İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Seçim yasası teklifi ve ittifaklar

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Seçim yasası teklifi ve ittifaklar

Aylar hatta yıllardır konuşulan bir konuydu seçim barajı meselesi. İndi inecek derken, Cumhur İttifakının ortakları barajın yüzde 7’ye düşürülmesini kararlaştırmışlar ki, parlamentoya bu oranla sunuldu.

Yüzde yedi barajı ittifak ortaklarından kime yarıyor kime yaramıyor tartışmaları da hemen başladı. Bu baraj Millet İttifakını oluşturan partilerden Cumhuriyet halk Partisi ile İYİ Parti hariç, diğer DEVA, Gelecek, Demokrat ve Saadet Partilerine yaramıyor. Tasarı bu şekliyle geçerse ittifak içinde oldukları için hepsi barajı geçmiş oluyorlar ama. Milletvekilliği dağılımında, ittifak içinde aldıkları oy oranları dikkate alınacağı için, seçime parti olarak girdiklerinde artan oylar kullanılmayacağı için bu partilerin milletvekili çıkarma şansı görünmüyor..

Cumhur İttifakında olan partilerden Büyük Birlik Partisi ittifak içinde parti olarak girerse onunda milletvekili çıkarma şansı hiç yok gibi. Milliyetçi Hareket Partisi’nin durumu için yine tartışma konusu. Yapılan kamuoyu yoklamalarına bakılınca baraj yüzde 7’ye düşürülmesine rağmen, MHP’nin bu barajında altında kalacağı tahmin ediliyor ve iddia ediliyor.

Bu durumda MHP’nin milletvekili çıkarması için tasarı Parlamentoda görüşülürken, barajın yüzde 5’e düşürülmesinin şart olduğu belirtiliyor. Baraj yüzde 5’e düşürmeyince ittifakta olsa bile aldığı oylarla vekil çıkaramayacağı için AKP listelerinden seçime girmeleri gerekiyor.

Millet İttifakının partilerine gelince

İktidar tarafından hazırlanan bu yasa teklifi, darbe döneminde koalisyonları önlemek amacıyla konulan yüzde 10 barajını yüzde 7’ye indirmek gibi gözüksede, işin aslı öyle değil. İşin aslı Cumuhur İttifakına yani iktidara karşı hemde iktidar kanadından ayrılarak onlara karşı kurulan partilerin barajını yükseltmekten başka bir şey değil. Bu teklif bu yönde hazırlanmış bir tuzaktır. Ancak bu tuzak aslında iktidarın ikinci ortağını da sıkıntıya sokacağı açıktır.

Şayet bu yasa Meclisimizden geçerse, Millet İttifakını oluşturan partilerin bundan sonra yapacakları davranış bellidir.

Bunlardan birincisi, “Mevzubahis vatan ise gerisi teferruattır” denilerek birlik beraberliği koruyup, ittifak içinde barajı geçemeyip vekil çıkaramayacak larına göre, “Hay ben nereden ve kaçıncı sıradan milletvekili adayı olacağım. Partimize kaç milletvekili verilecek” demeden ülkenin geleceğini kurtarmak için hedefleri olan ve arzu edilen demokrasi ve özgürlüğü, güçlendirilmiş parlamenter sistemi kurmak için, gösterilecek Cumhurbaşkanı adayını koşulsuz desteklemek ve verilecek milletvekili sayısına razı olup, tek parti gibi çalışmak olacaktır. Bu arada tabanlarına ülkenin içine düştüğü durumu ve ne yapmak istediklerini anlatmak olmalıdır.

Başka bir partide de mümkün

İttifak ortaklarının liderleri, ”Yok bize diğer parti listelerinde yeteri kadar vekillik verilmez, ya da bize oy verecek seçmenimiz CHP ve İYİ Parti listesinden girersek o parti amblemlerine mühür basmazlar” denilirse, ülkeyi girdiği girdaptan kurtarmak için yapılan programa uymanın yolu yinede vardır. Öncelikle teklif parlamentoda görüşülürken barajın mümkün olduğu kadar aşağıya çekilmesi, kararlaştırıldığı gibi yüzde 3’e indirilmesinin çalışmaları yapılmalıdır. Bunun için iktidar kanadındaki vekillerden de yardım talep edilebilir. Bu durum özellikle MHP'nin işine de yarar.

Olamaz ise, ittifakı oluşturan Gelecek, Deva, Saadet, Demokrat partileri yine birlik ve beraberlik için çıktıkları yoldan sapmadan yanlarına Adalet, Doğru Yol, DSP, Bağımsız Türkiye Partilerini de alarak, yeni tasarıya göre seçime girmeyi hak eden bir parti içinde bir araya gelip, liderlerin kendilerine güvendikleri ve güçlü hissettikleri illerden aday olmaları ve arkadaşlarını da uygun gördükleri illere dağıtmaları halinde inanıyorum ki, baraj 7’ye düşmese bile aşar ve hedeflerine ulaşırlar.

Bu durumda Cumhurbaşkanı adayı çıkarmaz daha önce ittifak içinde iken kararlaştırılan Cumhurbaşkanı adayını desteklerler ve yeteri kadar milletvekili çıkardıktan sonra güçlendirilmiş parlamento için görevlerini yapmaya başlarlar.

HDP, İşçi partisi ile TKP hak, hukuk, adalet ve özgürlükten yana, Güçlendirilmiş Parlamento ve demokrasi yi getirecek, tek adam yetkisini kullanmayacak adayı destekleyeceklerini açıkladı klarına göre bu formülle hedefe ulaşmış olurlar.

Seçimde ne yapılmalı?

Yasa teklifinde Seçim Kurulu Başkanlıklarına kıdemli Hakim yerine kura ile birinci sınıf hakimliği hak edenler getirilmesine kuşku ile bakılıyor. Anlamadığım husus Seçim Kurulu Başkanı kim olursa olsun, sandık sonuçları tutanağı ıslak imza ile elde iken ve seçim kurulunda her partinin birer temsilcisi olduğuna göre, sandık sonuçlarının uygun ve doğru olarak toplanmasına dikkat etmeleri takdirinde ne olacak ki? Başkan yanlı bile olsa ki, böylesi bir durumda olacağını zannetmek ile birlikte ne yapabilir ki? Alınmış ve resmi tutanağa geçirilmiş oyları iptal mi edecek? Önemli olan alınan oyların o tutanağa geçirilmesini sağlamaktır. Bu durum İstanbul seçimlerinde uygulanmış ve başarılmıştır.

İşte bu nedenle partiler sandıklara sırf orada eksiğimiz olmasın diye isim bildirmemeleri gerekir. Orada gerçek anlamda oyun namus olduğuna inanmış ve her partinin aldığı oy'u koruyup kollayacak ve kayıtlara intikal ettirecek kişilerden olması gerekir.

Boya şartı konmalı

Sandık güvenliği ve kullanılan oyların mükerrer olmaması için daha önceleri kullanılan boyanın önümüzdeki seçimlerde mutlaka uygulanması gerekir. Ayrıca ülkemizin her seçim bölgesinde görev yapan kolluk kuvvetleri, sandık başkanlarını zorlayarak oy kullanmaktalar. Bu durumda da güvenlik güçlerinin mükerrer oy kullanmamalarının tek yolu boyanın kullanılmasıdır. Geçtiğimiz seçimde seçmen listelerinde önemli isim değişiklikleri, boş binalara seçmen yazılması da olduğuna göre bu durumda dahi mükerrer oy kullanılma olasılığı arttığından, önlem olarak mutlaka o boya kullanılmalı ve uygulanması resmiyet kazanmalıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *