CENTRAL PARK'TAN BÜYÜK YAŞAM ALANI
İstanbul’un Sultangazi ilçesi şimdilerde önemli projelerle konuşuluyor.. Gördüğünüzde sanki Uzakdoğu’yu anımsatan muhteşem bir Kent Ormanı içinde yaşam alanları ile İstanbul’a yeni bir nefes alanı olmaya aday… Diğer taraftan yenilenen imajı ile birlikte çok kapsamlı binaları, Kanal İstanbul , yeni havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantısı Sultangazi’nin çok yakınından geçiyor olması artık ilçenin merkez ilçe olma yolunda olduğunun da bir göstergesi. Yeşili ve suyu ile bir su şehri de diyebileceğimiz bir ilçe. Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ile yaptığı projelerini konuşmak üzere belediye binasında buluştuk. Altunay yaptıklarını anlatırken 9 yılı yeniden aynı heyecanla paylaştı. Sohbetimizde Başkan, "Ben doğru projeler yapayım ki, benden sonra da iyi şeyler söylensin arkamdan" dedi. Yaptıklarını, projelerini ve en büyük hayalini Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’la konuştuk...
Sultangazi yeni bir ilçe… Kuruluşunu anlatır mısınız?
Sultangazi ilçesinin kurucu belediye başkanıyım. Gaziosmanpaşa’dan bölünerek kurulan bir ilçeyiz. 2008 yılında hükümetimiz Gaziosmanpaşa ilçesini üçe bölüp Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ve Sultangazi ilçeleri olarak yeniden doğduk. Ayrıldığımızda 435 bin nüfusu olan bir ilçeydik. En büyük kentsel dönüşümün olduğu ilçe biziz. Bizim 36 kilometrekare sınırlarımız var. 13 kilometrekaresinde 535 bin nüfus yaşıyor. Kayıtlı 40 bin Suriyeli vatandaşları da gözönüne alırsak ve geçici yaşayan Afganistan, Pakistanlıları da sayarsak yaklaşık 600 bin nüfuslu bir ilçe burası.
Kurulurken nelere dikkat ettiniz?
23 kilometrekaresi sosyal tesislerin alanı olmaya müsait bir alandayız. İlk geldiğimizde en çok önem verdiğimiz konu buydu. Biz bu 23 kilometre kareye su havzasında kaldığı için imar veremiyoruz ama iyi ki kalmış. Yanında Alibeyköy Barajı var. İçinde Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinin olduğu bentlerin olduğu ve bir su şehrini andıran güzellikleriyle bir ormanın olduğu bir alan. Alt yapısı, üst yapısı ile neredeyse 9 yılda ilçeyi yeniden kurduk. Tamamı tamamlanmasa bile çok büyük bir kısmını bitirdik.
"TEK AMACIMIZ İNSANLARIN MUTLU OLMALARI"
İnsanlar daha önce işlerini görmek için ilçe değiştirirken bugün geldiğimiz noktada ilçe sınırları içinde tüm ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Tek amacımız var, insanların mutlu olması. Zaman kaybı olmadan rahatlıkla bunu temin etmek. Bir insanın en fazla ihtiyaç duyduğu şey ne diye baktığımızda yerinde hizmet almak olduğunu görüyoruz. Mesela kapalı pazar tesislerimiz bir mahalle konseptine dönüştü.
Sultançiftliğinde kurduğumuz bir pazar yeri üstten giriş yaptığınızda bir yaşam merkezi, alttan giriş yaptığınızda pazar yeri ve otopark. İçinde her türlü sosyal yaşam için gerekli herşey var. Dinleneceği, eğleneceği, ihtiyaçlarını gidereceği herşey var. Önümüzdeki iki yıl içinde bütün mahallelerin tesislerini bitirmiş olacağız. Bu örnek bir proje idi. Bunu Cumhurbaşkanımız da söyledi. İstanbul’da arsa kıymetli yer bulmak zor, öyle bir tesis olsunki vatandaş herşeyi bir arada bulabilsin, biz bunu yapıyoruz. Bir başka il belediyemiz bizden örnek aldı. İki yıl içinde ilçesinde pazar yeri kurulmayan ve sokaklarında otomobil galerilerinin olmadığı tek ilçe olacağız. Galerilere de özel bir yer yapıyoruz onları oraya taşıyacağız.
Belediye harici başka aile işleriniz var mı?
Ben başkan olmadan önce başka işler yapıyordum. 9 yıl önce hepsini kapattım. Şimdi sadece halka hizmet ediyorum. Bu bir aşktır. Sevmeden yapılacak bir iş değil. Devletin verdiği maaşla bu işi yapıyorum. Sultangazi ile yatıyorum, Sultangazi ile kalkıyorum. Zaman bize yetmiyor. Bugün dünden yarın bugünden daha iyi olmalı. Anlayışımız bu. Yapabileceğinize inananacaksınız, ikincisi samimiyet. Millet bunu çok iyi takip ediyor. Üçüncüsü de çok çalışmak. Halkın içindeyim, yada onlar burada. 9 yıldır şehir dışında olduğum günler hariç bir gün evde kalmadım. Hergün belediyedeyim.
Projelerinize destek görüyor musunuz?
Bizim yaptığımız projelere hükumetimiz destek veriyor. Elbette büyükşehir ile çalışma koordineli oluyor, aynı parti olunca. Fakat başka partidende olsa belediye onlara da destek veriyor. AK Parti geldiğinden bu yana istikrar devam ediyor. Biz nice hükumetler biliyoruz ki, temel atılır beş yıl boyunca hiçbir şey yapılmazdı. Şimdi toplu açılışlar yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde 20 – 25 büyük proje açılışı yapacağız.
"SULTANGAZİ'NİN EN BÜYÜK SORUNU İMAJ SORUNUYDU"
Yeni kurulan bir ilçenin başkanı olmak hem avantajlı hem de dezavantajları olan bir durum. Evet bir hayalim vardı. Gazi olayları ile anılan bir ilçenin başkanı olmuştum. Sultangazi’nin en büyük sorunu imaj sorunuydu. Bu imajı yıkmak istiyordum. Gazi olayları ile anılan ilçe olmaktan kurtulduk şükür. Şimdi en büyük projelerimiz ile üniversiteleri kuran belediye, en büyük belediye binasını yapan ilçe, kent ormanları ile anlılan ilçe olduk. ‘Yılda 2.5 milyon insan geldiği Kent Ormanları’nın olduğu ilçe mi desinler’ istiyordum. Bunu gerçekleştirdik. Anılacak o kadar çok şey yaptık ki şimdi projelerimiz ile anılan ilçe olduk.
Sultangazi için büyük hayaliniz nedir?
Buranın içinde tek dezavantaj 16 tane çalışan taş ocakları var ama bunlar hep burada kalacak diye bir şey yok. Şuna inanıyoruz, bir gün o ocakları kapatıp bulundukları yere büyük projeler yapmak. Biz buraya yaşam merkezi olabilecek bir proje başlayalım istedik. Bunu yapmaya da başladık.
"Ömrüm yetmese bile benden sonra gelen devam eder.."
Yaşam merkezi olacak bir projemiz var. Bu projeye benim ömrüm yetmese bile benden sonra gelen devam eder. 24 kilometrekarelik alana doğal yaşam parkı kurmayı hedefliyoruz. Var olan 2 Kent Ormanı da bu proje alanında, bir parçası. Bin 620 dönüm 2 Kent Ormanı yan yana. Yılda 2.5 milyon insan geliyor bu Kent Ormanları’na. İlçe nüfusunun 5 katı. Kent Ormanları, 24 kilometrekarenin 1.6 kilometrekaresini kapsıyor. İçinde hobi bahçeleri, at bitinicilik alanları, spor alanları, ormanları ile çok büyük bir yaşam merkezi oluyor. Projenin büyüklüğünü buradan hesap edin.
"Central Park’tan büyük bir yaşam alanı yapıyoruz"
Tamamı bittiğinde bütün İstanbul buraya akacak. Burada nefes alacak. İstanbul’da en büyük etkinlik alanı bizde, 24 saat yaşayan bir yer olacak. şimdi içine karakolda kuruyoruz. İnsanlar huzurlu bir şekilde gelip dinlensinler diye. Dünyanın birincisi olacak bir proje bu. Kesin Central Park’tan büyük bir yaşam alanı yapıyoruz. Projenin içinde 3 bin dönümlük hayvanat bahçesi de var. Önceki Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’ın açıklamasına göre insanlar kafeste olacak, hayvanlar özgür olacak. Bu ne demek; biz telin arkasından bakacağız ‘Acaba hayvanlar nereden çıkacak?’ diye. Adeta safari yapacağız. Kent Ormanları’na fayton koyuyoruz yazın, nostaljik tren olacak.
Mağlova Kemeri en büyük tarihi eserlerden biri
Burada Mağlova Kemeri var, Mimar Sinan’ın en büyük eseri bizim ilçemizde, 452 yaşında. Bugüne kadar hiç tanıtılmamış. 452 yıllık bu yapı hiç bozulmadı. Japonya’dan gelen mühendisler şunu söylemişti. ‘Mimar Sinan başka hiçbir eser yapmamış olsaydı bile Mağlova onun bu şanını alması için yeterdi’ . Su kemeri, Bulancak kemerleri ve bentleri var. Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul’a su taşımış bu kemerler. Bu eserler bizim sınırlarımızda. Bunları görmek için dünyanın her yerinde insanlar buraya geliyor. Dolayısıyla burası ormanıyla, bu su yollarıyla, bentleriyle, yeşilliğiyle, hayvanat bahçesiyle, Kent Ormanları’yla, yeni dizayn edilecek projelerle tam bir yaşam merkezi olacak.
"Gençler geleceğimiz"
Çocuklar ve gençler için neler yapıyorsunuz?
Sultangazi Belediyesi olarak, öğrencilerin merkezi sınavlara hazırlanmalarını sağlamak amacıyla SEDA projesini hayata geçirdik. Bu projede uzman öğretmenler görev alıyor. Çocuğa verdiğiniz destek herkesi mutlu ediyor. Anne, baba, kardeş herkes mutlu oluyor. Öğrenciler ne istiyorsa onları yapıyoruz. Neye ihtiyaç duyuyorlarsa yapıyoruz. Eğitimli çocukların kötü alışkanlıklar edinme oranı çok az oluyor. Mahallerimizi eğitimle, istihdamla destekliyoruz. Çocuklarımızı kazanmanın yollarını bilimle, sporla, sanatla arıyoruz. Okullara halı saha yapıyoruz. 18 tane halı sahamız var. Spor alanlarımızı çoğaltmak için özel bir gayret sergiliyoruz. Bu çocuklar bir şeyle meşgul olmak zorunda. Gençler geleceğimiz.
"Türkiye'nin minyatürüyüz"
Halk belediye başkanı ile birlikte olmak istiyor. Birçok yere yetişemezsiniz ama her şeyi başkandan bekler bir yapımız var. Bu yüzden sürekli arazideyiz. Düğünde, cenazede, etkinlikte beraberiz. Ulaştığımız ölçüde başarılıyız. Yetişebildiğimiz kadar her yere gidiyoruz. 535 bin nüfus... O nüfus içinde o kadar çok etkinlik var ki hepsine yetişmek mümkün değil. Birinin cenazesine gidemezsiniz, taziye ziyaretine gidersiniz. İletişim kanalını iyi kullanırsak o memnuniyet de artar.
Türkiye’nin her yerinden insanın yaşadığı bir ilçe olarak herkese eşit mesafede iletişim kurabiliyor musunuz?
Biz belli bir kesimin belediye başkanı değiliz. Alevisiyle, Sünnisiyle, Doğu, Batı herkesin başkanıyız. Bu kapıdan girince kimsenin partisi olmaz. İhtiyacı olanın partisi de olmaz zaten. İnsan merkezli bir anlayışımız var. Tek derdim halkı memnun etmek. Biz bıraktıktan sonra nasıl anılacağımız önemli benim için, iyi anılmak önemli.
Türkiye’nin her bölgesinden 81 ilinden insan yaşıyor Sultangazi’de. Türkiye’nin minyatürüdür. Dolayısıyla burda çıkan ses, Türkiye’nin sesi gibidir. Kardeşliği pekiştirmek adına yaptığımız faaliyetler onları dinlemek, onların kültürlerine değer vermek birlikte hareket etmek. Sultangazi’de illerin kültürlerini tanıtımını yapıyoruz.