İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

İNSANLIĞIN ZİRVESİ TÜRKİYE'DE

YAYINLAMA:

Bildiğiniz üzere 2 gün boyunca Dünya’nın yine gözü kulağı İstanbul’da oldu. BM’in 71 yıllık tarihi boyunca yapamadığı “Dünya İnsani Zirvesini” Türkiye gerçekleştirdi. Misafirperverliğimiz ve güvenlik koşulları en üst seviyelerde olduğunu tüm dünya artık biliyor. O yüzden de 140 üzerinde ülke temsilcilerini ve 6 bin den fazla misafiri konuk ettik.

2 gün boyunca trafik kilit…

Neyse,

Türkiye’nin Küresel insani sistemin karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesini, Türkiye’nin insanlık adına dış yardımlarının 6,4 milyar dolara ulaşması ve Suriyeli mültecilere 10 milyon dolarlık yardım ile 3 milyonu aşkın sığınmacıyı barındırması kısacası, Türkiye insani alandaki çabalarını ve tecrübelerini Dünya’ya duyurarak, bu tip organizasyonlar ile farkındalık yaratarak uluslararası toplumun bu alanda dikkatini toplayacaktır. Alman Kalkınma Politikası Enstitüsü’nün fakirlik araştırmaları, Dünya Bankası’nın araştırmaları, Dünya İnsani Araştırma raporları(DİZ), BM araştırmanın, verilerine başka bir penceresinden bakalım. Küresel göç dalgasının giderek artması ve en önemlisi de, insani krizlerinin yüzde 80’i silahlı çatışma kaylarından bahsetmiştim.

Dünya’da…

Dünya nüfusunun %4’ü, 300 milyon insan, göçmen veya evinden edilmiş durumda. Her yıl 100 milyon insan doğal afetlerle karşılaşıyor, 250 milyon kişi ekonomik ve sosyal krizlerden etkileniyor. Dünya genelindeki mülteci sayısı yaklaşık 60 milyon insan yaşam koşulları değişerek yerinden edilmiş durumda (II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek seviyede). Bunların 12 milyonu Suriyeli.

Suriye' de…

4 milyonu aşkın kişi ülkesini terk etmek zorunda kaldı. 4.8 milyon kişi ise ülkelerinde zor yaşam koşulları altında hayatta kalmaya çalışıyor. Yaklaşık 2 yıl önce veri toplanan raporda kayıplar hariç ölü sayısı 250 bin kişi. Politik Araştırmalar İçin Suriye Merkezi’ne göre, 2011’den bu yana Suriye’de 273 bini ölüm belgeli olmak üzere 470 bin kişi öldürüldü, Suriye’de 1.9 milyon insan yaralandı. Savaştan önce 21.8 milyon olan Suriye nüfusunun yüzde 11’i öldü, yaralandı ya da sakat kaldı.

2015/ Irak'ta 8,2 milyon kişi insani yardıma muhtaç, Sudan'da 1.5 milyon kişi yerinden edildi. Ukrayna' da 5 milyon kişi yardım bekliyor…

Umarım…;

İngiltere tarafından finanse edilen Norveç Mülteci Konseyi adlı bir örgütün gelirleri sadece son dört yılda ikiye katlanmış ve maaşları korkunç yüksek, Save the Children (Çocukları Koruyun) vakfının yeni başkanının yıllık maaşı 341 bin dolar. Dünya Gıda Programı 14 bin kişiyi istihdam ederken, insani yardım sektörün ekonomik verisi her yıl 155 milyar dolar. Dünya İnsani Zirvesi, kendi kendisine hizmet eden sektör konumunda olmadan, örneklerde görüleceği gibi insanlığa gerçekten hizmet eden bir platform olur. Eğer, Türkiye bu işin içinde varsa ahlaki vecibesiyle buna asla izin vermeyecektir.

Sonuç olarak;

Halen 125 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda. Bu sayıdan ancak 85 milyonu bir şekilde yardıma ulaşabiliyor. Mülteci konseylerin ve yardım örgütlerin değerlendirmesine göre, fon yetersizliği, siyasi sorunlar ve lojistik problemler nedeniyle ulaştırılamadığı yönde bilgiler veriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *