NASIL BİLİNDİĞİNİZ Mİ YOKSA KİM OLDUĞUNUZ MU ÖNEMLİ?
“İmaj” kelime anlamı olarak insanlar, kurumlar veya markaların dışa karşı etkileme, etkilenme gücü olarak anlatılabilir.
Kimilerine göre imaj sahte görüntü, gerçekçilikten uzak, yapay özellikleri, görüntüleri veya davranışları yansıtan bir aldatmaca, kimilerine göre kişi veya kurumun yapısına uygun kurgulanırsa görünüş ve anlayış olarak oldukça etkileyicidir.
Burada önemli olan kişiye ve kuruma uygunluğa dikkat etmek, yapısal kaynaşmayı zedeleyecek abartılardan kaçınmaktır.
İster olumlu, ister olumsuz yaklaşılsın imaj kavramı günümüzde yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası, olmazsa olmaz bir etkileme, etkilenme biçimidir.
Genelde yapılan bir tanıma göre imaj; bir olay ya da durumun bizim anlayış ve inancımızda anlatımını bulması, duyularak hissedilen, herhangi bir uyaran söz konusu olmaksızın bilincimizde beliren ve bizi etkileyen nesne ve olaylardır.
Nasıl bilindiğiniz mi yoksa kim olduğunuz mu önemli ayrımının en belirgin etkilenimi kendiniz için oluşturacağınız imajdır.
Tarzınızı, tavrınızı, görünüşünüzü değiştirmek için küçük bir kaç yenilik yapmanız yeterlidir. Giyim tarzınızı, saç stilinizi değiştirerek kendinize farklılık kazandıracak bir görüntü kazandırın. Ama asıl en etkili değişimi; günlük hayatta veya iş ortamında tercih ettiğiniz rekleri değiştirerek elde edebilirsiniz.
Giyim, fiziksel değişim, ortamda yapacağınız değişiklikler her ne şekilde olursa olsun en etkili değişim göstergenizi renklerin etkisiyle sağlayabilirsiniz. Psikolojik etkileri ile renkler günümüzü doldururlar.
Renksiz olmak sözcüğü bazen mecazi anlamda kullanır ama yaşamımızdaki etkisini anlatmak için hiç çekinmeden her dem kullanır. Aslında, renklerin yaşamımızdaki etkilerini öylece geçiştirmek olmaz. Renkler yaşamın olmazsa olmazlarıdır.
Renk algıları bir anlamda öznel olmakla birlikte, bazı renk özellikleri evrensel anlamlara sahiptir. Işık tayfının kırmızı tarafında bulunan sarı, kırmızı, turuncu renkleri sıcak renkler olarak adlandırılır. Bu renkler sıcaklık, yakınlık duygularından öfkeye kadar uzanan bir duygu aralığının oluşmasına neden olur. Tayfın mavi tarafındaki mavi, mor ve yeşil renkleri ise soğuk renkler olarak nitelendirilir ve sakinlik, rahatlama ile hüzün arasındaki duyguların tanımlanmasında kullanılır.
Yaşamımızda; umutsuzluk, karamsarlık, kötülük ve ölümün sembolü olmasına rağmen günlük hayatımızda çokça yer verdiğimiz siyah rengi anlatmak kolay olmayacak.
Günlük ve iş yaşamımızda asaletin, ciddiyetin sembolü olarak çok tercih ettiğimiz siyah renk özellikle de giysilerimizin vazgeçilmez rengidir. İş ortamında veya günlük yaşamda baştan aşağıya siyah giyinmek imaj açısından pek hoş değildir. O nedenle de siyah giysileri genellikle tam karşıtı olan beyaz ve benzeri açık renklerle yumuşatırız.
Siyahın kadınlar tarafından özellikle tercih edilen renk olmasının özünde, siyah rengin objeleri olduğundan küçük gösterme etkisi yatar. Ayrıca kullanım açısından siyah her renkle kolay uyum sağladığı için özellikle gardroplarımızın kurtarıcı rengidir.
Genelde en favori renklerden biri gridir. Bir çok kişinin favori rengi olmasının nedeni yansız, uçucu bir renk olmasıdır. İş kıyafetlerinde tercih edilmesinin nedeni ise, saygınlığı ve olgunluğu çağrıştırmasındandır.
Macentadan uçuk pembeye kadar tüm tonlarıyla, özellikle de kız çocukları çağrıştıran pembe dişil bir renktir. Bu nedenle de, olgunluktan yoksun, çocuksu izlenim yaratmaması için koyu renkleri canlandırma amacıyla kullanılır.
Beyaz ise; doğruluğun, aydınlığın ve açıklığın rengidir. İş ortamlarında kasvetli giysilerin en etkili yardımcısıdır. Yanındaki renklerle güçlenir anlam kazanır.
Renklerin insan davranışını ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediği bugün kesinleşmiştir. Uzmanlar, renklerin hem yaşamda hem de işyerinde bilinçli olarak kullanılmasının başarıya katkıda bulunduğunu belirtiyorlar.
Renklerin etkisi, güzelliği, canlılığı, yaşamınızdan hiç eksik olmasın.
* Kaynakça: İş Yaşamında ve Özel Yaşamda KİŞİSEL İMAJ