
Uluslararası Habur Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi
Habur (İbrahim Halil) Gümrük Kapısı bölge şehirleri ve ülkemiz açısından başlı başına bir otorite. Habur Gümrük Kapısı, insan ve ticaret sirkülasyonu açısından Türkiye’nin gümrükler sıralamasında her daim ilk sıralarda yer almaktadır.
Misal, 2024 yılı itibariyle Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler listesinde Irak, yaklaşık 13 milyar dolar ile dördüncü sırada yer aldı. Ve bu ihracatın yüzde 85’i Habur Gümrük Kapısı’ndan gerçekleşti. Habur her yıl olduğu gibi 2024 yılında da ihracatımızdan yana artış tablosu sergiledi. Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne ve Irak geneline açılan en değerli kapısı olan Habur’dan yine 2024 yılında 3.404.391 kişi geçiş yaptı. 866.750 araç (büyük-küçük) giriş yaparken 896.834 araçta (büyük-küçük) çıkış yaptı. Türkiye’nin Habur üzerinden Irak’a gerçekleştirdiği ihracatla birlikte gerçekleştirdiği enerji ithalatı ve diğer ülkeler açısından enerji geçiş hattı olması da elbette ki çok önemli.
Habur Gümrük Kapısı ekonomik anlamda önemli olmakla birlikte tarihi-kültürel-soy bağları açısından da bölge şehirleri açısından çok değerli. Bu nedenle “Habur sadece Habur değil çok daha fazlası” dersek iddialı olmayız sanırım. Habur’dan yana tablo böylesine kapsamlı ve full işleyişte iken bölgenin bu otoriteye dair ajandasını konuşma, konuştukça eksiklerini görme, tamamlama, fayda çıtalarını maksimum seviyelere çıkarma bilinciyle muhteşem bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor Şırnak Üniversitesi… Şırnak Üniversitesi 8-10 Mayıs 2025 tarihinde Uluslararası Habur Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Habur Gümrük Kapısı’nın bölge şehirleri açısından çok daha yerinde ve verimli kullanılmasına dair önerilerin akademi, bürokrasi, diplomasi, ekonomi ve siyaset kesimleriyle paylaşılmasını hedefleyen kongre yurt içi ve yurt dışından konuşmacıların katılımı ile gerçekleşecek. Uluslararası Habur Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi nedeniyle bu aralar yoğun bir çalışma içerisinde olan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ile kongre üzerine gerçekleştirdiğim söyleşiden anladığım şu; Şırnak ve Habur üzerinden gerçekleştirilecek bu değerli kongrenin tüm bölge şehirlerine de ilham olması gerekiyor.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın akademik kadrosuyla gerçekleştirmeyi hedeflediği Habur Kongresi’nin, Şırnak başta olmak üzere bölge şehirlerinin kalkınma ve yatırım planlarına önemli bir başlık ekleyeceğine inanıyorum. Şırnak Üniversitesi Rektörü Alkış’ı Habur Kongre’si hazırlıkları arasında ziyaret ettim. Bu ziyarette gerçekleştirdiğimiz söyleşide kongreye dair şu özeti aktardı Rektör Alkış; “Habur Gümrük Kapısı ülkemiz ve bilhassa da bölgemiz açısından önemli bir konumdur. Gerçekleştirmeyi planladığımız kongre ile Habur’u çok daha verimli değerlendirmek için yapılacak sunumlardan notlarımızı alacağız ve derlediğimiz verileri gerekli dinamiklere ileteceğiz. Elbette ki amacımız öncelikli olarak Şırnak olacak. Bilindiği üzere Şırnak, tarihten ulaşan kadim cevherleriyle birlikte içinde bulunduğumuz yüzyılın da yükselen değeri. Üniversitemiz olarak hem Habur Gümrük Kapısı’na hem de Gabar Petrolleriyle yükselen değerlerimize sahip çıkmayı ve yan dallardan besleyerek şehri daha da güçlendirmeyi, istihdam verilerini arttırmayı ve yatırımların arttırılmasını tüm kademelerimizle sorumluluk alanımıza dahil ettik. Uluslararası Habur Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi de bu çalışmalarımızdan bir tanesi. İlerleyen süreçte çok daha fazla başlıkta daha fazla neler yapabiliriz üzerinde yoğunlaşacağız. Habur Kongresi’ne yurt içi-yurt dışından akademisyenlerimiz ve konuklarımızla birlikte tüm bölge halkımızda davetlidir çünkü Habur ekonomisini artı değerler eşliğinde icra etmenin en önemli unsurlarından biri de yerelin bu yönde bilinçlendirilmesidir. Bu vesileyle tüm halkımızı 8-10 Mayıs’ta gerçekleşecek Habur Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi’ne davet ediyoruz…”

Şırnak Üniversitesi bünyesinde/öncülüğünde gerçekleştirilecek Habur Kongresi’ne Şırnak Valiliği, Şırnak Belediyesi, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası, Cizre Ticaret ve Sanayi Odası, Dicle Kalkınma Ajansı, Gümrük ve Turizm A.Ş. de desteklerini sunacak… Bugün Şırnak Üniversitesi’ni köşeme taşımışken, ilgililerine 22-23 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Uluslararası Güçlükonak (Bâsa) Sempozyumu’nu da duyurmuş olayım. Şırnak Üniversitesi olarak Şırnak merkezle ve ilçeleriyle ilgili farklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Abdurrahim Alkış Şırnak merkez ve ilçelerinin tarihi, ictimai, dinî, edebî, iktisâdî, zıraî, turistik envanterini ortaya koyduklarını ifade etti.
Merkez ve tüm ilçeler ile ilgili uluslararası sempozyumlar düzenlediklerini ve bu çerçevede bu sene Mayıs ayı içerisinde Şırnak Valiliği ve Güçlükonak Kaymakamlığının paydaşlığında Uluslararası Güçlükonak Sempozyumunu düzenleyeceklerini söyledi. Güçlükonak Aile Destek Merkezi Konferans Salonu’nda 22-23 Mayıs’ta gerçekleştirilecek sempozyumda Güçlükonak’ın tarih, coğrafya, kültür, ekonomi, din, arkeoloji, sanat başlıkları uzman isimler tarafından konuşulacak…