İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

AİLEDE ORGAN BAĞIŞI ÜZERİNE BİR KONUŞMA BAŞLATMAK...

YAYINLAMA:

Karaciğer hastalıkları ve cerrahisi, özellikle de karaciğer nakli konusunda Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi cerrahlardan biri olan Prof. Dr. Koray Acarlı dün Sağlığım İçin Herşey’de konuğumdu.

Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Bölümü Başkanı Prof. Dr. Acarlı, programın sonunda çok anlamlı bir mesaj verdi:

“Çoğumuz hiç hastalanmayacakmış gibi yaşıyor, günün birinde kendimizin ya da bir yakınımızın hayatta kalabilmek için organ nakline ihtiyacı olabilme ihtimalini aklımıza getirmiyoruz. Tüm aile bireyleri akşam yemeği için sofrada buluştuğunda ‘organ nakli’ konusunda bir konuşma başlatın. Aranızda bu konuyu tartışın. Çünkü organ bağışlamayı düşünse, istese bile bunu açıklamayan, dile getiremeyen pek çok kişi var. Kaldı ki, ailedeki bir ferdin organlarını bağışlamak istemesi, diğerlerini de olumlu etkileyebilir.”

Hakikaten ailelerin buluştuğu akşam yemeklerinde, bayram sofralarında acaba kaçımız organ bağışı üzerine bir konuşma başlatıyoruz? Falanca dizideki filanca karakterin sevdiği adama kavuşup kavuşamayacağı üzerine sohbet ederken, belki de komşu evde yaşanan gerçek bir sağlık dramından haberimiz bile olmuyor.

NAKİL İÇİN ORGAN BEKLERKEN YAŞAMINI YİTİRENLER…

2015 verilerine göre Türkiye’de bin 969 beyin ölümü vakasından sadece 470’inin organları bağışlanmış. Ülkemizde organ bağışının yaygınlaşmaması yüzünden binlerce hasta nakil ameliyatı için böbrek, karaciğer, kalp ya da akciğer beklerken yaşamını yitiriyor.

“Geçen sene 3 bin 204 böbrek nakli, bin 216 karaciğer, 89 kalp, 30 akciğer, 7 pankreas, 6 ince bağırsak nakli yapıldı. Ülkemizde organ nakli bekleyen hastaların sayısı 25 bin 798. Bu hastalar için zamanında organ bulunamazsa ne yazık ki hepsini kaybedebiliriz.”

Bu sözler ise Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi’nin açılışında konuşan Başhekim Prof. Dr. Faruk Yencilek’e ait.

Türkiye’de çok başarılı organ nakli cerrahları ve alt yapıları oldukça iyi merkezler var. Artık yurt dışından çok sayıda hasta da organ nakli olmak amacıyla Türkiye’yi tercih ediyor. Tek sorun ise ülkemizde organ bağış oranlarının yetersizliği. Prof. Dr. Koray Acarlı’nın dediği gibi, eşinizle, çocuklarınızla ya da aile büyüklerinizle sofrada biraraya geldiğinizde organ bağışı konusunda sohbet başlatmak çok faydalı olabilir. Ancak öncesinde kendi vicdanınızla başbaşa kalıp, bu konunun muhasebesini içinizde de yapmalısınız.

“BİZDEN SİZE, KALPTEN BİR HEDİYE”

Liv Hospital, Herkese Kitap Vakfı’nın işbirliğiyle “Benden Sana, Kalpten Bir Hediye” sloganıyla bir sosyal sorumluluk kampanyasına imza atıyor. Şimdiye kadar bin 200 kitabın bağışlandığı proje kapsamında kalp ve damar hastalıklarında erken teşhisin sağlanması ve bu konuda toplumsal farkındalığın arttırılması amacıyla yıl sonuna kadar 10 kitap getiren herkese kalp check up’ı yapılacak. Liv Hospital Genel Müdürü Meri İstiroti, böylelikle hem kitap okuma alışkanlığına, hem de kalp sağlığına katkıda bulunacaklarını söylüyor.

Bu anlamlı projeye ben de “Sağlık Adası Yayınları”ndan çıkan “Akıllı Hastanın Sağlık Rehberi” isimli kitabımla destek olacağım. Televizyon seyretmek için günde 5 saatini harcayan, kitap okumaya sadece 59 saniye ayıranların ülkesi Türkiye’mizde sağlığına dikkat eden, kitap okuyan bir nesil yaratılmasına belki minik de olsa bir katkım olur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *