HER AVM'YE ACİL MÜDAHALE ÜNİTESİ!
Kimimiz öğlen yemeği için ofisimize yakın bir alışveriş merkezini tercih ediyoruz. Kimimiz de pek çok mağazanın bir arada olması nedeniyle soluğu AVM’lerde alıyoruz. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan ve yağmurdan etkilenmeden saatlerce vitrinlere bakıp, alışveriş yapabiliyoruz. Acıktığımızda pizzasından dönercisine, ev yemeklerinden tavukçusuna ve tatlıcısına kadar her türlü seçenek ise elimizin altında. İş toplantılarımızı, arkadaş buluşmalarımızı AVM’lerin şık restoranlarında gerçekleştiriyoruz. Doktorlarının önerisiyle özellikle rüzgarlı ve soğuk havalarda yürüyüş yapmak amacıyla AVM’lere gelen pek çok kalp, KOAH hastası da var.
Hayatımıza böylesine giren, neredeyse koca bir günü geçirdiğimiz AVM’lerde zaman zaman kazalara, ölüm olaylarına da rastlanabiliyor. Alışveriş merkezlerinin niteliklerinin iyileştirilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl yayınlanan yönetmeliğe göre, artık tüm AVM’lerde acil tıbbi müdahale ünitesi bulunmak zorunda. Satış alanı 20 bin metrekarenin altında olan alışveriş merkezlerinde en az bir acil tıp teknisyeni veya acil tıp teknikeri, 20-50 bin metrekarelik alışveriş merkezlerinde ise en az birer acil tıp teknisyeni ve acil tıp teknikeri bulunması gerekiyor. Buna karşın satış alanı 100 bin metrekarenin üzerindeki alışveriş merkezlerinde en az birer acil tıp teknisyeni, teknikeri ve tıp doktoru görev almak zorunda.
ELEKTROŞOK CİHAZLARI AVM’LERDE HAYAT KURTARACAK!
Yeni uygulamada acil tıbbi müdahale ünitesinin AVM içinde kolay ulaşılabilir bir yerde kurulması da şart koşuluyor. Ayrıca yönlendirme levhalarının dikkat çekecek yerlere konulması ve ortak kullanım alanları ile 400 metrekareden büyük mağazaların görünür kısımlarına sağlık ekibinin haberdar edilmesini sağlayan acil durum butonunun yerleştirilmesi isteniyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada
Türkiye'de son yıllarda artan kalp krizi ve inme vakalarının önüne geçmek için her AVM'ye bir elektroşok cihazı yerleştireceğini açıklamıştı.
HER AVM’YE AMBULANS ZORUNLULUĞU...
2016 yılında AVM’leri 2.1 milyar kişi ziyaret etmiş. Bir başka deyişle ülkemizde kişi başına yıllık alışveriş merkezine gitme sayısı 27. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü’den öğrendiğime göre Türkiye’de 377 alışveriş merkezi var ve bunların 105 tanesi İstanbul’da bulunuyor.
Konuyla ilgili gereken düzenlemeleri yapmaları için AVM’lere verilen süre yarın bitiyor. AYD Başkanı Hulusi Belgü’yü aradım. Alışveriş merkezi ziyaretçilerinin bu sayede kendilerini daha güvende hissedeceğini belirten Belgü, “Böyle bir ünitenin kurulmasının getirdiği maliyet; ‘genel giderler’ başlığı altında AVM yönetimi ile firma sahipleri tarafından karşılanacak. Hastalık, kaza gibi durumların hiç bir ziyaretçimizin başına gelmesini istemeyiz. Ancak böyle bir durum meydana geldiğinde acil müdahale üniteleri sayesinde bir ziyaretçimizin bile hayatını kurtarmak en büyük kazancımız olacaktır” diye konuştu.
İnsan hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğu durumlarda acil tıbbi müdahale yapılabilecek uzmanları barındıran bir alt yapıyı ve AVM’lerin önünde bekleyen ambulansları zorunlu kılan uygulama son derece faydalı.
Gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetlerinde ideal yaklaşım bir yandan kaza, hastalık gibi istenmeyen durumların oluşmaması için tedbirler almaktan, diğer taraftan da sağlıkla ilgili her türlü krize hazırlıklı olmaktan geçiyor.