NATO ZİRVESİNDEN...TRANS ATLANTİK TİCARET ANLAŞMASI...
Geçtiğimiz gün çok önemli bir toplantının en önemli konuklarından biriydik. Varşova'daki NATO zirvesinin onur konuğu TÜRKİYE idi. Bilindiği üzere 1952 yılında NATO üyeliğimiz oldukça stratejik ve tehlikeli kararlar ile (o yıllarda ABD, İngiltere ve Fransa Almanya'ya savaş ilan etmeyen hiçbir ülke Birleşmiş Milletler’e giremez demişlerdi. Ardından 1950 yılında hiç ilgimiz olmadığı halde Kore Savaşı’na girerek NATO ülkelerinin yanında olduk.) üye olmuştuk.
28 üyesi olan Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü, 495 bin asker ile NATO'nun en büyük 2.konuşlandırılmış ordusuna sahiptir. Aynı zamanda savunma harcamalarında ise 14.479 milyon$ ile 5.sıradadır. Ortadoğu ülkeleri ile Avrupa arasındaki çok önemli görevleri ve pozisyonu olan TÜRKİYE'nin Transatlantik Ticaret Anlaşması (TTIP) dışında tutulması halen içimde bir yaradır. AB ilkeleri ile ABD arasında toplamda 800 milyon nüfuslu ticaret pazarında ekonomik entegrasyonu sağlamak adına yapılan bu ticaret anlaşmasının dışında kalmasını cidden hazmedemiyorum.
Neyse, dönelim NATO zirvesine...
En çok konuşulan konuların başında DAEŞ ile mücadele oldu.NATO genel sekreteri Stoltenberg'in açıklamasında Türkiye'nin Güneydoğusu’nda 8 yeni merkez oluşturulduğunu ve hava savunmasının güçlendirildiğini belirtmesi en önemli başlıklardan biriydi.
Diğer önemli konu ise;
NATO'nun Doğu Avrupa'da askeri varlığını artırması yönünde karar aldıkları ve Stoltenberg'in söylediği "Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya'ya çok uluslu askeri birlikler konuşlandırılacağını" söylemesiydi. Bakalım bu görüşmeler TÜRKİYE-RUSYA ilişkilerini nasıl etkileyecek? İzleyelim...