İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

​SAĞLIK TEKNOLOJiLERI HASTALARIN EMRiNDE!

YAYINLAMA:

Uyku karnem zayıf, uyku kalitem düşük. Sanıyorum, dünyadaki en geç yatan insanlardan biriyim. En erken uyuyanlar Kostarikalılar. Saat 23.00 olduğunda çoğu yatağa çoktan girmiş oluyor. En geç uyuyanlar ise 00.56 ile Tayvanlılar. Türkiye’de uykuya dalma saati ise 00.41. Bana gelince durumum vahim. En erken 02.35’te yatağa girmemle sanıyorum, uykunun sağlığa faydalarından yararlanamayanlar arasında başı çekiyorum.

Derin uyku dönemi olarak bilinen REM uykusuyla da problemim var. Yataktan yorgun, uykuya doymamış biri olarak kalkmamın sanırım en büyük nedenlerinden biri de bu. Peki, tüm bunları nasıl öğrendim dersiniz? Cep telefonuma indirdiğim “sleep cycle” isimli mobil uygulama sayesinde, her gece uyku kalitemi ölçüyorum. Uygulama, seçeceğiniz mutluluk hissi veren bir müzikle istediğiniz saatte sizi uyandırıyor. Üstelik arzu ederseniz sabah güne başlarken nabzınızı da ölçüyor. Tüm bunlar için yapmanız gereken tek şey ise, uygulamayı açıp telefonunuzu şarjda bırakmak.

Akıllı telefonlarda sağlığımızla ilgili böyle pek çok uygulama var. Onlardan biri de her gün ne kadar adım atttığımızı, kaç kilometre yol katettiğimizi ve en önemlisi yaktığımız kalori miktarını gösteren uygulamalar. Yürüyüş yaptığımda ben de bu uygulamalardan faydalanıyorum.

İNGİLTERE’DEN TÜRKİYE’YE SANAL HASTA ZİYARETİ

Sağlık teknolojisindeki gelişmeler başdöndürücü bir hızla ilerliyor. Çok değil, 10-15 yıl önce sadece bilim kurgu filmlerinde olabileceğinizi düşündüğümüz şeyler artık bir bir gerçek oluyor. Mesela dünyanın neresinde olursanız olun, holografik hasta ziyareti sayesinde kalp ameliyatı olan amcanızı ziyaret edebiliyorsunuz. Sanal görüntünüzle yatağının başucuna kadar gidip internet ve yazılım teknolojisi sayesinde hastanızla konuşabiliyorsunuz. Başka bir deyişle İngiltere’deyken Türkiye’deki hastanızı sanal olarak ziyaret etmeniz, onunla konuşmanız mümkün.

Kalp pili teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde de kardiyoloğunuz tıbbi bir kongre için bulunduğu Amerika’dan kalbinizle ilgili tüm verilere erişebiliyor. Kilometrelerce öteden kalp pilinizin ayarlarını değiştirebiliyor, aşırı ödeme bağlı kalp pilinizin verdiği alarm sinyalinden haberdar olabiliyor.

Dinlendiğinizi söyleyen ve sizi uykudan uyandıran uyku maskeleri, “Fazla yedin, artık durmalısın” diye ikazda bulunan uygulamalar, dişlerinizi doğru fırçalayıp fırçalamadığınızı gösteren sensörlü diş fırçaları sağlık teknolojisinin sunduğu diğer olanaklardan sadece birkaçı.

GİYİLEBİLİR SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ...

Giyilebilir sağlık teknolojileri de araştırmaların ve gelişmelerin en hızla yaşandığı alanlardan biri. Akıllı bileklikler, saatler, tişörtler, takılar ve gözlükler bunlar arasında başı çekiyor. Giyilebilir teknolojiler kalp ritminiz, vücudunuzdaki yağ oranı, ateşiniz, kaç kalori yaktığınız, kan şekeriniz, tansiyonunuz gibi pek çok sağlık problemiyle ilgili sizi bilgilendirebiliyor. Sensörler sayesinde çocuğunuzun acıkıp acıkmadığını, ateşinin yükselip yükselmediğini gösteren akıllı bebek giysileri de var. Görme engelliler için üretilen akıllı gözlükleri de unutmamak gerekiyor.

Sağlık Teknolojileri sayesinde bilim kurgu filmleri artık gerçek oluyor. Bu gelişmeler karşısında Sağlık Bakanlığı bünyesinde Sağlık Teknolojisi Değerlendirme Başkanlığı kuruldu. Burada, teknolojinin klinik etkililiği, hasta güvenliği açısından durumu, sosyal ve etik yönleri değerlendiriliyor.

“Çok yedin, artık dur” diyen akıllı teknolojiler gibi, “Gereksiz yere sinirlendin. Sakinleş ve mutlu olmasını bil” diyen teknolojiler de üretilecek mi? Negatif bir

ruh haline düştüğümüzde bizi hemen uyarıp kendimize gelmemizi sağlayacak böyle bir teknolojinin ilk taliplerinden olabilirim. Teknoloji firmalarına duyurulur!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *