JET HIZINDA YATIRIM REFORM PAKETİ
Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli önceki gün “jet hızında yatırım reform” paketini açıkladı. Milyonlarca çalışandan ihracatçıya, yatırımcıdan reel sektöre kadar geniş bir kesimi ilgilendiren ve ekonomide devrim yaratacak yeni yol haritasını çizdi. Neydi bunlar? Birkaçına göz atalım.
-
Kırmızı et üretimi yıllık 1 milyon 150 bin ton. Yaz aylarında tüketim artışı oluyor. 15 bin 500 ton kırmızı et ithali için çalışma sürüyor. Fiyatların bu ayalarda artmaması için çalışmalar yürütülüyor.
-
Türkiye'den ev alan yabancıya önce oturum sonra vatandaşlık verilecek.
-
Uluslararası şirketlerin Türkiye'deki merkezlerine yönelik vergi istisnası getirilecek. İslam ülkelerinden sermaye akışını sağlamak için faizsiz finans anlamında tüm engelleri kaldırıyoruz. Kira sertifikasına ilişkin kurumlar yeniden düzenleniyor. Bölgesel yönetim merkezlerine teşvik getiriyoruz.
Özellikle Suriyelilere yönelik daha kolay çalışma izninin yolu açılacak. Yabancı bilim adamı için kolaylık sağlanacak. Yabancı öğrencilere kısmi çalışma hakkı geliyor. Şirket ortaklarına bağımsız çalışma izni geliyor. Kısa süreli çalışacak yabancı çalışanlara belli şartlarla çalışma izni verilecek. Nitelikli yabancı yatırımcıya ilişkin bir kolaylık yokken bilimsel teknolojik gelişmelere yardım sağlayacak nitelikli yabancılara turkuaz kart verilecek. Yabancıların çalışmalarına ilişkin şartlar değiştirilecek ve genişletilecek. -
Turizm de ihracat sayılacak, kritik sektörlere "kişiye özel teşvik" verilecek. Stratejik sektörlerde "ilelebet vergi tatili"nden teknolojik yatırımlarda mühendislerin yükünü devletin üstlenmesine kadar bir dizi destekleyici adımlar atılacak.
Sayın Bakanım size birkaç sorum olacak.
Soru 1- Kısa vade çözümü için Kırmızı et fiyatların artırılmaması ve ithalata gidilmesi kısa dönem için çözüm olabilir. Uzun vadeli düşünürsek et fiyatları arttığı zaman et üretimi için cazip, teşvik edici neden olamaz mı?
Soru 2- Öncelikle, yabancı sermayenin hızlı akışını sağlamak için yapılan bu teşviklerin uzun vadede de olmasını çok arzu ederim. Ancak ülkemizde bu kadar işsiz varken özellikle Suriyelilere özel imkanlar sunmak vatandaşlar adına çifte standart olmuyor mu? (Kadın işveren artırılsa yaklaşık %10 gibi işsizlik ve fakirlik azalır. Çünkü kadın kazandığını çocuğuna evine etrafındaki ihtiyacı olana harcar. Gönül isterdi ki bu konuda pozitif bir ayrımcılık yapılabilmiş olsaydı.)
Soru 3- İnşaat satışlarını artırmak adına yapılan bu düzenleme yine kısa vade için geçerli olabilir ancak unutmayalım ki ABD aynı bu uygulama yüzündeki denetimlerin zayıflığından batmıştı. Peki konut satışları bu uygulama ile artacak ama stoktaki konutlar A-Plus müşteriye doğru kaymalar olacak. Türkiye’nin dağı taşı altın olacak. Konut fiyatların fırlamaması için bir önlem alındı mı?