İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

YENİLENEBİLİR ENERJİLERE YATIRIM REKORU

YAYINLAMA:

Dün akşam saatlerinde e-postama düşen bir bültende, temiz enerji alanındaki en güncel büyüme verilerini içeren bir rapor yer alıyordu. 21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı (REN21) 2016 yılı Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’ydu bu.

Rapordaki verilerden bazıları şunlardı:

* Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım 2015 yılında 285.9 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Sektör bir önceki yıla göre yüzde 5 büyürken, bu rakam 2011 yılında kırılan son rekordan toplam 8 milyar dolar daha yüksek bir rakam.

* Yenilebilir enerji önemli bir istihdam alanı olarak da ön plana çıkıyor. Şu anda 8.1 milyon insan doğrudan yenilenebilir enerji alanında istihdam ediliyor.

* Dünya’da ilk defa, kalkınmakta olan ülkelerde yapılan yenilenebilir enerji yatırımı kalkınmış olan ülkelerde yapılan yatırımı geçti.

* 2015 yılında 147 GW yenilenebilir enerji kurulu gücü sisteme katıldı. Bu tarihte karşılaşılan en büyük rakam.

* 2015 yılında, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım kömür ve doğal gaz projelerine yapılan yatırımın iki katına ulaştı.

* Şu anda, Dünya’nın hemen hemen her ülkesinde (173 ülkede) artık yenilenebilir enerji hedefi bulunuyor.

* Fas, 160 MWlık PV kurulumu ile 2015 yılında en çok güneş kurulumu yapan ülke oldu.

* Türkiye Çin’den sonra en çok solar ısıtma sistemi kuran ülke oldu. Türkiye, küresel düzeyde de kurulu solar ısıtmak kapasitesi olan 4. ülke.

Hayli ilgi çekici detaylar...

Dünyada yenilenebilir enerjilere 286 milyar dolarlık yatırım yapılarak 2015 yılında yeni bir rekor kırıldı. Ancak uzmanlar bunun yeterli olmadığı görüşünde. Bu arada açıklamalıyım; Yıllık Küresel Durum Raporu bütün dünyadan 700 uzmanın yer aldığı 21'inci Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikası Şebekesi (REN21) tarafından hazırlanıyor. İngiltere, Hindistan, Almanya gibi ülkeler ile Avrupa Komisyonu, IRENA, UNDP gibi kuruluşların da üye olduğu REN21’in yayınladığı raporlar küresel düzeyde en kapsayıcı yenilenebilir enerji raporları olarak kabul ediliyor. 2200 sayfalık raporda hükümetlerin enerji dönüşümü politikaları ve yenilenebilir enerjilerdeki trendlerle ilgili bilgilere de yer veriliyor.

Gün içinde okuduğum kimi yorumlarda ilginç tespitlere rastladığımı söylemeliyim. REN21 Genel Sekreteri Christine Lins’in açıklamaları bunların başında geliyor. Lins, Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada, "raporun yenilenebilir enerjinin rekabet gücüne kavuştuğunu ve fiyatı düşen fosil enerjilerle pekalâ başa baş gidebileceğini gösterdiğini" söylüyor.

Bu altı kalın harflerle çizilmesi gereken bir açıklama. Ama bununla bitmiyor çok daha önemlsi var. Kamuoyundaki "yenilenebilir enerjinin pahalı, güvensiz ve hatta çevre için zararlı olduğuna dair yanlış izlenime son verilmesi gerektiğini" belirtiyor REN21 Genel Sekreteri Christine Lins, elektrik ihtiyacının yüzde 100 oranında yenilenebilir enerjiyle karşılanabileceğine Portekiz'i örnek göstererek “Portekiz'de dört gün süreyle bütün elektrik yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. Yüzde 100 yeşil elektrik uygulaması Danimarka'da da yapılıyor” diyor. İlgililere altı kalın harflerle çizilerek, büyük puntolarla duyurulur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *