İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

RALLİ'Yİ GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİ KAZANDI.

YAYINLAMA:

Dolar/TL 2.91'in altına gerilerken gelişmekte olan ülkeler güçlü duruşu ile değer kazandı. Öncelikle Çin ve Hong Kong'ta borsalar yükselişe geçti ardından,dolar karşısındaki avro, yen ve sterline karşı % 2'ye varan artışlar yaşandı, Tayland bahtı %0.5, Hindistan rupisi %0.3 düştü. Malezya ringiti ve Güney Kore won'u sırasıyla %1.4 ve %1.1 değerlendi. Emtia ihracatçıları Rusya ve Brezilya en büyük artışı kaydetti. Brent petroldeki yükselişle, Çin para birimi yuan değerlendi. Güney Kore ve Tayvan'da hisse senedi piyasalarına 7 milyar dolardan fazla giriş oldu. Meksika pesosu, Endonezya rupisi karşısında ise yaklaşık %1 düşüş karşısında görünümünü koruyan gelişmekte olan ülkeler 18 yıl aradan sonra rallide kazanımlar elde etti ve 23 Mart haftasında gelişmekte olan ülke hisse senedi fonlarına 2.9 milyar dolar giriş oldu. Temmuz'dan beri görülen en büyük rakamdı.

Evveliyatına dönersek bu gelişmeler nasıl oldu;

Fed, Aralık 2015 tarihindeki 25 baz puan gösterge faizini artırmasının ardından,"kademeli" artış yaklaşımının sermaye girişlerin süreceği beklentisini artırmasıyla başlayan süreç sonrası, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında güçlenmesi vepara piyasalarında fiyatlanma isteği ile 18 yılın zirvesini gördü. (TCMB) TL'nin emsal gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla pozitif ayrışmasına neden olduğunu
ve beklentilerin Merkez Bankası tarafından karşılanması ve kamuoyu ile iletişimin doğru bir biçimde kurulması halinde dolar/TL'nin 2,90-2,85 aralığına gerileyebileceğini tahmin ediyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *