TEKNOLOJİ YAYINCILIĞININ SONU MU GELİYOR?
2017 yılı klasik teknoloji yayıncılığı için iyi haberlerle başlamadı. Yılın ilk günlerinde Türkiye’nin en eski iki bilgisayar dergisinin artık yayınlanmayacağı öğrendik. Her ikisi de aynı şirket tarafından satışa sunulan PCnet ve Chip dergilerinin artık okurlarıyla buluşamayacak olması gerçekten çok üzücü. Evet bu dergilerin internet ile rekabet edemediği ve her yeni sayılarında daha çok zarar ettikleri konuşuluyordu ama açıkça söylemek gerekirse dergi yayıncılığının Türkiye’deki en büyük şirketinin bu iki dergiyi birden kapatacağını hiç düşünmemiştim.
Şimdi bazı okurlar veya meslektaşlarım Chip’in yoluna yılda dört sayı olarak devam edeceğini, aslında kapanmadığını söyleyecekler ama hepimiz biliyoruz ki Türkiye’de haftalık ve aylık yayınlananlar dışındaki dergiler bugüne kadar yaşayamadılar. Nitekim bu iki dergiyi kapatma kararı alan şirket de bugüne kadar yılda dört sayı yayınlamayı hedeflediği dergilerde sürekliliği sağlayamadı. Yani sektördeki herkes gibi benim beklentim de Chip’in yılda dört sayı olarak yayınlanmaya devam etmeyeceği ve belli bir süre sonunda tamamen unutulacağı, kapanacağı…
Kendisi de bir bilgisayar dergisi yayınlayan biri olarak pazarda tek kalmanın hiçbir anlamda Hardware Plus isimli aylık teknoloji – bilgisayar dergimiz için bir avantaj olmadığını düşünüyorum.
Daha şimdiden birçoklarının yakında bizim de havlu atacağımızı düşündüğünü biliyorum. Tıpkı 45 ay önce Hardware Plus’ı ilk yayınlamaya başladığımızda üç vakte kadar kapanacağımızı iddia edenler olduğu gibi bu da normal bir düşünce tarzı. Dergi okumanın bir ayrıcalık olduğunu bildiğimiz için Hardware Plus isimli dergimizi çıkarmaya ve Türkiye’nin 81 iline dağıtmaya devam edeceğiz.
Bağımsız olmak önemli
Ne de olsa Hardware Plus şu anda Türkiye’nin tek bilgisayar ve teknoloji dergisi. Üstelik tamamen bağımsız bir dergi. Herhangi bir yurt dışı bağlantısı veya finansörü yok. Türkiye’de, Türk okurlar için, Türkiye teknoloji sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırlanan bir içeriği var.
Üstelik gazete bayilerinde ilk piyasaya çıktığı günden beri 5 TL gibi sembolik bir rakamla satılıyor. e-dergi uygulaması ise ücretsiz bir şekilde tabletlere veya cep telefonlarına indirilebiliyor. Bu nedenle de 50 binden fazla insanın “dergi okuma ayrıcalığını” e-dergi uygulamaları üzerinden yaşamasını sağlıyoruz.
Evet yanlış okumadınız; aylık teknoloji dergimiz Hardware Plus her ay 50 binden fazla kişinin tablet ve cep telefonlarına indiriliyor ve okunuyor. Yani “internet kuşağının” ihtiyaçları iyi analiz edilebilir ve ona göre bir içerik hazırlanabilirse dergi satın almayı çoktan “nostaljik bir davranış” olarak özetleyen kitlelerin tekrar dergi okuduğunun en büyük kanıtıdır Hardware Plus. Bu nedenle de Hardware Plus’ın kaderinde değişime ayak uyduramadığı ve aynı zamanda da kötü yönetildiği için kapanan bilgisayar dergileriyle aynı akıbeti paylaşmak gibi bir seçenek bulunmuyor. Ne zaman kapanacağını düşünmek yerine Hardware Plus’ı daha genç yayıncılar için bir başarı öyküsü olarak değerlendirmek çok daha mantıklı olur. Ne de olsa tüm dünyada “mix media” olarak isimlendirilen türün Türkiye’deki tek örneği olarak Hardware Plus dergisini gösterebiliriz.