SİYAH ALTIN
Küresel ekonomiye yön vermesiyle bilinen petrol latince “petra”yani “taş” kelimesiyle “oleum” yağ birleşmesiyle oluşan “siyah altın” olarak nitelendirdiğim petrol fiyatlarındaki ciddi değişim dünya ekonomisinde çok önemli yer almıştır. Dünya ekonomisinde yer alması yaklaşık 4.yüzyılda Çin’de başlayarak, birçok endüstri alanda kullanılması ve 1970’li yıllarda petrol emtia piyasalarına, ham petrol ve brent petrol olarak işlem görmesi ile başlar ‘Siyah Altın’ın hikayesi… Bugün ise, küresel piyasalarda altın değerinde dünya ekonomisinde yer alıp yön vermesi tüm gözleri “siyah altın” piyasalarına dikmiştir. Küresel olarak bugünkü petrol fiyatlarına baktığımızda 25 Ağustos 2015 ve 26 Ekim 2015 ve son olarak kasım seviyelerini görmüştür. Ayrıca Fed, Boj kararları ve Küresel arz fazlalığı siyah altın talebi-nin devamlılığının artacağını düşünmekteyim. Peki, Doha sonrası “siyah altın” fiyatların düşmesinin nedenleri neydi? Sizlerle paylaşmak isterim.
-
Kuveyt’teki grevin sonra ermesi…(Kuveyt Petrol ve Maliye Bakanı’nın açıklamasıyla grev sürecinde yaklaşık 70 milyon dinar (210 milyon dolar) zarar ettiğini, pahalıya mal olduğunu belirtti.)
-
İran’ın üretim miktarı artırımlarını yaptırımlar öncesi seviyeye ulaştırana kadar devam edeceğini açıklaması…
-
Suudi Arabistan’ın Shaybah petrol sahasında genişletme çalışmaları ile günlük 12 milyon varil üretim kapasitesini koruyacak olması…
-
Kuveyt’in grev nedeniyle yavaşlayan üretim seviyesinden, haziran itibariyle iki kat fazla üretim yaparak, petrol üretimini günlük 3 milyon varilin üzerine çıkartma planı…
gibi nedenleri ile Suudi Arabistan’ın ülke ekonomisini petrol bağımlılığını kurtarmak adına farklı yöntemler ve ekonomi modernizasyonu adına ülkenin kaynaklarını çeşitlendirmek için planı da ekleyebiliriz. Tabi Riyad yönetimi plan dâhilinde amacı, 2 trilyonluk fon ile dünya üzerinde yatırımlarında bulunmak.