AKILLI KADINLARIN MEME SAĞLIĞI TAKVİMİ…
Her buluşmamızda özellikle konuyu açıyorum. “Hala meme kontrolü yaptırmadığını söyleme sakın!” Yıllardır kelimesi kelimesine aynı senaryoyu oynuyoruz aramızda. Suçluluk duygusu dolu acı bir gülümse ve ardından itiraf: “Hayır ama söz, bu sefer yaptıracağım.”
Yaşları 48-57 arasındaki üç arkadaşımdan bahsediyorum. Üstelik, birinin kız kardeşi yakın zamanda meme kanseri tedavi gördü. Bir diğeri, ısrarımla çektirdiği meme ultrasonu ve mamografinin raporunu almaya gitmedi. Bahanesi nedir biliyor musunuz? “Hiç zamanım olmadı.” Kuaförüne, alışverişe mutlaka bir şekilde zaman yaratan kadınların sağlık kontrolleri için ayıracakları saatleri kendilerinden esirgemeleri ne kadar çelişki değil mi? Bazı kadınlar da “Ya, kötü bir şey çıkarsa!” korkusu duyuyorlar. Bu yüzden meme kontrollerine gitmeyi, bilinçaltlarını esir alan bu endişe yüzünden erteledikçe erteliyorlar. Oysa, meme kanseri varsa, eninde sonunda o gerçekle yüzleşilecek. Belki de kanser çok ilerlemiş ve başka organlara sıçramış bile olacak. Erken teşhis ise hayat kurtaracak!
Bu tür endişelere, ihmalkarlıklara sadece sosyo-kültürel düzeyi düşük kadınlarda değil, eğitimli, kariyer sahibi olanlarda da sıkça rastlanıyor. Üstelik kadınlarda en sık görülen kanserler arasında meme kanserinin başı çektiğine dair medyada sık sık yer alan haberlere rağmen. Dünyada her yıl 1 milyonu aşkın kadının yakalandığı meme kanseri, 400 bin kadının da ölümüne neden oluyor. Meme kanseri vakalarının dörtte üçü menopoz sonrası dönemde görülüyor. Bu yüzden menopozla tanışan tüm kadınlar meme kontrollerini asla ihmal etmemeli.
KIZINIZA MEME TARAMALARININ ÖNEMİNİ ANLATIN!
* Meme kanseri taramalarına 20 yaşından itibaren başlanması gerekiyor. Eğer kızınız 20 yaşına geldiyse, ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmasını öğretin. Kendi meme sağlığınızı ihmal ediyor olsanız bile, kızınızın sizinle aynı hataya düşmesini önleyin.
* 20-40 yaşları arasındaysanız ve hiç bir yakınmanız olmasa bile üç yılda bir meme muayenesi olmayı ihmal etmeyin. 40 yaşından itibaren meme muayenesi sıklığı yılda birdir.
. Meme kanseri açısından risk grubuna giriyorsanız ve yaşınız 40-49 arasında ise yılda bir, aksi takdirde iki yılda bir mamogorafi çektirin. 50 yaşını geçtiyseniz, yılda bir mamogrofi çektirmeyi unutmayın.
MEMEDER’DEN PEMBE FESTİVAL
Meme Sağlığı Derneği (MemeDer) bugün ve yarın İstanbul’da Pembe Festival düzenliyor. Festivalin amacı, erken teşhisin yüzde 95 oranında hayat kurtardığına, günümüzdeki tanı ve tedavi olanaklarıyla sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmenin mümkün olabildiğine dikkat çekmek. Çırağan Sarayı’nın bahçesinde Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kanser Daire Başkanlığı’na ait “Pembe Prenses” adlı tarama tırı festival boyunca meme sağlığı kontrollerinin nasıl yapıldığını anlatacak. Mandala boyama atölyesinde “Dev Pembe Kurdele” boyanacak. Keçe atölyesinde kadınlar pembe keçelerle evlerini süsleyecek tasarımlar yapacak. Doğru nefes almanın sağlık için önemi “Nefes Atölyesi”nde keşfedilecek. Meme kanserinden korunmak için sağlıklı beslenme tüyolarını ise Taylan Kümeli paylaşacak.
Vaktiniz varsa, bu etkinliği takip edin! Ülkemizde her dört kadın kanserinden birini meme kanseri vakaları oluşturuyor. Meme sağlığınızı ihmal etmeyin!