THY VE ÖZEL ŞİRKETLERİN 2017'DEKİ PERFORMANSI
Benim gibi, haftada bir ve hep aynı günde yazı yazan birisi için, yılın son günü yazı yazmayı bir şans olarak gördüm.
Böylece hem sizlerin yeni yılını kutlamış oldum, hem de yılın toplu bir değerlendirmesini yapma imkanı da doğmuş oldu.
Havacılık sektörüne baktığımızda 2017 yılında başarılı bir tablo görüyoruz. Havayolları içinde THY'nin gösterdiği performansı masaya yatırmadan önce, diğer havayolu şirketlerine de bakmak lazım. Uçak sayısı açısından en büyük özel sektör kuruluşu olarak Pegasus, Sabiha Gökçen'de kendi kulvarındaki şirketlere meydan okudu. Yolcu sayısını arttıran, klasik bir Boeing kullanıcısı iken, yavaş yavaş Airbus'a tam gaz rotayı kırdı diyebiliriz. Havacılıktan gelmeyen yeni Genel Müdür Mehmet Nane değişimlerle bence rüştünü ispat etti diyebiliriz.
Sermayesinin yarısı Alman Lufthansa'ya ait olan Sun Express, Alman Genel Müdür Jens Bischof ile daha ileriye gidebilmek için gayret sarf etti ve çizgisini korudu.
Özel şirketler arasında en eskisi olan ve 25'inci yılını kutlayan Onur Air için 2017 de sıkıntılı bitti. Şirketin önemli ismi olan Hayrettin Hasançebi'nin ayrılığı sektörde çok konuşulan bir gelişme oldu. Çin pazarı için somut adımlar atıldı, üç adet A-330 tüm zorluklara rağmen filoya katıldı.
Adını Atlas Global yaparak globalleşmeye çalışan şirkette, yıllardır Genel Müdürlük yapan Kaptan Orhan Coşkun yerine, yan kuruluş olan AFA Uçuş Okulu'dan Kaptan Sermed Temizkan genel müdür olarak atandı. Şirket, 2017'de satış ve ortaklık söylentileri ile anıldı. Rusya pazarı atağı 2017'de gerçekleşir mi hiç bilinmez.
Turistik taşımacılığın önemli isimlerinden Corendon, Hollanda ve Malta'da şirketler kurup, onlarla da Avrupa pazarında güçlü olmayı yeni tip 737 Max tipi uçaklarla sürdürüyor.
Sektörün sakin şirketi Free Bird, Antalya base olarak, kendi kulvarında başarılara imza atıyor. Tailwind ise, wet lease tipi kiralamalarla filo yapısını aynen koruyor.
İzmir base olan İzmir Havayolları (İzAir) ise, kardeş kuruluş Pegasus'a desteğini sürdürüp, başarılı bir sezona imza attı.
Kargo şirketlerinde ise MNG ve ACT (My Cargo) kendi pazarlarında başarılı olma savaşı verirken, ULS'nin THY'ye uçağını kiralaması olumlu bir adım oldu.
Özel şirketler bu durumdayken THY'nin 2017'yi nasıl geçirdiğine de bakmalıyız.
Türkiye'nin en değerli markası olan ve en büyük hizmet ihracatçısı unvanını taşıyan Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı, global sektördeki rekabete, yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ve sektörü doğrudan etkileyen, dünya çapındaki gelişmelere rağmen 2017'deki yükselişini başarıyla sürdürdü.
Türkiye'ye kazandırma ve de dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olma hedefi doğrultusunda çok kararlı adımlarla ilerleyen THY'nin, 2017'deki gelişimini rakamlarla ifade ettiğimizde ortaya şöyle bir tablo çıkmaktadır.
THY, 7.6 milyar dolarlık hizmet ihracatı ile ülkemizin en çok döviz getiren şirketidir.
2023 vizyonunda tam 500 uçaklık filo ve dünya havacılık pastasından yüzde 4 pay alma hedefi olan THY, sadece Afrika kıtasında 50 noktaya uçan tek şirkettir.
Bahreyn hattının 30. yılını kutlayan THY, Havana ve Caracas gibi çok uzak iki yeni hatta, 2017'de uçuşlar başlatmıştır.
Milli markamız olan THY, dünyada her yıl, 3.3 milyar insanın hava yolu ulaşımını tercih ettiği dev pazardan yeterli payı almak için büyük çaba sarf ediyor.
THY, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılının kutlanacağı 2023 yılında, 120 milyon yolcu taşıyarak, 30 milyar dolar gelir için hedef koyabilen tek Türk şirketidir.
Dünyada, havacılık sektöründe çalışan insan sayısı 50 milyona, bu sektörün mali portresi de 2.4 milyar dolara ulaşmıştır. Böylesine büyük bir sektörde, THY A.O, dünya ortalamasının üç katı gibi bir hızla büyüyerek, 2003'te yıllık 10 milyon olan yolcu sayısını 2016'da 63.4 milyona ve 2017 ise 80 milyon yolcuya ulaştırmıştır.
Büyüklüğüne ve dünya çapında oluşuna bir örnek vermek gerekirse, ünlü film yıldızı Morgan Freeman'ın rol aldığı THY reklam filmi, tam 120 ülkede gösterildi ve sosyal medyada 25 milyon kez izlendi. Sponsor olunan Final Four İstanbul 2017 ise tam 213 ülkede canlı yayınlandı ve 2.4 milyar kişi tarafından seyredildi.
Kabin ekipleri 12 dilde hizmet veren ve kadrosunda işaret dilini kullanan 138 kabin memuru olan THY, 2017'de 300. Uçuş noktası olan Phuket'e de ulaştı. 120 ülkeye uçarak, dünyada en fazla yere uçan havayolu olma unvanını kazandı.
Yılın ilk aylarında kabin ve kokpit ekipleri sayısı 15 bini geçerken iştiraklerle birlikte toplam çalışan sayısı 50 bini aşmıştır.
Turkish Cargo, 2023'te kargo hacmini 2,5 milyon tona çıkarmayı hedeflerken, sadece Somali'ye 19 uçakla 2,5 milyar dolarlık insani yardım malzeme taşımayı da ihmal etmedi.
Sosyal sorumluluk olarak, One Team Projesi'yle zihinsel ve fiziksel engelli 12 bin çocuğa ulaşıldı. Yolcularının check in süresini 40 saniyeye kadar düşüren THY, dünyada 1.2 trilyon dolar olan kurumsal seyahat harcamalarından daha çok pay alabilmek için, Corporate Clup üye sayısı 10 bine, Miles&Smiles üye sayısı da tam 7 milyon kişiye ulaşmış bulunmaktadır.
İlk yerli üretim koltuğu uçaklarına koyan THY'nin bir başka iştiraki olan TCI ise, B-737 uçakları için Galley üretimi yapıyor.
12 bin metrekarelik bir alanda 520 kişinin çalıştığı Ar-Ge Merkezi'ni hizmete sokan THY, 2017'de filosuna yeni nesil geniş gövde 40 uçak katmayı da kararlaştırdı. İçinde aynı anda 2 bin 600 kişinin eğitim alabileceği ve Aselsan tarafından üretilen ilk yerli ve milli simülatör bulunan, Uçuş Eğitim Merkezi de hizmete açıldı. Şirket bağlılık oranı yüzde 78'e ulaşan THY çalışanlarının, yüzde 76'sı da şirketlerini çalışılabilecek en iyi şirketlerden biri olarak görüyor. Ve çalışanların yüzde 93'ü markanın mensubu olmaktan mutlu olduklarını dile getiriyor.
Hani, Şeyh Edebali diyor ya "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın". Tıpkı onun gibi, çalışanı mutlu edersen, şirketi yaşatırsın felsefesine inanan Başkan İlker Aycı ve Genel Müdür Bilal Ekşi'nin uyumlu yönetim biçimi bu güzel sonuçları doğurmuştur.
2017 özel şirketlerimiz ve THY için böyle geçti. Umuyor ve diliyoruz ki, 2018 daha büyük başarılar getirsin. Hepinizin yeni yılını kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.
2018'de de iyi uçuşlar Türkiye'm..