SOSYAL MEDYADAN KAÇILIR MI?
KAÇILIR.
Sosyal medya olgusuna karşı mesafeli davrandığım doğrudur. Açıkça söylemek gerekirse pek umursadığım platformlar değiller. Tamamen dışlamamakla birlikte temkinli yaklaşmayı doğru buluyorum. Eşle işi, dostla takipçiyi birbirinden ayırmak gerektiğini düşünüyorum. Warhol’un herkese tanıdığı şöhret limitlerinin güncel bir yansıması olarak da görüyorum. Birkaç kez “benim 10 bin takipçim var” ve benzeri beyanatlara da muhatap kaldığım için insanları takipçi sayılarıyla değil de ne gibi artı değerler üretme çabasında olduklarına göre değerlendirmeye çalışıyorum. Çetin Altan’ın sıradan bir gazete haberini okurken bile birbirine bağlayabildiği çıkarımların binde birini, attığı yüz bin tweet’te yapamayan milyon takipçili sosyal medya fenomenleri ve onların “sosyal dünyalarına” cama ekmek banan Kemal Sunal edasıyla yaklaşıyorum. Ama sosyal medya kavramına tamamen de karşı değilim. Bu nedenle gönlüm isterdi ki, Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen 24 Nisan günü Twitter hesabını kapatacağını açıklayıp, hemen o akşam da hesabını kapatmamış olsun.
Küçük bir Google aramasıyla Tansu Bey’in neden böyle bir karar aldığını, gerekçelerini öğrenebilirsiniz. İnanıyorum ki kapama kararını duyurduğu gönderisinde belirttiği gerekçelerin hepsi doğrudur. Hatta kibarlığı nedeniyle birçok başka gerekçeyi de takipçileriyle paylaşmamıştır.
Ben Tansu Yeğen’in paylaşımlarını takip eden ve bu paylaşımlardan keyif alan, bir şeyler öğrenen, öğrenmeye çalışan biriydim. Şunu belirtmeliyim ki Tansu Bey’in bugüne kadar Samsung ile ilgili pazarlama anlamında hiçbir paylaşım yaptığını hatırlamıyorum.
İnsan insanın kurdudur
Samsung’un geliştirdiği teknolojilerle ilgili tabii ki paylaşımları olmuştur. Ama bunları yaparken benim gördüğüm kadarıyla Türkiye’de satışa çıkardıkları hiçbir ürünün tanıtımını yapmaya gerek duymadı. Genel olarak dünya üzerinde geliştirilen teknolojilerin insan hayatına hangi noktalarda dokunacağını takipçileriyle paylaşmayı tercih ediyordu.
Yaptığı açıklamadan anladığım kadarıyla sonu gelmeyen istekler ve Photoshop aracılığıyla söylememesine rağmen, söylemiş gibi gösterilen açıklamalar canını sıkmış Tansu Bey’in. Kendisini biraz tanıyan biri olarak herkese yardım etmeye çalıştığını, davet edildiği her üniversiteye gitmek için fırsat yarattığını, gençlere ve girişimcilere destek olabilmek için mesaisinden zaman ayırdığını biliyorum. Ne yazık ki ülkemizdeki Twitter kullanıcı profilini de biliyorum. O nedenle Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı bir DM uzaktayken neler istenebileceğini az biraz tahmin edebiliyorum. Benden bile kendilerine cep telefonu, bilgisayar hediyesi isteyen, cevap alamayınca da ipe sapa gelmez şeyler yazan “vurguncu Twitter kullanıcıları” kibar, insanları kırmaktan nefret eden, her şeyden önce iyi bir dinleyici olmaya çalışan Tansu Yeğen’i sonunda kaçırdılar. Umarım diğer platformlardaki hesaplarını da kapatmaz ve hatta yakın zamanda tekrar tweet’lemeye başlar. Çünkü Türkiye olarak Tansu Yeğen’in tek bir paylaşımından yola çıkarak yeni ve farklı bir şeyler hayal edebilecek gençlere ihtiyacımız var. Daha doğrusu Tansu Bey gibi bu gençlere ışık tutacak yöneticilere ihtiyacımız var.