Memleket Partisi ne yapar?
Türkiye'de son bir yılda 25 yeni siyasi parti kuruldu.
Hali hazırda 100'ün üzerinde parti var.
Bu siyasi partilerin 1/4'ünün son bir yılda kurulması bize ne işaret ediyor?
Muharrem İnce'nin liderliğini yaptığı Memleket Partisi yüzden fazla siyasi parti arasında nasıl bir yer tutar.
Bu yazımızda ona bakalım.
*
Öncelikle Muharrem İnce ve Memleket Partisi'nin avantajlarına bakalım.
Muharrem İnce hatiplik konusunda belki de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı ağzı en iyi laf yapacak kişilerden birisi.
2018 genel seçimlerinde CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olmasından kaynaklı bilinirliği var, sosyal medya desteği var, seçim tecrübesi var.
Medyanın çoğunluğunun iktidar destekli olduğundan kaynaklı, Muharrem İnce'nin ve Memleket Partisi'nin CHP'nin içerisinden çıktığından dolayı attıkları her adımın en fazla CHP'ye zarar vereceği düşüncesinden dolayı medyada oldukça eli güçlü.
Bundan sonra da Memleket Partisi adına kim konuşursa konuşsun yandaş medyada oldukça yer alacaklardır.
*
İyi Parti, Deva ve Gelecek partilerine bakıldığında, hatta Türkiye Değişim Partisi'ne de, daha kurulur kurulmaz CHP'den istifa eden millevekilleri Özcan Özel, Hüseyin Avni Aksoy, Mehmet Ali Çelebi'nin ve CHP'den istifa eden eski Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'in parti yönetiminde bulunması önemli bir avantaj.
CHP'nin 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, partinin 25-26 Temmuz 2020'de yapılan 37. Olağan Kongresi'nin ardından başlattığı "1000 günde Memleket Hareketi"ni, "Memleket Partisi" adıyla partileştirerek verdiği sözü yerine getirmek adına da bir imza atmış oldu.
Bilindiği gibi Deva ve Gelecek bir kaç defa kuruluş tarihini değiştirmek zorunda kalmışlardı.
*
"Biz, ne Cumhur ne Millet tek yol Memleket diyeceğiz" ifadelerini kullanan İnce, Memleket Partisi olarak dört ana hedefleri olduğunu belirterek, 'Ekonomik kalkınma, katılımcı demokrasi, hukukun üstünlüğü ve barış ve güvenlik" dedi.
Çok değil iki ay sonra meydanları herkes görecek diyen Muharrem İnce dün partinin hedeflerini açıkladığı konuşmasında adeta yüreklere su serpti; Okullar kapalı, camiler açık. Okulda bulaşıyor da camide bulaşmıyor mu? ‘Aman bunu söylemeyelim.’ Niye? ‘Yanlış anlarlar’ Cami bunların babasının malı mı, cami hepimizin evi. Nasıl söylemeyeceğiz?
Söyleyeceğiz. Lokantalar kapalı, lokantalardan ne istiyorsunuz ya. Uçaklar 200 kişi yan yana binebiliyor, toplu taşımada 2 saat yolculuk yapıyorsun, lokantalar kapalı. Bunun hesabını soramayan bir muhalefet var. Deniz kenarında bankta otursan ceza yersin, 5 milyonluk teknede yüzersen serbest. Sizin adaletinizi sevsinler. Muhalefet olmadığı için iktidar bunu yapabiliyorlar. Köpeksiz köyü bulup değneksiz dolaşıyor iktidar bugün.''
*
Peki Memleket Partisi'nin ve Muharrem İnce'nin en büyük dejavantajları neler?
Öncelikle 100 siyasi parti içerisinden sıyrılarak kendisine önemli bir yer tutmak oldukça zor.
CHP gibi köklü bir siyasi partiden ayrılıp da şimdiye kadar (Ecevit'in DSP'si istisna) pek ayakta duran, tutunan, ömrünü sürdüren siyasi parti görülmemiştir.
CHP'den cumhurbaşkanı adaylığı sırasında her ne kadar söylemleri ve aldığı oy ile CHP'ye oy verenlerin desteğini alsa da seçim sonrası sergilediği tavır ile tepkileri toplayan İnce'nin yeniden CHP'lilerin desteğini alması mucizelere bağlı.
Bir tarafta 20 yıllık Recep Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarını yıkmaya çalışan CHP'nin başını çektiği muhalefet şayet Muharrem İnce ve Memleket Partisi'nin muhalefete değil de iktidara yarayan hareketini sezsin korkarım partinin ömrü daha da azalabilir.
*
Evet dün 3-4 siyasi parti iktidara oynuyordu.
AK Parti, CHP, MHP.
Bugün önce İyi Parti'de potaya girdi.
Ardından bir çok siyasi parti adından söz ettirdi ama tamamının oy oranı yüzde 10'u geçmiyor.
HDP'nin iktidar hedefi olmadığını biliyoruz.
Peki bütün bu siyasi konjektürde Memleket Partisi ne yapar diye sorarsak?
Seçimlere sağlıklı bir şekilde girmesi.
Yüzdelik dilimde oy alabilmesi.
Erken havlu atmaması.
Ülke genelinde teşkilatmayı sağlaması.
Bence başarıdır.
Yapabilir mi?
Çok zor...