ÖRNEK VE ÖNCÜ BİR ÖĞRETMEN
İnsan, ebediyeti arayan, ötelerin sesini duymak isteyen bir varlıktır. Bundandır ki insanların birbiriyle tanış olduğu, elinden dilinden emin bulunduğu, hesapsız dostlukların yaşandığı çağlara tanık olanlar, bu özel halli insan güzellerinin vasıflarını geleceğe taşımakla mükelleftirler. İnsanlık, “Toplum gelişir, ahlak değişir” varsayımıyla insana tutunacak değer bırakmayan sınırsızlık düşüncesinden ancak insanın ve insan ötesinin sınırlarını bilen ve tabi olan “güzel insanlar” eliyle sıyrılıp istikamet bulacaktır. “Tarih, sıradan ve sorumluluk sahibi insanların yazdığı bir kitaptır” diyor bir bilge kişi. Hiç kimse aynı anda hem sorumluluk hem umutsuzluk duygusuna kapılamaz. Eğitime muhtaç insanın elinden, ancak sorumlu ve umutlu insan tutabilecektir.
Maarif ve irfan dünyamızın “güzel insan”larından, hayatını eğitime vakfetmiş hocalarımızın hocası Mahir İz Hoca da o insanlardan biri hiç şüphesiz. Kaynaklar onun hakkında şu bilgileri veriyor:
EDEP VE AHLÂKI
Talebesi, Mehmet Çavuşoğlu'na göre Mahir İz, “Asım'ın Nesli” tipinin son temsilcisidir. Müslüman Türk ahlâkı ve terbiyesini yaşayan fedakâr, feragatli, karşılıksız hizmeti zevk bilen bir yüksek karakterdir. Hafızası kuvvetli, edebi zevki yüksek, cömert ve hakşinas bir insandır. Hâfızasının kudretine hayranlık duyanlara nükteli bir mukabelede bulunur ve şöyle dermiş:
“Biz ilkokula başladık. İlk gün yolda nasıl yürünür, bunun kaidesini öğrettiler: “Nazar ber-kadem”, yani hep önümüze baktık. Siz ise “nazar ber-etraf”sınız. Sizde hafıza mı olur?”
HER AYBAŞINDA ZEKÂTINI VERİRDİ
Mahir hoca zahir edebe riayetkâr bir insandır. Oturup kalkması, yürümesi, konuşması edeplidir. Sere serpe bacak bacak üstüne attığı görülmemiştir. Heybetli bir vücut yapısına, alımlı bir fiziki bünyeye sahip, çok güzel konuşan, harikulâde bir Türkçesi olan bir entelektüel muallimdir. Her mecliste rağbet ve itibar görmüş; buna rağmen mütavazılığını hiç terk etmemiştir.
Hoca, maddi olarak zengin bir insan değildi. Maaşıyla geçinirdi. Fakat maaşını alınca hemen yüzde iki buçuğunu ayırıp zekât olarak dağıtmayı ihmal etmez, bunun bereket getirdiğine inandığını söylermiş. Bu konuyla ilgili talebelerinden Prof. Dr. Mustafa Uzun’un naklettiği örnek bir hadise kaynaklarda yer almakta.
Mustafa Uzun Diyanette görev almıştır, Mahir hoca kendisine ilk maaşını alınca bana gel, der. O da bir kutlama veya yemek olacağını düşünür. Hoca paranın yüzde iki buçuğunu ayırıp hemen zekât olarak vermesini söyler.
- Hocam benim etim ne budum ne? Bana zekât mı düşer. Hem sonra zekât için nisâb-ı şer'i, havelân-ı havl gerekmez mi? diyecek olur. Cevap:
- Sen memur adamsın. Ayın on beşine varmadan maaşın biter. Nisâb-ı şer'iyi beklersen ömür boyu zekât veremezsin. Oysa fakir fukaranın buna ihtiyacı var.
MUALLİM OLARAK GÖNDERİLEN ÂLİM
İttifakla nakledilen o ki; Hoca, talebeyi çok sever, onlarla beraber olmaktan, sohbetten büyük huzur duyardı. Mahir hocanın en zevkli ve huzurlu tedris dönemi on yıllık Yüksek İslâm Enstitüsü hocalığı devresi olmalıdır. Şöyle derdi: “Liselerde edebiyat hocalığı yaparken aklıma Arapça veya Farsça bir beyit gelir ama söyleyemezdim. Bu benim için çok zor olurdu.”
Coşkun bir ruha ve selim bir zevke sahip olan Mahir İz, yakın dostlarının ve talebelerinin beyanına göre tam bir ‘İstanbul Beyefendisi’ olarak ömrünü tamamlamıştır. İslâmî ilimler ve tasavvuf alanında döneminin en çok itibar edilen âlimlerinden sayılmıştır. Fakat onun en mümeyyiz vasfı damarlarına işlemiş eğitimcilik aşkıdır.
Seksen senelik bereketli ömrü boyunca “Talebe, evlattan evlâdır.” diyerek öğrencilerini kendi çocuklarından daha öncelikli tutmuş insanları adım adım aydınlığa götüren bir rehber, bir dost insan olmuştur. Mesleğine adanmışlığını ifade için Hoca’nın şu sözünü nakletmek yeterli olacaktır: “Kıyamet günü Rabb’im bana, ‘Kulum, tekrar dünya hayatına geri dönecek olsan ne olmayı isterdin?’ diye sorsa, ‘Öğretmen olmak isterdim ya Rabbî!’, derdim. Eğer Rabb’im bu soruyu bana bin kere soracak olsa, yine de ‘öğretmen olmak isterdim’ diye cevap verirdim.”
ÖĞRENCİLERİNE MEKTUP YAZAN ÖĞRETMEN
Mahir İz Hoca, öğrencileri ile sadece sınıfta birlikte olmakla yetinmeyen, okul haricinde de öğrencilerine evini, gönlünü açan entelektüel bir öğretmendir. Yazın Emirgan’da, kışın Erenköy’de yaptığı sohbetlerle bir türlü doyamadığı öğrencilerine sohbet meclislerinde daha fazla ilim irfan muhabbeti aşılamaya çalışan fedakâr bir mücadele insanıdır. Hatta mezun olup hayata atılan öğrencileriyle irtibatını koparmayıp yazdığı mektuplarla onları gayrete sevk etmesi de ibretlik bir örnek hadisedir. Nitekim öğrencilerinin bir gün kendisine,“Hocam, bu kadar mektuba nasıl yetişiyorsunuz? Biz size yazıyoruz. Siz bize cevap yazmak zorunda değilsiniz. Kendinizi yormayın.” diye ricalarına cevaben onlara şöyle demiştir: “Evladım, mektup yazmak selam vermeye benzer. Selam vermek sünnet, almak vaciptir. Siz bana mektup yazmakla selam vermiş oluyorsunuz. Benim size cevap yazmam vacip hükmündedir.”
Meraklı ve istidatlı gördüğü gençlere Osmanlıca öğretir ve onlara bir şart ileri sürermiş: Sen de on kişiye öğreteceksin. Haydar Paşa lisesindeki edebiyat hocalığı çok verimli geçmiş. O zaman seminer dersleri olurmuş. En çok alâka Mahir İz ve Nihal Atsız'ın seminerlerine gösterilirmiş. Hoca, İstiklal Marşı’nı açıklayarak vermek istediği milli manevi mesajları öğrencilerine maharetle iletirmiş. Haydar Paşa Lisesi’nden öğrencileri arasında Mehmet Çavuşoğlu, Uğur Derman, Ertuğrul Düzdağ, Osman Öztürk gibi değerli ilim ve fikir adamları yer almaktadır.
BEN ÜZERİME DÜŞENİ YAPTIM
Mahir Hoca, ileri yaşına ve ödeneği kesilmiş olmasına rağmen Yüksek İslam Enstitüsü’ndeki derslerine 3 vasıta değiştirmek üzere devam etmiş… Kışın karlı bir günde evden okula çıkmak üzere iken hanımının, “Bey, nereye gidiyorsun bu havada? Vasıta olmaz, evden çıkma boşuna.” demesine rağmen, evden otobüs durağına gidip yaklaşık bir saat bekledikten sonra vasıta gelmeyince eve geri dönerek kendisine, “Ben sana demedim mi bu havada vasıta bulunmaz, çıkma diye? Bak, boşuna bekledin, hasta olacaksın şimdi.” diyen hanımına: “Hanım, ben evden çıkıp, durağa gidip, otobüs beklemekle üzerime düşeni yaptım ve bu dersi enstitüye gidip yapmış ecrini aldım Allah’ın izni ile.” diyerek muallimlik mesleğindeki samimiyetini tescil etmiştir.
Bugünün eğitimcilerinin kendisinden öğreneceği çok şey olan Mahir İz Hoca; mesleğine aşkla bağlı, inancının ve samimiyetinin gereği üstün bir gayret ve çalışkanlık örneği bir entelektüel, şahsiyetli bir muallimdi. Rahmetle, hürmetle ve şükranla anıyoruz. Kabri nur, mekânı cennet olsun.