PANDEMİ SONRASI HEDONİZM
Kendimizi içinde bulduğumuz pandemi, modern tarihin ilk gerçek küresel felaketidir. Dünyadaki her insanı doğrudan etkiler ve hiçbir ülke bağışlanmaz. İstediğimizi yapma özgürlüğümüz büyük ölçüde kısıtlanmıştır. Kısa bir süre içinde sevdiğimiz birçok alışkanlığı denize atmak zorunda kaldık.
Kamusal yaşam neredeyse her yerde tam bir durma noktasına geldi. Eğlence, aniden artık her yerde ve hemen bulunmayan bir şeydir. Artık restoranlara, barlara, kulüplere veya spor salonlarına gidemiyoruz ve hatta seyahat etmek neredeyse imkansız hale geldi. Ama bunun da bir sonu olacak elbette!
Çin'de normalleşme başladığı zaman perakende mağazaları açılırken ilginç şeyler oldu. Mesela, Hermes isimli bir lüks çanta markası dükkanı bir günde 2,5 milyar ciro yaptı. Bu firmanın bir yıl içerisinde bir günde elde ettiği en yüksek ciro olarak kayıtlara geçmiş durumda. Uzmanlar bu duruma hedonik yani hazcı tüketim diyorlar. Peki hedonizm nedir?
Hedonizm
Hedonizm, “keyfin en yüksek olduğu, keyif arayışı, keyif arayışına adanmış bir yaşam tarzı” olarak tanımlanmaktadır.
Hedonik tüketim; arzu ve fantezilerle, yarı hayali ve arzulamanın süreklilik gösterdiği, tatmin olmanın mümkün olmadığı, duyulardan çok duygular ile hareket etme eğilimi gösteren bir tüketim şeklidir. Hedonik tüketimde, kişiye haz ve mutluluk sağlayan şey, tüketicinin arzuladığı ürüne ulaşamamasıdır. Tüketici arzu ettiği ürüne ulaştığı zaman o ürüne karşı olan hazzı ortadan kalkmakta ve tüketici yeni arayışlar içerisine girmekte ve tüketmeye yönelik sürekli bir döngü gerçekleşmektedir.
Hedonist Tüketim Nedenleri
Sosyal deneyimler: Yapılan alışverişler arkadaşlar veya aile ile yapılan alışverişten zevk alma, alışveriş yaparken sosyalleşme, diğer insanlar ile etkileşime girme olarak ifade edilmektedir.
• Macera arayışı: Burada alışverişler arayışlar, uyarılma, macera ve başka bir dünyada olma hissini ifade etmektedir. Çoğu insan, alışveriş merkezlerine gittikleri zaman, kendilerinden geçtiklerini ve kendilerini bir akıntıya kapılmış gibi hissettiklerini söylemişlerdir.
• Neşelenme (rahatlama) isteği: Stresten, olumsuz ruh halinden kaçmak için alışveriş yapma ve kendilerine tedavi yöntemi olarak alışverişi tercih etmeleri olarak açıklanmaktadır.
• Fikir edinmek: Yeni eğilim ve modayı takip etmek, yeni ürün ve modellerden haberdar olmak için yapılan alışverişler olarak adlandırılmaktadır.
• Başkalarını mutlu etmek: Bireyler başkaları için alışveriş yaparken yaşadıkları keyif ve olumlu düşüncelerden oluşmaktadır.
• Fırsatları yakalamak: Ucuzluk dönemleri beklemek ve indirimleri takip etmek amacı ile yapılan alışverişlerdir.
Sosyalleşme: Yapılan alışverişler arkadaşlar veya aile ile yapılan alışverişten zevk alma, alışveriş yaparken sosyalleşme, diğer insanlar ile etkileşime girme olarak ifade edilmektedir.
Modern tarihin en büyük felaketi yaşanırken zevklerimizi sabırsızca ertelemeye devam ediyoruz. Tarih bize, insanların uzun zamandır özledikleri özgürlükleri telafi etme ihtimalinin yüksek olduğunu öğretir. “Şu pandemi bir bitse” demeyi bırakacağımız o günün çabucak gelmesini umut ediyorum.