiye edebileceğimiz bir parkur. Bazı yerlerinde gökyüzünün bile görünmediği, üşümeden ve ıslanmadan dönülemeyecek bir alan. Kanyonlar genelde yukarıdan aşağıya doğru yürünür. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Aytepe Soğukpınar'da bulunan su istasyonuna giden yol üzerindeki tepe, bu parkurun başlangıç yeri. Yuvacık Barajı'nın su toplanma seviyesine yakın bir noktada bulunan tarihi kemer köprü bu parkurun son bulduğu yer. Soğukdere Kanyonu'nu, sadece yaz ayları için geçilmesini uygun buluyoruz. Parkur boyunca bir kaç yerde temiz su kaynağı bulunuyor. Bu parkur, Beşkayalar Tabiatı Koruma Alanı içerisinden geçiyor. Tabiat parkına adını veren Beşkayalar, Sıcakdere ile Soğukdere’nin birleşim noktasında yükseliyor. Soğukdere, her şeyden önce coğrafi yapısı itibarı ile tüm güvenlik ekipmanlarının bulundurulması gereken bir alan. Bir kaç noktada ip ile geçiş yapılması gerekiyor. Kayıp düşme tehlikesinin yanında taş düşme tehlikesi de bulunuyor. Parkur Aytepe’de 950 metrede başlıyor. Buradan vadi tabanına doğru inerken bin metre sonra yolun solunda içilebilir su kaynağı bulunuyor. Vadi tabanına inince (2 km) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin su istasyonuna varılıyor. Burada da içilebilir su kaynağı mevcut. Rotamızın 3300 metresinde vadi içine dik ve yorucu bir iniş var. Bu inişin olduğu bölümde çok güzel bir şelale bulunuyor. Vadiye inilen mevkie yakın bir yerde Papazsuyu sol taraftan Soğukdere Kanyonu ile birleşiyor. Papazsuyu Vadisi’nde de çok güzel bir de şelale var. Toplamda 11 km’lik parkur buradan itibaren 5,6 km kanyon içerisinden geçiyor. Bu bölümlerin sadece bir yerinde ip ile geçiş bulunuyor.
Ballıkayalar Kanyonu: 5,5 km
Gebze İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ballıkayalar Kanyonu, tüm yıl sorunsuz geçilebilir. Ancak en güzel zaman Nisan ayının son haftası. Tabiat parkı statüsünde bir doğal değer olan vadinin parkurunun başlangıç yeri tabiat parkının giriş bölümü. Bu bölüm aynı zamanda rotanın bitiş bölümü. Rota üzerinde iki şelale bulunuyor. Rotamız ikinci şelaleden kanyon yapısının bulunduğu yerden geri dönüyor.