AKIL SAĞLIĞIMIZI KORUYALIM!
Son yıllarda akıl sağlığı konusunda önemli bir madde olarak sağlık literatürlerine girmeye başlayan mucize madde Omega-3’ün önemseyin, aklınızdan hiç çıkarmayın. Dünya aylardır mucize "akıl diyeti"yle çalkalanıyor. Bilimadamları yeni bir diyet geliştirdi. Ancak bu diyet bilinen diğer diyet türleri gibi kilo verdirmeye yönelik degil. Geliştirilen diyetle insanların akıl sağlığını, psikolojilerini düzenlemek amaçlanıyor. Ünlü Newsweek Dergisi’nde,"Akil Diyeti”nde beyin için gerekli olan gıdalar açıklandı.
Bilim adamları, akıl hastalıkları ve özellikle depresyona karşı koruma sağlayabilen son derece basit bir diyet hazırladılar. Araştırmalarda tesadüfler sonucu keşfedilen bu diyet, simdi medya dünyasının favorisi olan "kilo verme, form koruma, yaza hazırlanma" diyetlerini bile sollayarak gündemin bir numaralı konusu haline geldi. Uygulaması en kolay diyet. Bilim adamları zaten "Her şey kafada" başlar sloganıyla "akıl sağlığımızı koruyalım" diyetinin kilo sorunlarına da çözüm olabileceğini savunuyorlar. Bilim adamlarının “psikolojik rejim" de dediği akıl diyeti, beyne iyi gelen gıdalardan oluşan bir diyet. Beyni güçlendiren, strese karşı dirençli hale getiren, ilerde ortaya çıkabilecek depresyon, manik-depresyon, doğum sonrası depresyon, intihar eğilimi, düzensizlik gibi benzeri rahatsızlıkları önleyebilen bir diyet. Üstelik çok kolay. Diğer bildiğimiz diyetlere hiç benzemiyor. Listedeki gıdalardan, birini bir gün, diğerini bir başka gün, gönlünüzce tüketmeniz yeterli. Iste mucize diyet! Akil diyetinde iki önemli gıda temel alınıyor. Biri balık; özellikle somon balığı... Diğeri de ceviz... Diyette yan gıdalar da yer alıyor; yumurta, ıspanak, buğday ve balık yağı. Diyet öncelikle her gün biraz ceviz atıştırmayı öğütlüyor. Ya da bir gün ceviz, ikinci gün bir yumurta, üçüncü gün ise somonbalığı, ıspanak v.b gibi.
Bu gıdaların hepsinin Omega-3 adı verilen bir madde içerdiğini açıklayan uzmanlar, beyin fonksiyonlarını düzenlemeye yaradığını belirtiyorlar. Psikiyatri uzmanı ve ünlü Harvard Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Andrew Stoll, hastasına; "Lityum " Omega-3 bağlantısı" adlı kitapta balık yağındaki Omega-3 diye adlandırılan yağ asitlerinin bazı psikiatrik hastalıklara karşı nasıl etki ettiklerinı anlatır. "Beyin, yüzde 60 yağdan oluşan bir organ ve doğru düzgün çalışması için omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı var.” Bu sonuca diğer bilim- adamları da katılıyor. Dahası, bazıları; “zayıflamak için yapılan diyetlerin beyni riske attığı gibi, kalp sağlığı için de sorun yaratıyor” iddiasındalar. Araştırmalar sonrasında ortaya çıkan istatistikler de bunu açıkca gösteriyor.
Amerika’da yapılan bir ulusal araştırmaya göre balık tüketimi azaldıkça, depresyon, intihar eğilimi, kalp krizi vakaları artıyormuş!... Araştırmayı yöneten Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden bu konuyu araştıran doktorlar; "Artık bu hastalıkların neden artış gösterdiğini biliyoruz" dedi. Haftada iki kez balık yiyin! Amerikan Kalp Birliği, Omega-3 ile ilgili yapılan yeni araştırmaların sonuçları doğrultusunda, her yetişkinin haftada en az iki kez balık yemesini tavsiye etti. Birliğin "Diyet Rehberi"nde de buna geniş yer verildi. Üstelik tavsiye edilen balıklar, başta somon olmak üzere, tümü oldukça yağlı diye bilinen türden. Halbuki biz; mümkün olduğunca yağı az olan balıkları yemeyi tercih ederiz. Omega-3’ün kanıtlanmış bir faydası daha var: Kalbinizi de, beyninizi de formda tutuyor. Ve asla unutmayın; Bu ikisi formdaysa, kilo sorununuz da yok demektir. Balık.
Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen en pahalı gıda maddelerinden biridir. Çoğu kıyılarımızda, parmağınızı denize soksanız balık yakalayabilecek durumdayken, balığın bu kadar pahalı olması anlaşılır gibi değil. Ahh, kontrol edilemeyen bu balık simsarları.