İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

EL-AZİZ OLDUM ELAZIĞ

YAYINLAMA:

Elazığ'ın ismi, Sultan Abdulaziz’in tahta çıkışının 5.yılında Hacı Ahmed İzzet Paşa devrinde şehire tayin edilen, Vali İsmail Paşanın teklifi ile 1867 yılında “Mamurat al-aziz” olmuş. Fakat telaffuzu güç olduğundan halk arasında kısaca “Elaziz” olarak söylene gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde Elazığ'da gerçekleşen "Özel Kalem Müdürleri Zirve Toplantısı için Elazığ’daydım. Bir çok ilden gelen Özel Kalem Müdürleri ile Kültür Park Mamürat-ül Aziz Salonu'nda bir araya geldik. Özel kalem müdürleri ile birlikte buluştuğumuz yer Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük dinlenme alanı olan ve şehrin en merkezi noktasında 180 bin metrekarelik dev bir alan üzerine kurulmuş yeşil alanları, gezinti alanları, göleti yürüyüş ve bisiklet yolları ile adeta insanların festival havasında günlerini geçirdikleri Kültür Park.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Özel Kalem Müdürleri Platform Başkanı ve Bayrampaşa Belediyesi Özel Kalem Müdürü Hüsamettin Efe, Elazığ Belediyesi Özel Kalem Müdürü Muhammed Talha Yanılmaz ve çok sayıda il ve ilçe belediyelerinin özel kalem müdürleri katıldı. Ne yalan söyleyeyim bir çoğu ile telefon ile konuşmamıza rağmen yüz yüze ilk defa Elazığ’da gelmiş olduk. Güzel bir dostluğun tohumlarını da atmış olduk.

Özel Kalem Müdürleri Platform Başkanı Hüsamettin Efe aynı zamanda Bayrampaşa Belediye Başkanının özel kalem müdürü. Hüsamettin Efe özel kalem müdürlüğü mesleğinin öneminin altını çizerek, ‘nice fedakarlıklar eşliğinde görevlerini yürüten yerel yöneticilerin adeta gölgeleri gibi yanlarında olduklarına ve mesleğin vizyon ve misyonunu daha ileri noktalara götürmek adına çalışmaya gayret ettiklerini’ vurguluyor.

Başkan Yanılmaz ‘Şehrimiz

Huzurun Başkentidir’

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Elazığ'ın devletine, bayrağına, vatanına, milli birlik ve beraberliğine her şeyden çok önem veren insanların yaşadığı bir şehir olduğunu ve Elazığ’ın aynı zamanda ekonomi, sanayi, tarım, hayvancılık, eğitim, kültür-ve sanat alanlarında da hızla mesafe kat ettiğine değindi. ‘Şehrimiz huzurun başkentidir’ diyor.

4 bin yıllık kadim bir geçmişe ev sahipliği yapmış ve birçok medeniyeti bünyesinde barındırmış aziz diyar Harput’ta olmak heyecan vericiydi. İlk defa Elazığ’a gitmiştim ve muhteşem bir hava bizi karışıladı.

Keban Barajını seyir

tepesinden gördünüz mü?

Bir rivayete göre Fırat nehrine bir gelin düşer ve kaybolur. Herkes elinde mumlarla onu aramaya başlar ama bulamazlar… Arkasından ağıtlar yakarlar ‘Şu Fırat’ın suyu akar derindir. Daha gün görmemiş taze gelindir’ işte adına türküler yazılan Fırat Nehri üzerinde Keban Barajı tüm ihtişamı ile akmakta. Seyir tepesine çıkıyoruz, gördüğüm manzaraya nefesimi tutup suyun sesini daha net duyuyor, sadece mavinin tonlarına kapılıp gidiyorum…

Kurra Üniversitesi

1700 ve 1800'lü yıllarda dünyada güzel Kur'an-ı Kerim okumak isteyenlerin gelip eğitim gördükleri Kurra Üniversitesi'nin olduğu tek şehirmiş Elazığ.

İki gölün ortasında kayak Hazar Baba Kayak Merkezi

Türkiye'nin en büyük tektonik gölü olan ve birçok şaire ilham veren Hazar Gölü'nün olduğu ve aynı şekilde Hazar Baba Kayak Merkezi yine bu şehirdedir. Hazar Baba Kayak Merkezi'nden kaymaya başladığınızda iki gölü birden görürsünüz ve kayarken sanki suyun içine düşecekmiş gibi muhteşem bir adrenalin yaşarsınız

4 bin yıllık kadim bir geçmişi olan Elazığ'ın yaşam kalitesi bakımından her alanda atılım göstermiş ve Aselsan’la teknolojinin şehirlerde kullanımı noktasında protokol imzalamış tek şehir yine

Şehit Polis Fethi Sekin’e minnet

Yine şehri gezerken hayran kaldığım daha önceleri ıssız insanların dolaşmaya korktuğu yerlerden biri olan ormanlık alan şimdi Şehit Polis Fethi Sekin Mesire Alanı ismi verilerek halkın kullanımına açılmış. İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi Motosikletli Şahinler Timi'nde yaklaşık 9 yıldır görev yaptığı İzmir Adliyesi önünde düzenlenen terör saldırısında şehit düşen herkesin bildiği gibi Elazığ’ın evladı ona az da olsa minnet borcunu ödeyebilmek için ismini bu mesire alanına vererek onu ölümsüzleştirmek istemiş belediye.

Çöpten Elektrik Üretim Tesisi

Elazığ Belediyesi Çöpten Elektrik Üretim Tesisi kurmuş. Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında kurularak Aralık 2015’te üretime başlamış. Keban, Pertek, Çemişgezek ve Hozat ilçeleriyle İl Özel İdaresi tarafından toplanan katı atıkların da nakledildiği Elektrik Üretim Santralinde 10 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Bu arada Tunceli Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat taşıyıcı araçları olmadığı için çöplerini ulaştırmakta sorun yaşadıklarını anlatıyor.

Türkiye’nin en büyük

hayvan hastanesi

30 dönüm arazi üzerinde kurulan ve 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi bünyesinde çevre illerinde yararlanabildiği hayvan hastanesi hayvana verilen değerin en güzel örneği

Güneşin şehri Harput

Elazığ denince Harput görülmeden olmaz. Gece Elazığ’ı Harput’un tepesinden görmelisiniz. Gecesi başka güzel gündüzü başka güzel. Akşam saat 9 gibiydi. Elazığ’dan yukarı doğru Harput’a çıkıyoruz. Gece renklerini görmek istiyorum. Tam yolu yarılamıştık ki askeri bölgeden çıkan tankların çıkışına tanık olduk. Askeri tanklar askerleri ve onların eşyaları ile birlikte birliklerinden çıkış yapıyordu. Durduk yaklaşık on dakika kadar önümden geçen tankları büyük bir duygu yoğunluğu içinde izledim. Gözlerim doldu çünkü bizim için askerlerimiz bu güzel vatan için yeni görev yerlerine gidiyorlardı. Arabanın camını indirdim. Onlara selam verdim. Evet biz sıcak yataklarımızda uyurken onlar başka bir sınıra göreve gidiyorlar. Ne kadar minnet duysak azdır.

Tankların geçişi bitince tekrar yola devam ettim. Harput’a geldiğimde Harput’un tarihi binalarının yeniden restore edildiğini gördüm. Harput’un rengi bana güneşin rengini hatırlattı. Başka bir ruh vardı orada. Adeta beni büyüleyen hiç ayrılmak istemediğim yerlerden biri oldu Harput.

Büyük Selçuklu hakimiyetinin Anadolu’ya kayması ile Harput’un Türk yurdu olmasında en önemli savaşın Malazgirt Meydan Muharebesi olduğuna şüphe yoktur Nitekim Harput ve çevresi 26 Ağustos 1071 Malazgirt muharebesinden sonra Türklerin eline geçmiş olup yörede Büyük Selçuklu Devletine bağlı olarak Çubuk beyin idaresinde, Çubukoğulları Beyliği kurulmuştur (1085).Harput’un Türkler tarafından alınmasına kadar sadece müstahkem bir kale hüviyetinde kalan bu yer Türklerle beraber büyüyen bir şehir haline gelmiştir.

Türkiye Selçukluları devrinden kalan “Arap Baba” Türbesini ziyaretçi akınına uğruyor. Osman Bedrüttini Erzurumi (imam efendi), Mustafa Naci Hazretleri, Musa Kazım efendi, Resit efendi türbeleride halk arasında ziyaret edilen türbeler. Şehir 3000 üzerinde evliyaları ile de anılıyor…

Zamanında Harput çevresinin sanayi merkezi olmuş. Dericilik, demircilik ve bakırcılık çok gelişmiş. 17.yüzyıl ortalarında Evliya Çelebi Harput’ta 600’den fazla dükkan bulunduğunu kaydetmektedir. Atatürk’ün 1937 yılında şehre teşrifleri sırasında “azık” ili anlamına gelen “Elazığ” adı verilmiş.

Tunceli’ye feribot

Elazığ’dan bakınca Tunceli’yi görebiliyorsunuz. Yolumuz Elazığ sınırından akan Yukarı Fırat Havzası’nın kenarında sıcacık suya dokunuyorum. Suyun içinde Pertek Kalesi tüm ihtişamı ile yükseliyor. Karşısı Tunceli Pertek eğer gitmek isterseniz hemen kıyıdan her yarım saatte bir feribot seferleri ile Tunceli’ye gidebiliyorsunuz.

Elazığ’da sokaklarda gezdim halk ile de sohbet ettim. Elazığ memurların doğu görevini yapmak istedikleri tek şehir neredeyse.. Kimle konuşsam burada memur olmak çok rahat diyor… Halk siyaset konuşmayı seviyor.. AK Parti’nin, Cumhuriyet Halk Partisi’nden daha fazla ağırlığı olduğu aşikar…


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *