HELENOTÜRKİZM YA DA ANKARA'DAN ATİNA'YA YOL GİDER
Türk Hava Yolları temmuz ayı başından itibaren Ankara’dan Atina’ya uçmaya başlıyor. Aynı zamanda Atina’dan Ankara’ya da uçuşlar başlamış olacak doğal olarak. Atina ve Ankara uçuş mesafesi olarak İstanbul’a yaklaşık olarak aynı mesafede. Atina biraz daha uzak ama sadece biraz. Kemerlerinizi bağlayın ve biraz uçalım. Sıradan bir haberin altını eşerek nelerin çıkacağını görelim. Ankara ve Atina, Osmanlı bakiyesi iki şehir. İkisi de Osmanlı sonrası dönemde başkent oldu. Atina gibi Ankara da köklü bir tarihe sahip olsa da İstanbul’un gölgesinde kalır. Atina da en azından biz Türkler için Selanik’in ardında gelir zihinlerde. Ankara’nın en güzel yanı İstanbul’a dönüşü der Yahya Kemal. Atina’nın en güzel yanı Selanik’e dönüşüdür diyen muadili var mıdır bilinmez. Atina, bağımsızlık öncesi Türk nüfusun yer aldığı minareleri, camileri olan bir şehirdi. Ankara’nın da Rumları vardı. Sonra herkes kendi evine, ev olarak kabul ettiği yere gitti.
Osmanlı tarih sayfalarına gömülürken herkesin kulağına onun ne kadar kötü olduğu fısıldandı. Yunanlara, Boşnaklara, Arnavutlara, Bulgarlara ve hatta Türklere... Komşular birbirine düşman oldu ve birbirlerinden emin olabilmek için silahlandıkça silahlandılar. Türkiye ve Yunanistan birbirlerine karşı kahramanlıklarını ispat edebilmek için kendilerini ABD silah şirketlerine sipariş üzerine sipariş verirken buldular. Belki hiç kullanmayacakları silahlar için borçlandıkça borçlandı Yunanistan. Sonra bildiğiniz gibi battı.
Asil Yunan geçmişini anlata anlata bitiremeyen Avrupalı dostları birden Yunan dostlarımıza kasanın yerini gösterdi. Ödeme zamanı gelmişti. Rüya bitti. Oh olsun diyecek halimiz yok. Onlar AB’nin içerisinde sürünüyor, biz de kapısında... Dışı bizi için onları yakıyor. Avrupa’nın Yunanistan’ı piyon olarak kullanmasına itiraz edenlerin sesi cılız da olsa çıkıyor. Bunlardan biri Türk-Yunan İmparatorluğu kitabının yazarı Dimitri Kiçikis... Kiçikis, Avrupa’nın Yunanistan’a hayır getirmediğini ve Türklerle Yunanların bir konfederasyon kurmalarının iyi olacağını ifade ediyor. 1986 yılında dile getirdiği bu görüşü yirmi yıl sonra Yunanistan zor durumdayken bir defa daha düşünmekte fayda var. Merhum Turgut Özal, Dimirti Bey’i Cumhurbaşkanlığı dönminde Ankara’ya davet etmiş ve danışmanı olarak görevlendirmiş.
Ankara-Atina uçuşları açılırken gözler, suyun iki yakası edebiyatı yapanları da Türk Yunan ilişkilerine derinlik katacak çalışmalar yaparken görmek istiyor ama son konser kayıtlarından başka bir şeye ulaşamıyor zihinlerimiz. Helenotürkizm gerçekçi bir hedef ya da değil. Bunu zaman gösterecek. Ama düşünce kısırlığı çektiğimiz dönemde Atina-Ankara hattı açılırken Grek tavernalarının mezelerini mütalaa etmekten daha iyi bir fikir olabilir. Hatta Türk ve Yunan mutfaklarının arasındaki benzerlikleri konuşmaktan da. Ankara-Atina uçuşu bir saat kırk dakika, indirim sitelerinde gidiş-dönüş bilet ücretleri de 230 liraya kadar düşüyor. Bir uçuş, bir uçuştan fazlasıdır bazen. Ankara-Atina hattı bize güzel bir zihin uçuşu fırsatı sağlıyor. Kemerlerinizi bağlayın ve kabin görevlilerinin ikram edeceği cacığın ya da Yunancasıyla cacıkinin tadını çıkarın.