MÜZİKTE VİNTAGE DÖNEMİ
1980'lerde müzik tarzları, gruplar ve sanatçılar
Bu hafta siz değerli okurlara moda anlamında değil, müzik anlamında VINTAGE’ten bahsedeceğim.
80'lerde müzik tamamen imgeyle ilgiliydi. MTV'nin ortaya çıkışı ve popülaritesi ile sanatçılara eşlik eden imgeler hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. On yıl boyunca müzikte, hiçbir şey abartılı değildi, ses, moda, hayırseverlik bile. 80'ler büyük bir gelir eşitsizliği döneminin başlangıcını yansıttı ve müzikte refah üzerine odaklanıldı. Ayrıca, günümüzde müziği etkileyen Hip Hop, New Wave ve Hair Metal gibi çeşitli yeni türler de ortaya çıktı.
80'lerde Müzik
Pop
80’lerin popüler müzikleri, birçok başarılı sanatçıyla o dönemde oldukça öne çıkmıştı. Madonna, Cyndi Lauper, Prince, Michael Jackson, Janet Jackson, Whitney Houston, David Bowie, Bruce Springsteen, Don Henley, Tiffany gibi sanatçılar pop kategorisinde yıldızı parlayan isimlerden bazıları.
Hip Hop / Rap
Günümüzde de oldukça popüler olan Hip-Hop/ Rap müzik türü, 80’li yıllarda ortaya çıkan yeni türlerden biriydi ve hitap ettiği kitleler dolayısıyla hızla popüler olmuştu. Run DMC, Beastie Boys, Grandmaster Flash, Africa Bambaata, LL Cool J, Kurtis Blow, Salt-n-Pepa, Public Enemy, Biz Markie, Eric B. & Rakim, Ice-T, NWA, Jungle Brothers, Gang Starr gibi Hip Hop/Rap müzik sanatçıları dönemin en gözde isimlerindendir.
New Wave
Bu müzik türü, 80'lerde ortaya çıkmış ve 2000'lerde tekrar popüler olmuştur. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen türde, Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır. Culture Club, Duran Duran, Devo, A Flock of Seagulls, Blondie, Talking Heads, The Cars,The Clash, Billy Idol, The Cure gibi isimler öncüdür diyebiliriz.
Hair Metal
Heavy Metalin alt türlerinden biri olarak kabul edilen Hair Metal, 80’lerde oldukça etkili olan bir diğer müzik türüdür. Gitar tonları, hard rock’a göre biraz daha sert duyulan ve vokalleri kadınsı çığlıkları andıran bu türde aşırı tiz ses kullanımı söz konusudur. Bununla birlikte görsel olarak dönemin müzik gruplarından ayrı olarak, kabarık permalı saçlar, aşırı makyaj ve spandex pantolonlar ile dikkat çeker. Bu durum, bu müzik türüne hair metal denmesine de yol açmıştır. Van Halen, Poison, Twisted Sister, Motley Crue, Warrant, Cinderella, Europe, Guns n' Roses, Skid Row, Metallica, Anthrax, Ratt, Pantera, Bon Jovi, Whitesnake, Quiet Riot, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Def Leppard, Aerosmith gibi isimler o dönemin popüler hair metal sanatçılarıdır.
80’lerde Öne Çıkan Şarkılar;
Diana Ross - Upside Down
Soft Cell - Tainted Love
Survivor - Eye of the Tiger
David Bowie - Let’s Dance
George Michael - Careless Whisper
USA for Africa - We are the World
Madonna - Papa don’t preach
Bon Jovi - Livin’ on a prayer
INXS - Need you tonight
The B-52’s - Love Shack
Peki, Türkiye’de 80’ler müziği nasıldı?
80'ler, evlerimizden telefonla bir yeri doğrudan arayamadığımız, başka şehirlerdeki yakınlarımızı aramak için postaneye isim yazdırıp saatlerce sıra beklediğimiz dönemleri geride bıraktığımız, renkli televizyon yayınının başladığı yıllardı. Gönüllerimizde yer eden şarkıların yapıldığı, Barış Manço’ların, Cem Karaca’ların belleklerimizde iz bıraktığı yıllar.
Müziğe ticari kaygıyla bakılmadığı, rock, heavy metal, pop, folklorik ve özgün müziklerin en güzel örneklerini gördüğümüz, Türkçe Pop Müziğin altın çağının başlangıcı, kaset devrinin iyiden iyiye kendini gösterdiği, walkman kültürünün yaygınlaştığı dönemlerdi 80'ler.
Gelin şimdi o şarkıların güzel serüveninde bir yol seçerek biz de onlara yol arkadaşı olalım…
Barış Manço - Gülpembe
MFÖ - Ele Güne Karşı
Nilüfer - Erkekler Ağlamaz
Cem Karaca - Herkes Gibisin
Ayla Dikmen - Anlamazdın
Ajda Pekkan - Bir Garip Yolcuyum
Sezen Aksu - Hata
GÜNÜN SÖZÜ : MÜZİK RUHUN GIDASIDIR.