İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

​PR MARKAYI VEZIR DE, REZIL DE EDER…

YAYINLAMA:

Genel otomotiv konularının dışında zaman zaman otomotiv-medya ve PR (Basın ve Halkla İlişkiler) konularına da yer veriyorum. İşte bu hafta da otomotivdeki PR etkisi haftası… Otomotiv sektöründe markalar, “PR işlerini kendi bünyesinde yapanlarla- PR şirketine dışarıya verenler” diye ikiye ayrılıyor. Şimdi konumuz PR işlerini dışarıya veren markalar! Markalar büyük ağırlıkla bu yolla basınla ilişkilerini sürdürmeyi tercih ediyorlar. İşte bu aşamada zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Araya PR şirketi girince markaların basın mensuplarıyla diyaloğu daha da azalıyor. Bu azalan iletişim de zama zaman telafi edilebilir veya telafisi çok zor olan sorunlar çıkartabiliyor. Tüm medya iletişimini PR şirketlerine yığan markalarda eğer PR şirketinde “otomotiv basınına hakim” birileri çalışmıyorsa sorunlar oluşabiliyor. Çok basit iki örnek vereceğim. Bundan kısa bir süre önce, yıllardır aynı PR şirleti ile çalışan Ford ve Nissan markaları PR şirketlerini değiştirdiler. Şimdi yeni PR şirketleriyle çalışıyorlar. Buraya kadar normal, her zaman her yerde olabilecek bir durum, bu değişiklik için yorum yapacak değilim. Ama Nissan’ın yeni PR ajansıdan bir arkadaş bana: “Sizin Beşiktaşlı olduğunuzu öğrendik! Sizi (Nissan’ın sponsor olduğu) Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi maçına davet ediyoruz” diye telefon açabiliyor. Bunda ne var?, diyebilirsiniz ama benim hangi takımı tuttuğumu Nissan’daki yöneticilere bile sormamışlar, küçük bir araştırma bile yapmamışlar. Hangi takımı tuttuğumu en iyi Nissan’daki arkadaşlar bilir oysa, bu mu şimdi doğru iletişim?

Keza Ford Otosan’ın yeni ajansı… Yakınlarda olacak bir basın lansman davet listesine aylık olmasına rağmen aylardır “sağlıklı bir şekilde” çıkmayan, bir çıkan bir çıkmayan basılı bir dergiyi dahil edebiliyor. Marka yöneticileri de bu önemli ayrıntıyı atlıyor. PR şirketi araştırmayınca, marka yöneticilerinin de dikkatinden kaçıyor. Bu durumda normal olarak her ay düzenli olarak çıkan dergi yerine “bir çıkıp bir çıkmayan” hatta çoğu zaman da çıkmış gibi yapan dergiler davette yer buluyor. Bu da haksız rekabete yolaçıyor. Sonuçta diğer medya mensupları da buna tepki gösterince marka zor durumda kalıyor. Bu şu anda aklıma gelen iki yakın örnek. Diyeceğim o ki; eğer PR şirketlerinde otomotiv sektörüne hakim kişilerle çalışılmıyorsa, vezir olmak da rezil olmak da an meselesi. İletişim sadece “yansımalara” bakarak yapılmıyor ne yazık ki…

QUATTRORUOTE BAYİLERDE VE DİJİTAL ORTAMDA !

Türkiye’de basılı olarak piyasaya çıkan İtalyan otomobil dergisi Quattroruote tüm bayilerde satışa sunulduğu gibi dijital ortamda da önemli satış rakamları elde ediyor. Kendi App uygulaması dışında Turkcell Dergilik ve DMags uygulamasında toplamda her ay 50 bin kişiye ulaşıyor. Quattroruote dijital ortamda da ücretli olarak satılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *