VARLIK BARIŞI
Bu da nedir? Diyenler için kısa bir açıklamada bulunayım. Varlık barışına adına ilişkin düzenleme ilk 21.05.2013 tarih ve 6486 sayılı Kanun ile yürürlüğe girmiştir. "Varlık Barışı" hayatımıza gireli 3 yıl oldu. Amacı ise; yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınmasını kapsayan "Varlık Barışı" Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesiyle hayatımıza girmiş oluyor.
Tam detaylar için, Sermaye Piyasası Kanunu'ndan da faydalanabilirsiniz zira "Varlık Barışı" kanunu içi tam da dolu değildir. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve taşınmaz mülklerinin bedellerini 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirecekler. Ancak, Türk Lirası cinsinden vergi dairelerine beyan edilmesi durumunda, varlıklarla ilgili vergi incelemesi, vergi tarhiyatı, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak. Kısaca ‘Nasıl aldın? Kimden aldın? veya ne karşılığında aldın?’ sorgusu ve incelemesi yapılmayacak.
Niye bildireyim diyebilirsiniz. Şunu da unutmadan belirteyim bu taşınmazların %2'lik oranında beyan edilen değerler üzerinden hesaplanarak KDV ödemesini bildirimi izleyen ayın 15.günü mesai bitimine kadar "vergi sorumlusu sıfatıyla" beyan edilip ödemesi de eşzamanlı yapılacak. Bunun "kime faydası var" diye soracak olursanız. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, açıklamasını çok güzel yapmış. “Varlık barışının ekonomiye, dolayısıyla bankacılık sektörüne taze kaynak girişi sağlayarak kredi imkanlarını arttıracağını tahmin ettiklerini söyleyerek, küresel finansal kriz ile zaman zaman yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizliklere rağmen, son 15 yılda bankacılık sektörünün kredi portföyünü istikrarlı bir şekilde büyütmeyi başardığını belirterek, ayrıca kredi imkanlarını açık tutarak reel sektörün en başta gelen finansman kanalı olmayı sürdürdüğünü” belirtti. Nitekim, 2015 yılı sonunda toplam kredilerin, toplam aktiflere oranının yüzde 63 ve milli gelire oranının ise yüzde 76 düzeyinde gerçekleştiğini aktaran Akben, kredi mevduat oranının da yüzde 120'ye ulaştığını” dile getirdi. “Kredi büyümesinin mevduat başta olmak üzere yurt dışından sağlanan krediler ve öz kaynaklardan sağlanabildiğine ve gelinen noktada, yurt dışı kredilere yönelen bankalarımızın kredi imkanlarını artırabilmeleri için tasarrufların ve öz kaynakların artırılmasının gerekliliği açık." dedi. Varlık Barışının pozitif etkisiyle, TCMB faizleri düşürme ve Bankacılık sektörünün bir nebze olsun nefes alacağını, likidite fonlamalarının da güçlenmesini sağlayacak çalışmaları destekleyeceğini düşünüyorum.