KENTSEL DÖNÜŞÜME YENİ YASAL DÜZENLEME YOLDA
Ankara'da önümüzdeki haftalarda Şehircilik Şurası toplanmasını beklerken, geçtiğimiz günlerde İstanbul Zeytinburnu'nda riskli olduğu için önceden boşaltılan ama yıkılıp yeniden dönüştürülemeyen bir binanın yıkılması ile hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımıza ilişkin acı haberi okuduk ne yazık ki. Bölgeler bazında yapılmaya çalışılan kentsel dönüşümde ne yazık ki çeşitli nedenlerle yol alınamamasının bugüne kadar pek çok mağduriyete ilişkin haberlerini yazdık, okuduk, Zeytinburnu'ndaki haber bu konunun bir başka boyutunu daha üzücü bir şekilde ortaya koydu.
Kentsel Dönüşüm Yasası 2012'de çıktı, 4 yıldır uygulanıyor, hali hazırda yürürlükte. Buna dayalı olarak, şehirlerde yenilenmeler oldu. 420 bin civarında yapı, bu yasaya dayak olarak müracaat ederek evini yeniledi. Ancak bu yeterli değil. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki, bu sayının artırılması ve hızlandırılması gerektiğini düşündüklerini ifade ederek "Kentsel dönüşümle ilgili teşvikler iyice artırılarak, çok daha hızlı bir şekilde depreme dayanıklı evler yapılmasını öneriyoruz" dedi.
Bakan Haseki basına verdiği bu demeçte aynı zamanda kentsel dönüşüm için yeni bir yasal düzenlemenin de yolda olduğunu duyurdu. Bakan Özhaseki; “Anayasa görüşmeleri ve referandum tamamlandıktan sonra, biz yasa çalışmalarını Meclis'e getireceğiz. Kentsel dönüşümde, şimdiye kadar gördüğümüz aksaklıkları da gidererek, çok hızlı bir biçimde önümüzdeki yıllarda depreme hazırlıklı bir vaziyete geleceğimizi düşünüyoruz. İstanbul için bilim adamları, 2030 yılından, 7 şiddetinde bir depremden bahsediyor, hazırlık yapmak lazım. O hazırlığı biz önümüzdeki 10-12 yıl sürdüreceğiz ki, deprem geldiğinde biz sağlıklı bir şekilde evimizde oturabilelim. Onun çalışmalarını yapıyoruz" dedi.
Fikirtepe'deki sorun aşıldı mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin verdiği bir diğer müjde ise Fikirtepe'ye ilişkin. Bakan Özhaseki Fikirtepe'de kördüğümün çözüldüğünü açıkladı.
Bakan Özhaseki; "Fikirtepe'de iş başlamış, sonra belediyeler çekilmiş. O işin failleri, bu fikri ortaya atanlar bakmışlar ki bir sürü sorun var, altında kalkamıyorlar, kaçan gitmiş. Binlerce vatandaş mağdur. Her bir adada farklı birçok problem var. Hiçbir problem birbirine benzemiyor. Kimi adada müteahhit gelmiş, işi tamamlamış, üç kişiyle itilaflı hale gelmiş, aylarca bekliyor. Mahkemeler, yürütmeyi durdurmalar... Kimi adada 3-4 müteahhit vekalet toplamış, vatandaş bir ada içerisinde kimin ne yapacağını bilmiyor, 3-4 müteahhit de birbirine girmiş. Kimi adada müteahhitler gelmişler, bir an önce işi yapmak için heveslenmiş, zaman uzayınca ellerindeki sermayelerini gömüp batmışlar, şu anda ev yapacak halleri yok. Bir kördüğüm. Yaklaşık 5-6 aydır çözmek için uğraşıyoruz. Çözmek üzereyiz. Şubat ayı başında inşallah temelleri atıp, 10-15 adada hareketlenme başlatırız. Fikirtepe'de kördüğümün çözüldüğü müjdesini vatandaşlarımıza verebiliriz" dedi.
Kentsel dönüşüm konusundaki müjdelerin, yabancılara vatandaşlıkla ilgili müjdeyle birleşince gelecek günlerin kentler ve gayrimenkul sektörü adına aydınlık olacağına inanıyoruz...