REFERANDUMLA İLGİLİ SENARYOLAR VE TEMENNİLER
316 AK Parti milletvekilince TBMM’ye sunulan 18 maddelik anayasa değişiklik teklifinin 9 Ocak 2017’de başlayan 1. tur oylamaları, tüm maddelerin kabul edilmesiyle sona erdi. 18 Ocak Çarşamba günü başlayacak 2. turda maddeler yine tek tek oylanacak. 330'un altında kalan madde paketten düşecek. Paket 330'un üzerinde oyla geçerse Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylayacağı tarihe göre referandumun günü de belli olacak.
Ancak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, ilk tur görüşmeler devam ederken yaptığı erken seçim çıkışı, senaryolara alışkın sokağın gündemini hareketlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin sözleri kendisine sorulduğunda "Böyle bir durum olursa Meclis çalışamaz hale geleceği için millet iradesine gidilir." yanıtını verdi. AK Partili Mustafa Şentop da benzer bir açıklama yaparak “Paketin geçmemesi Türkiye'yi seçime götürür." dedi.
SOKAKTAKİ SENARYOLAR
Sokakta konuşulan senaryoları dört maddede toparladım. Bir: İkinci turda TBMM karışacak, teklif geri çekilecek. İki: İkinci turda fire çoğalacak, paket geçmeyecek. Üç: Teklif TBMM’den geçecek ancak referandumdan geçmeyecek. Dört: Her şey olağan devam edecek, teklif TBMM ve referandumdan geçecek.
İlk üç senaryo gerçekleşirse seçim kaçınılmaz. Dediğim gibi üç senaryo, Bahçeli’nin çıkışı ile konuşulmaya başlandı. Erken seçim senaryolarını destekleyen bir başka söylenti ise, siyasetin FETÖ unsurlarından temizlenmesi işleminin de bu vesileyle yapılacak olması. Bahçeli’nin seçim çıkışının, ikinci turda, evet oylarını arttırmaya dönük bir uyarı amacı taşıdığını da belirtmeliyim. Ben, sürecin olağan akışında ilerleyeceğini tahmin ediyorum, bir sürpriz beklemiyorum.
Bu arada, referandum sürecinde terör faaliyetlerinin artacağı ve suikastların deneneceği yazılıp çiziliyor. Terör, her birimizin ortak düşmandır. Başkanlık sistemini karşısında tercihlerimizin farklı olması, terör karşısında ortak duruşumuzu bozmamalı. İnşallah, TBMM’de hem kinci tur görüşmeleri huzur içinde yapılır, hem de referandumu can sıkıcı bir olay yaşamadan şenlikli bir havada yaparız. Bu vesileyle, TBMM’deki milletvekillerine şunu hatırlatmak istiyorum. Meclisteki kavgalarda biri haklı, biri haksız veya suçlu olabilir ama bu kavgaların kaybedeni hem siyaset hem ülke.
REFERANDUM ETKİN MADDELERİ
Seçilme yaşının 18’e düşürülmesi ve vekil sayısının 600’e çıkarılması konusunda tepkili olanların sayısı çok. Bu iki maddeyle ilgili, ikna edilmeyi bekleyenler arasında AK Parti ve MHP seçmenleri de var. Ayrıca, TBMM’nin kabineyi denetleme yetkisinin yetersizliğine dair CHP’nin söylemleri karşılık bulmuşa benziyor. Bu arada şunu ekleyeyim. Mevcut uygulamada Cumhurbaşkanını yargılamak neredeyse imkânsız iken yeni sistemde bu kolaylaşıyor. Ancak, bunun dahi yeterince anlaşılmadığını görüyorum.
İlk turda herhangi bir maddede değişiklik olamamıştı. İkinci tur görüşmelerde de maddeler üzerinde değişiklik önergeleri vermek mümkün. İkinci tur görüşmeleri şimdiden hayırlı olsun.
Son cümlelerim eski bir yazımdan…
Atatürk-İnönü dönemlerinden yola çıkarak başkanlık sistemine meşruiyet aramak yanlıştır. Başkanlık sistemini istiyor oluşumuzun daha ciddi sosyolojik, siyasi, kültürel ve tarihi gerekçeleri var. Sosyolojik, siyasi, kültürel ve tarihi gerekçeler hem doğal hem daha ikna edici.