TURİZM GELİRLERİ VE GİDERLERİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı nisanda geçen yılki 2.4 milyon kişiden %28.07 düşüşle 1.753.045 yabancı ziyaretçi, bunun 46.238'i (%2,64) günübirlikçi olduğunu dünkü yazımda da belirtmiştim.
Peki,
Türkiye turizmden ne kadar darbe aldı?
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılı 3 aylık(ocak-şubat-mart) toplam turizm geliri; 4.066,4 milyon$ 2015 yılı 3 aylık(ocak-şubat-mart) toplam turizm geliri; 4.868,8 milyon$ değişim oranıysa %-16,5 Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılı 3 aylık(ocak-şubat-mart) toplam turizm gideri; 1.537,6 milyon$ değişim oranıysa %19,9
Bildiğiniz üzere,
Rusya’daki ekonomik kriz nedeniyle turizm patronları biz Türklere %20 den daha fazla bir bedel ile yaptığımız tatilimizi lütfederek şimdilerde %20 indirimli olarak bizlere sunuyorlar.
Biliyoruz ki,
Türkiye zor bir sezon geçiriyor ve yabancı turistlerin açığını yerli turiste cazip fiyat seçenekleri ve indirimli kampanyalar ile Ramazan Bayramı tatilcilerine fırsatlar sunuluyor.
Ancak;
Neden daha evvel bizler kendi ülkemizde yabancı turistlerden daha fazla bedel ödeyerek tatil yaptık hiç anlamış değilim. Öncelik yerli turistin kültür turlarını kendi vatandaşlarının bilgilenmesi/kültür etkileşimi adına sirkülasyon sağlanarak verilmesi gerekmez mi? Veya diğer farklı destinasyonlar ile gençlerimizi, çocuklarımızı veya büyüklerimizi 4 farklı iklimi ve kültür miraslarıyla dolu güzel Türkiye’mizde yabancı turistlere sağlanan imkanlar sunulsaydı belki de bu kadar açığımız olmazdı.
Bakın ilgimi ne çekti!
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin Sektörel Destinasyon Raporları’na baktığımda “Sağlık Turizmi” en çok gözüme çarpanlardan oldu.
Dünya çapında…
Türkiye hem maliyet açısından, hem de teknolojik altyapısı ve gezme fırsatlarıyla uluslararası hastalarının tercihleri başında gelmekte. Son verilere göre sağlık turizme gelenlerin sayısı geçtiğimiz yıl 300 bini aşmış. Düşünün ki, İspanya da bir kalp ameliyatı 30-40 bin$ iken Türkiye de 8 bin ila 20 bin$ arasında değişmekteymiş. Bunlara sağlık merkezlerinin verdiği diğer hizmetler de eklenince 480 bin$ yıllık ise sağlık turizminden elde edilen gelir yaklaşık 2,5 milyon$’a tekabül etmekte. Acaba biz Türklere de aynı imkânlar sağlanıyor mu? Yoksa yabancı turistlere daha mı cazip seçenekler sunulmakta…Bilmiyoruz.
Yerli turistin “bayram” profili…
TÜRSAB’ın Bayram Tatili ve Turizm Sezonu Raporu’na göre, erken rezervasyonla tatilini planlamış olanların oranı % 80’leri buluyor. Daha çok Çeşme ve Bodrum’a talep gösteren yerli turist bu Ramazan Bayramı’nda Rus pazarındaki kayıpları telafi etmek için yerli turistlere fiyatlarda ciddi indirim ile ucuzlayan Antalya Bölgesi’ne normalden daha fazla ilgi gösteriyor. Yerli turistin bayramda ortalama harcamasının 1.000 TL civarında olduğunu ayrıca, son dakika rezervasyonlarının da ciddi artışlar gözlendiğini belirtmektedir.