CEP TELEFONU PAZARINDA ORTA SEGMENTİN YÜKSELİŞİ
Biz teknoloji editörler hep en yeni ve doğal olarak da en pahalı ürünleri anlatmaya bayılırız. Açıkça söylemek gerekirse teknolojik anlamdaki lüksü kendi hayatımızda da yaşadığımız algısını yayabilmek için elimizden geleni yaparız. Aramızda bazı “işini çok iyi bilenlerin” incelemeye gelen cihazı iade etmeyerek köydeki akrabalarına hava atma huyu da vardır. Mesela Japon devinin inceleme için gönderdiği televizyonu gazeteye değil de evine yönlendiren bir “arkadaşımızın” kulakları çok çınlatılır. Neyse bu yazının amacı aynı mesleği yapıyormuşuz gibi görünenleri ifşa etmek değil; onu bir başka zaman yaparız. Bu yazıda ülkenin ekonomik durumuyla doğru orantılı fiyatlarda satılan cep telefonlarından bahsedeceğiz. İnsanların iPhone 7 veya Note7 gibi pahalı cihazlara göz attıktan, kısa bir süre hayal dünyasında dolaştıktan sonra gidip satın aldıkları daha makul fiyatlı cep telefonlarına…
Evet herkes iPhone sahibi olmak istiyor ama hayallerle gerçekler bu konuda da birbirine paralel ilerlemiyor. Türkiye’de son 3 – 4 yıldır en çok satan telefonlar “orta segment” olarak isimlendirilen 1300 – 1700 TL arası fiyat etiketiyle satılanlar. Tabii bir de GSM operatörlerinin kendi marklarıyla piyasaya çıkarttığı ve abonelerine benzersiz taksit imkânlarıyla sunduğu cihazlar var. Aslında her şey bu cihazlarla başladı; operatör telefonlarıyla internete bağlanmanın tadını alan Türk halkı, taahhüt süresi sonunda bir nebze daha iyi olan orta segment cihazlara terfi etti.
Orta segmentteki talebi doğru okuyan üreticiler de 150 – 200 TL fiyat farklarıyla değişik özelliklere sahip ürünlerle pazarı hemen doldurdular. Bugün Samsung’un orta segmentin altını ve üstünü hedef alan J ve A serileri, HTC’nin Desire ailesi, yerli bilgisayar üreticisi Casper’ın neredeyse tüm modelleri ve Tayvanlı teknoloji devi Asus’un ZenFone serisi orta segmentin en bilinen ve en çok ürünleri.
Kaç asgari ücret?
Görünen o ki cep telefonun fiyatı ülkedeki asgari ücret seviyesine ne kadar yakınsa satış rakamı da o kadar yüksek oluyor. Ancak insanlar hızla daha iyisini de istiyor. O nedenle markalar orta segmentteki bu yığılmayı (pahalı telefonlarla kıyaslandığında) yine ekonomik olan, ancak 2000 TL bandına daha çok yaklaşan ürünlerle çözmeye çalışıyorlar. Mesela şu an piyasada bulunan ZTE Axon 7 isimli telefon, birçok pahalı ürünle başa çıkabilecek donanımsal özelliklere sahip. Keza Asus’un merakla beklenen ZenFone 3’ü de teknik anlamda pahalı cihazların sahip olduğu özellikleri sunuyor. Bakalım işin ekonomisini baştan yapıp 2000 TL bandında telefonlar kullanmaya başlayan halkımızın 2500 TL ve üzeri cihazlara geçiş hızı nasıl olacak? Sanırım seneye bu zamanlar cevabını aramamız gereken soru bu olacak.