İLETİŞİM ŞİRKETİ HAYAL EDER Mİ?
Bizim topraklarda hayal etmek, hayalci olmak ne yazık ki biraz küçümsenir. Nedense hayal etmek yerine çalışmak, daha çok çalışmak yüceltilir. Oysaki birçok gelişimin temelinde hayal etmek yatar. Dünya içinde yaşadığımız bugünlere Martin Luther King’ten Steve Jobs’a kadar birçok farklı kişinin hayalleri sayesinde gelmiştir.
Bana soracak olursanız teknoloji dünyasında elimize ulaşan tüm ürünler de birer hayal ürünüdür. Alın işte “hayal ürünü” tanımlamasının bile negatif his verdiği bir dilde, hayal etmenin değerine vurgu yapıyoruz. Bu nedenle Türk Telekom’un “Sen yeter ki hayal et” isimli yeni reklam kampanyasına bayıldığımı peşinen söylemeliyim. Bir iletişim şirketi hayal kurar mı bilemem ama insanların hayallerini gerçekleştirmelerine tabii ki yardım edebilir. Yardımdan kastım tabii ki maddi bir çıkar değil; onun yerine hayallerin gerçeğe dönüşümünü kolaylaştıran katalizörler.
Türk Telekom’un “Sen yeter ki hayal et” kampanyasında Real Madrid’de top oynayan Ronaldo ile Mersinli Ümmiye Teyze’nin bir araya gelişini de bir hayalin gerçeğe dönüşümü olarak düşünmek lazım.
Bana soracak olursanız 14 Mart Salı günü yapılan lansman sırasında Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun’un örnek verdiği bir başka hikaye Mersinli Ümmiye Teyze’ninkinde çok daha iyi.
GİRİŞİMCİLİĞİ HAYAL ET
Hakan Dursun’un anlattığına göre Karadeniz bölgesinde çay üretimi yapan bir amcamız, Türk Telekom’un insanlara interneti tanıtmak için 2013’ten beri devam ettiği “İnternetle Hayat Kolay” isimli sosyal sorumluluk projesi sayesinde internetle ilk kez tanışmış. Amcamız oldum olası ürettiği çayı toptancıya vermek istemez, kendi kendine işleyerek gerçek çay meraklılarına sunmayı istermiş. İnternetle tanışıp, kendisine bir web sitesi açabileceğini öğrenir öğrenmez de kolları sıvayıp kendi markasıyla ürettiği çayları tün dünyanın beğenisine sunmuş.
Alın size katma değerli bir üretim modeli. Karadeniz bölgesinin dağ köylerinde yaşayan bir çiftçinin teknolojiyi kullanarak hayallerini gerçeğe dönüştürmesinden daha güzel bir başarı hikayesi olabilir mi? Peki ya bir sosyal sorumluluk projesinin başarıya ulaşıp ulaşmadığını anlamak için bundan güzel bir fırsat olabilir mi?
Sanırım yoğun programı nedeniyle lansman sonrası hemen lansmanın yapıldığı yerden ayrılmak zorunda kaldı Hakan Bey. Yoksa kendisine Ümmiye Teyze gibi örnek olarak verdiği bu çiftçimizle de bir reklam filmi çekmeyi düşünüp, düşünmediklerini sormak isterdim. Artık kısmetse bu sorunun cevabını bir başka zaman öğreniriz.
Ancak yine de Türk Telekom’un Ronaldo ve Ümmiye Teyze ile başlattığı “hayal kurma seferberliği”nin birçok yeni girişime ön ayak olacağını söylemek bence bir hayal değil. İşin güzel tarafı tüm bu hayallerin gerçekleşmesi sürecinde teknolojiyle harmanlanacak olmaları. Yani hayaller gerçeğe katma değerli ürün veya hizmetler olarak dönecekler. Umuyorum ki Türk Telekom’un “Sen yeter ki hayal et” kampanyası sayesinde daha nice Ümmiye teyzelerin veya Anadolu insanının öyküsüne şahit oluruz.