FAİZE ÇÖZÜM ARAYIŞINDAYIZ
MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği ) Başkanı Abdurrahman Kaan, Kaanlar Gıda Sanayii’nde, 1985’ten beri sürdürdüğü Yönetim Kurulu Üyeliği’ne devam ediyor. O yıldan bu yana, kendi firmasında, süt sektöründe aktif bir şekilde üst düzey yönetici olarak görev almış. 1995 yılı sonuna kadar sıcak pazarda rol alırken, elde ettiği bu tecrübeyi değişen pazar taleplerine göre 1996 yılından itibaren üretim-pazarlama-satış alanlarında değerlendirmiş; iş geliştirme ve AR-GE 'de de üst düzey yöneticilik yapmış. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası zincirlere ürün satışını halen kendisi sürdürüyor.
Abdurrahman Kaan, uzun yıllardır MÜSİAD ailesinin bir ferdi. Kaan ailesi, kurulduğu günden bu yana MÜSİAD’da yer alıyor. Kaan, MÜSİAD’da, 2003-2006 yılları arasında Gıda Tarım Sektör Kurul Başkan Yardımcısı, 2006-2009 yılları arasında Gıda Tarım Sektör Kurul Başkanı olarak görev yaptı. 2009'dan sonra MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi olarak Sektör Kurullarından Sorumlu Başkan Yardımcılığı, Bütçe ve Mali İşler Başkanlığı yaptı ve 4 yılda Teşkilatlanmadan Sorumlu olarak çalıştı. 2012 yılından bu yana ise Yurtiçi Teşkilatlanmadan ve Eğitim, Kültür, Araştırma ve Yayınlar Komisyonlarından sorumlu MÜSİAD Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Kaan ayrıca, ülkemizde 3 adet önemli STK’nın kuruluşunda da yer aldı. ‘MÜSİAD olarak global işbirlikleri fırsatları, mevcut yapımızla en çok yoğunlaştığımız alanlardan birisi olmak durumundadır.’ diyen ve ticari iş birlikleri kanallarının açılması ve global dünyada Türk iş adamı için ticareti destekleyen sosyal bir networkün oluşturulmasını temel amaç edindiklerini söyleyen MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ile MÜSİAD’ın yapısını, projelerini ve merak edilen herşeyi YeniBirlik okurları için konuştuk.
Genç MÜSİAD nasıl bir farkındalık yaratıyor?
MÜSİAD’ın entelektüel birikimini ve tecrübelerini, geleceğin iş adamları olacak genç kardeşlerimize, GENÇ MÜSİAD aracılığıyla aktarıyoruz. Yeni dönemde, gençlerin gelişimine, ahlaklı, erdemli iş adamı tasavvurunu gençlerimizde yerleştirmeye daha fazla yatırım yapacağız.
2002 yılında kurulan Genç MÜSİAD, bugün 50 yurtiçi, 24 yurtdışı temsilcisiyle, 3500’e yakın üyesiyle, iş dünyasında gençlerin "Türkiye’nin yalnızca geleceği" değil bugününün de olduğunun ispatıdır. Gençliğin enerji ve potansiyeli ile MÜSİAD’ın sahip olduğu ahlak ve değerleri ışığında, üyelerini diplomasına veya şirket değerine bakmaksızın, yalnızca piyasadaki itibarları ve referansları ile değerlendirerek kazanan ve 30 yaşına geldiklerinde onları tabiri caizse mezun veren okulun adıdır Genç MÜSİAD. İş dünyasına hazırlanan üyelerine yönelik eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, sürekli staj projeleri, kişisel tecrübe paylaşım toplantıları ve yurtdışı gezileri düzenleyerek bu alanda da tecrübe edinmelerini sağlar. Hali hazırda iş dünyasında bulunan ve aynı sektörde faaliyet gösteren üyeler de kendi sektörlerine yönelik düzenli toplantılar yapar ve raporlar hazırlayarak üyelerle paylaşır. Bunlara ek olarak iş adamı olmanın yanında insan olduğunun bilinciyle, ilk ve orta öğretime yönelik girişimcilik eğitimleri kapsamında sosyal projelere de imza atar.
Bir araya gelmek başlangıçtır, birlikte durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışabilmek başarıdır sözü ışığında, Genç MÜSİAD üyeleri birbirlerini rakip görmeyen, aksine bir ve birlik olup, büyüyen Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması için enerjilerini sarf eder.
DÜNYADA MÜSİAD
Global iş birlikleriniz hakkında neler söylersiniz?
MÜSİAD olarak global iş birlikleri fırsatları, mevcut yapımızla en çok yoğunlaştığımız alanlardan birisi olmak durumundadır. Uzmanlığımız gereği ticari iş birlikleri kanallarının açılması ve global dünyada Türk iş adamı için ticareti destekleyen sosyal bir networkün oluşturulması temel amaçlarımızdandır.
Bugün gelinen noktada gerek uluslararası hukukun incelikleri gerekse kurumların iş yapma kültürleri arasında ortak farklılıkların, ticaretimiz adına doğru yönetilmesi noktasında da MÜSİAD bir lokomotif rolü üstlenmektedir. Bu noktada MÜSİAD olarak, çok farklı ülkelerden farklı organizasyonları, uluslararası ticaret özelinde, karşılıklı data, tecrübe paylaşımı ve süreç yönetimi konularında ortak bir paydada MÜSİAD adı ile buluşturabilmekteyiz. Bu sayede global büyüklükteki projelerden haberdar olmakta, bu projelere MÜSİAD üyeleri adına, partner kuruluşlarımız eli ile katılmakta; ayrıca, aksayan bazı ülkelerdeki projelerde ise ilgili ülkedeki iş birliği kuruluşlarımız ile güçlü bir kamuoyu sürecini birlikte yönetebilmekteyiz.
Yurtdışındaki STK'lar ile ilişkileriniz nasıl?
Özellikle MÜSİAD, kendisinin benzeri olarak hür ve gönüllülük esası ile çalışan farklı ülkelerdeki STK’lar ile oldukça verimli bir şekilde, ortak bilgi paylaşımı ve iş birlikleri gerçekleştirme fırsatı bulabilmektedir. Ancak uluslararası yapıya dayalı geleneksel ekonomik kuruluşlar ile devletlerarası sistem çoğu kere bu ticari işleyiş hızının gerisinde kalmaktadır.
Uluslararası perspektifte ilk temaslarımız, resmi olarak gerçekleştirilen ziyaretler ve akabinde gerçekleştirilen iş birliği değerlendirme toplantısından sonra; ilk olarak MoU (Memorandum of Understanding) –İyi Niyet Anlaşması imzalanması ile gerçekleştirilmektedir. Bu eksende MÜSİAD kendi standartlarında 129 Dünya kuruluşu ile MoU anlaşması yapmış durumdadır. Her bir ülkede bu kurumlar eli ile uluslararası ticaretimizin ortak bir takibini yapmaktadır.
Bu anlaşmalarımızın devamında karşılıklı heyet değişimleri, B2B ve networking organizasyonları ile ilişkilerimiz zinde tutulmakta ticari ihtiyaca haiz alan doldurulmaktadır. Ayrıca MÜSİAD EXPO, VİZYONER, IBF gibi büyük MÜSİAD organizasyonlarımızda buluşturduğumuz bu partner kuruluşlarımız ile mevcut ticaret potansiyelimizi dönemsel olarak hızlandıracak, artıracak özel global etkinlikler düzenlemekteyiz.
Dünyada güçlenen Nijerya, Sudan gibi bazı ülkelerde ise takibi Türk iş adamının genel menfaatleri için bir zorunluluk olan; özel ve büyük bütçeli bazı projeler, sosyal ve ticari hususlar; devlet bazında üyelerimiz adına bizatihi MÜSİAD şubeleri eli takip edilmekte ve devlet yetkilileri ile doğrudan temas sağlanmaktadır. Bu tür süreçlerin mevcut ülkenin ekonomisine de pozitif katkı sağlayacak bir şekilde, uluslararası ticaret diplomasisi gereği olarak partner kuruluşlarımızın desteği ile genelde çözüme kavuşturulmaktadır.
MÜSİAD mevcut partnerleri ile geliştirmiş olduğu iş birlikleri ile farklı ülkelerde global ticaret diplomasisi yönetimini temin etmekte o ülkelerde mevcut ticari kurum ve kuruluşlar ile ilişkileri Türk iş adamları adına zinde tutmaktadır. Böylece kendi üyeleri eli ile; özelde ise Türk yatırımcısı için yeni uluslararası partnerlerin desteğinin alınarak, uluslararası ticarette sistematik bir ticari lobi faaliyetinin, somut ticari toplantılara, sonuçlara dönüşmesini temin etmektedir.
MÜSİAD’DA YENİ DÖNEM
MÜSİAD’ın yeni dönemde, kâr odaklı ve üretimi besleyen faizsiz çözüm ile faizsiz model hazırlığı yaptığını belirtmiştiniz. Bu konu hakkında neler söylersiniz?
MÜSİAD olarak üretimi desteklerken, yatırımcının önünde en büyük engellerden olan faize de bir çözüm arayışındayız. Bu doğrultuda alternatif bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu model, kar odaklı ve üretimi besleyen bir alternatif olacak. Türkiye’nin artık faiz dışı fazladan yatırım dışı fazla esasına dayalı bir ekonomik yapıya geçmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada yeni bir komisyon oluşturduk. MÜSİAD Girişim Sermayesi Yatırım Komisyonumuz, bu bağlamda birtakım çalışmalar yürütüyor. Komisyon, Faizsiz finans ilkeleri doğrultusunda girişimcileri yatırım sermayesiyle buluşturan en güçlü uluslararası yatırım ağı olmayı amaçlıyor.
Yatırımlarda hangi sektörlerde öncelik vereceksiniz?
Yatırımlarımızda sektör ayrımı yapmamakla birlikte, rekabet avantajı yüksek ve büyük pazar yaratma potansiyeline sahip Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunabilecek her türlü projeyi değerlendirmeye almakla birlikte Enerji, Savunma Sanayi, Tarım, Eğitim, Yazılım sektörleri önceliğimizdir.
KDV kanunundaki reform ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Son günlerde Maliye Bakanlığının gündeminde KDV kanunundaki reform var. Bu kanunda yapılacak bazı değişikliklerle Küçük Sanayiciler ve KOBİ’lerin önünü açabiliriz.
Bu kapsamda, yeni kanunda gayrimenkul ve benzeri hakların tesliminde KDV istisnası düzenlenmeli. Hâlihazırda gerçek kişilerin bilanço kapsamında olmayan gayrimenkullerinin teslimi vergiden istisnadır. Bilanço dâhilinde olanların da önemli bir kısmı 2 yıllık süre sonunda istisna hakkı kazanmaktadır. Konut niteliğindeki gayrimenkullerin önemli bölümü de yüzde 1 gibi çok düşük bir oranla vergilendirilmekte iken, geriye kalan işyerleri ile arsaların vergilendirilmesinin yüzde 8-18 gibi çok yüksek bir oranla vergilendirilmesi adaletsizlik ve dengesizliklere sebep olmaktadır. Üstelik bu tip gayrimenkullerin nihai tüketici olmayan kurumlara satılacağı ve bunların da ödedikleri vergiyi uzun sürecek bir inşaat sürecinin bitiminden sonra geri alabilecekleri düşünüldüğünde, gayrimenkul sektöründen verginin tamamen çıkarılması adaletli olacaktır. İngiltere ve Almanya’da bazı özel durumlar hariç hem bireysel hem de ticari gayrimenkullerin tesliminde KDV oranı yüzde 0’dır.
Yeni yönetim kurulu geçtiğimiz dönemlerden farklı olarak, bu yeni dönemde hangi konular üzerine odaklanacak?
MÜSİAD üye firmalarımızdan 2020 yılına kadar 20 Marka çıkartacağız.
Ekonomimizin, “faiz dışı fazla”dan “yatırım dışı fazla” esasına çevrilmesi için “faizsiz model” ortaya konacak.
Türkiye’de işletmelerin yüzde 98.8’ine tekabül eden KOBİ’lere, işlerini büyütme noktasında küçük sanayi siteleri ve Organize Sanayi Siteleri arasında alternatif üretilerek TOSİ (Toplu Sanayi İşletmeleri-İdaresi) projesi açıklandı.
Ekonomik Büyüme İçin: İYİ Modeli Önerisi (İmalat, Yatırım, İhracat)
Yatırım, İhracat ve Ticaret seferberliği ilan ettik. MÜSİAD, gıda, tarım, hayvancılık, savunma ve havacılık gibi stratejik sektörlerde üretim ve ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar yapacak, yapılan çalışmalara destek verecek.
Stratejik alanlarda yapılan çalışmalar, raporlar halinde hükümete ve ilgili makamlara sunulacak.
İş dünyasında “ahlak ve erdem” kavramlarını öne çıkarmak için “Erdemli İnsan Akademisi” kurulacak ve bu kapsamda çeşitli eğitimler verilecek.
Ekonomi başta olmak üzere gerekli görülen sorunlara çözüm önerileri üretilecek ve bu çözüm önerileri periyodik olarak kamuoyuyla paylaşılacak.
Teşkilat yapımızı genişleterek, ulaştığımız iş adamı sayısını artırmak istiyoruz, önümüzdeki dönem için bu konu, önceliklerimiz arasında yer alıyor.
“Helal” kavramının, sadece helal gıdayla sınırlı kalmayarak sosyal hayatta da yasal hale gelmesi için çalışmalar yürütülecek ve bu çalışmalar, ilgili mercilere rapor ve öneri şeklinde sunulacak.
Kamu Özel Sektör (PPP) kanun önerisini hazırlayacağız ve yasallaşması için takipçisi olacağız.
Uluslararası Katılım Finans Zirvesi (GPAS) T.C Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, 16-17 Kasım'da Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.
MÜSİAD Girişim Sermayesi Yatırım Komisyonu’nu kuracağız. Komisyon, faizsiz finans ilkeleri doğrultusunda girişimcileri yatırım sermayesiyle buluşturan en güçlü uluslararası yatırım ağı olmayı amaçlıyor.
Vizyoner’17 Sektörler Zirvesi’ni bu yıl, ‘Dönüşen Dünyada Yeni Türkiye’ ana teması altında; ‘Niçin Dönüşüm?’, ‘Nasıl Dönüşüm?’, ‘Ne’ye Dönüşüm?’ ve ‘Türkiye’nin Dönüşümü’ başlıklı oturumlar düzenledik.
'Pozitif büyüme süreci, yılın son çeyreğinde devam edecek'
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), ekimde bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 53,7 değerine geriledi.
MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in Ekim 2017 sonuçları açıklandı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, ekimde bir önceki aya göre 0,8 puan gerileyerek 53,7 seviyesinde gerçekleşti. Endeksteki bu düşüşte, sanayi endeksinin 4,7 puan azalarak 52,7 puana gerilemesi etkili olurken, hizmet endeksi de 1,8 puanlık azalışla 50,3 puana geriledi. Buna karşın, SAMEKS, 50 referans değerinin üzerinde kalarak ekim ayında ekonomik aktivitedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret etti.
"SAMEKS'in olumlu görünümünü destekliyorum"
"Ekim ayında Reel Kesim Güven Endeksi'nin 8,5 puan artarak 109,5 puana yükselmesinin yanı sıra İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranının yüzde 79,7 ile son 9 yılın zirvesine yükselmesi, ekim ayında reel sektöre yönelik olumlu göstergeler olarak dikkat çekiyor. SAMEKS'in hem sanayi hem de hizmet sektörüne yönelik girdi alımlarındaki artışa işaret etmesi, endeksin önümüzdeki dönemde 50 referans değeri üzerinde seyredeceğinin sinyalini veriyor. Bu bağlamda, Türkiye ekonomisindeki pozitif büyüme sürecinin yılın son çeyreğinde de devam etmesi bekleniyor."