Sonu hep bahar…
Gecenin sessizliğinde veya sabahın ilk ışıklarıyla onunla buluşmayı hep sevmişimdir. Gözlerim üzerinde olmadığı zamanlar eksikliğini hissederim.
İsterim ki hep elimde tutayım. Her yerde göreyim. Bulunduğunu yerlerde gezeyim.
Seyahat ederken birlikte olmanın tadı başka...
Güneşin altında kucağım da daha bir başkadır.
Hayal etsene pencerenin kenarındasın dışarda kar yağıyor ve ellerinde…
Veya arabanı denize karşı park etmişsin, ellerinin arasında gözlerinle süzüyorsun…
Tıpkı Mart’ın sonunun bahar olduğu gibisindir.
Nisan geleceği için dallar da tomurcuklar açar. Horoz bir başka ötmeye başlar. Güneş pırıltılı yüzünü göstermeye başlayınca enerjiyle dolarsın. Üstündeki kaba, kalın, koyu renkli elbiselerden kurtulmuş, rengârenk giysilerin aklına gelince, yüzünde çiçekler açar.
Bu kış, hepimize diğerlerine göre, sağlık, siyaset, ekonomik yönden zor geçti. Eczacı arkadaşım Taner’in kızı çok sevmesine rağmen artık “Kartopu oynamak istemiyorum. Yaz gelsin” demiş. Demek ki Mart’ın sonunda vuslatına kavuşmayı özlemiş. Farklı kitaplar okuyacak, arkadaşlarıyla koşup oynayacak.
Demem o ki mevsim ne olursa olsun kitap, en iyi arkadaştan öte dosttur. “Bilgidir.”
Mart’ın sonuyla buluşunca da daha güzelleşiyor. Bakınız, Ameliyatlarda canlılar için hayati önem taşıyan Anestezi 1842 Mart sonunda ilk kez uygulanmış.
Türkiye'de eğitim alanında açılan ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Mart sonu 1863 yılında kurulmuş.
26 öğretmen 286 öğrenci ile başlayan, 522 öğretmen ve 15 bin 529 öğrenciye ulaşan Demokrat Parti döneminde 1954'te kapatılan, Köy enstitüleri 1937 yılının Mart ayı sonunda kurulmaya başlanmış.
İlk kapatılma bulunduğu yılın ocak ayı idi. Eminim iki ay daha dayanabilseler idi, kapatılamayacaklardı. Hepi topu henüz 21 adet vardı. Düşünsene yüzlercesi olduğunu…
İstanbul’u fetheden güzel insan. Osmanlı İmparatorluğunun 7. Padişahı
Fatih Sultan Mehmet 30 Mart 1432’de doğmuş…
31 Mart 2019’da ise devrim niteliğindeki seçimde 25 Yıl sonra CHP, başta İstanbul ve Ankara, Adana olmak üzere birçok Büyükşehir belediye başkanlığını kazandı. Sultan Fatih bilinen sebeplerden ötürü iki kez tahta çıktığı gibi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’da yapılan itirazla ikinci kez mazbata alma hakkını kazanarak Mart’ın sonunun güzel olduğunu tescillemiş oldu.
Bir bunlar mı okudukça daha neler öğreniliyor?
Mesela ilk Türk tiyatro yönetmenlerinde Mehmet Ulusoy 1942 Mart ayında dünya gelmiş. 1968’de İstanbul’da “Devrim için Hareket Tiyatrosu” topluluğu kurmuş…Üç yıl boyunca köylerde, meydanlarda ve grevde olan fabrikalarda sokak tiyatrosu yapmış..
Yüzyılımızda ise İzmir, Bursa ve İstanbul’da binaları kapatılan Müjdat Gezen tiyatro sahnelerine şahit olduk.
Biliyorsun, Dünya Tiyatrolar günü mart sonunda kutlanıyor. Kutlu olsun…
Bipolar bozukluğu olduğu düşünülen ünlü ressam Vincent Van Gogh’un doğum günü 30 Mart’tır. Dünyada ve Türkiye’de Bipolar bozukluk ile ilgili farkındalık, dayanışma ve toplumsal damgalamaya karşı mücadele günü olarak kutlanmaktadır. Mart senin son günlerin nasıl da güzel…
Ve kitapların birbirine yaslandığı, fısıldanarak konuşulan bahar kokulu kütüphaneler…
Sadece bulunduğu hafta içinde değil. Kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları, okullarda kitap okuma ve kullanma zevki, sevgisi ve alışkanlığını kazandırma hizmetleri sürekli yapılsa ne de güzel olur.
Kütüphane hizmetlerine yönelik bilgileri, çevredeki kütüphanelere geziler sadece Mart’ın sonu ile Nisan’ın başı arasında değil her mevsimde yapılsın.
Açıklanan istatistiklere göre, ülke genelinde 2020 yıl itibarıyla biri milli, olmak üzere toplam 32 bin 411 kütüphane faaliyet gösteriyormuş. Üzüldüm. Çok değilmiş…
Kütüphane söz konusu olunca Beylikdüzü’nden bahsetmemek olmaz. İlçe de merkez başta olmak üzere, sekiz şube, beş okul-şube ile dört özel, iki adet gezici kütüphane bulunmakta. Daha çok olmasından kim rahatsız olur ki?
Beylikdüzü Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Mustafa Karaoğlu “Kütüphanelerimizde toplamda 125 bin kitap sayısı ile hizmet verilmektedir” derken gözlerinde Mart’ın sonunda gelecek olan baharın ışıltısını adeta yansıtıyor.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın geçenlerde konuğuna ASKM’de ki merkez kütüphaneyi gezdirirken, “Yıl içinde kütüphanelerimizdeki okuyucularımızın taleplerini değerlendiriyoruz. En çok tercih edilen, yeni çıkan eserler ile seçkin yayınlarla koleksiyon sayılarımızı artırmakta ve yenilemekteyiz” şeklindeki sunumunda kalbinden gözlerine yansıyan mutluluğu ve gururu gördüm.
O halde Kütüphaneler Haftamız da kutlu olsun.
Bu yıl Ramazan ayının da Mart’ın sonunda başlaması 2022 yılına ayrı bahar havası katmıştır.
Mart’ın sonu hep bahardır ya, baharın başlangıcında olan her şey kutlu olsun…