Söylenenler ve yayınlara yansıyan raporlara göre 100-200 arasında oldukça hareketli bir görüntü sergileyen vefat sayıları var.
Şu Omicron denilen Covid-19’un yeni varyantı konusunda neler yapmalıyız iyice şaşırmış durumdayız. Çok mu önemsemeliyiz veya bazı söylenenlere göre çok hızlı yayılmasına rağmen yakalananların birçoğunun hafif geçiriyor olmalarından yola çıkarak fazla endişelenmemeli miyiz iyice kararsız bir psikolojideyiz.
Söylenenler ve yayınlara yansıyan raporlara göre 100-200 arasında oldukça hareketli bir görüntü sergileyen vefat sayıları var. Bu arada; aşılama, özellikle de PCR testleri konusunda yapılan açıklamalar kafalardaki soru işaretlerini iyice arttırmış durumda.
Son zamanlarda yazdıklarımız neredeyse kopyala yapıştır cinsinden şeyler. Genelde güncel konular ki, o güncel konuların merkezinde başımıza çöreklenen ve neredeyse iki yılı aşkın süredir öyle veya böyle hayatımızı altüst eden, zoraki yaşam biçimi olarak bizi egemenliği altına alan, bizlere istediğini yaptıran, adeta alay edercesine hayatımıza yön veren, tam, biraz olsun nefes alabileceğimizi hissedeceğimiz zamanlarda ertesi sabah uyandığımızda yeni türemeleriyle aklımızı alan namıdeğer Covid 19. Bu Covid 19 denilen davetsiz misafir ve türettiği yeni varyantlarıyla nasıl uğraşacağımızla ilgili çok net bilgilere sahip olamadığımızı artık biliyoruz. Aklımızı yitirmek üzereyiz. Bu konuda havada uçuşan bilgilerden, neyin anlatılmaya çalışıldığıyla, değil yeterli bilgilenmek, kafaları iyice karıştırmaktan zerre kadar ileriye gidemeyeceğimizi artık iyi biliyoruz..
Şimdilik görünen o ki, Omicron ile ilgili bilgilere baktığımda, PCR testleriyle ilgili gelinen son duruma göre kafamız iyice karışmış durumda. Kısacası, işimiz Allah’a kalmış.
Geçtiğimiz gün bir arkadaşımızın Facebok’ta paylaştığı, bir uzmanın Omicron varyantıyla ilgili korunmaya yönelik söylediklerini en akla yakın bilgiler olarak buraya aktarmanın en işe yarar olduğunu düşündüm ve iyi bir alıntı olarak yazıma ekledim.
Okuyun bakalım, ne dersiniz;
“COVID etkeni SARS-CoV2 virüsünün çok hızlı ve kolay yayılabilme özelliği taşıyan Omicron'a karşı nasıl önlem almalıyız..
NE YAPMALIYIZ?
a. Maske takınız. Hatta yüze iyi oturan N95 (FFP2) tipi maskeler takınız. O olmuyorsa cerrahi maskeden 2 kat takınız
b. Virüsün çok olma olasılığının yüksek olduğu kalabalık ortamlara girmeyiniz
c. Bulunulan ortamın iyi havalandırılmasına dikkat ediniz (havadaki virüs yükünü azaltmak için)
d. Bulunduğunuz kapalı ortamda kimse yoksa bile sizden önceki bir hastanın bu ortama saçtığı virüslerle bulaşma olasılığınız yüksektir (özellikle asansörler). Onun için ortamda kimse yok diye birçok kişinin kullandığı asansörlerde maskenizi asla çıkarmayınız
e. Virüs en çok bağırma, konuşma, şarkı söyleme, efor sonucu sık ve derin soluma, öksürme sırasında ortama yayılır. Bu durumlarda hele kapalı ortamdaysanız çok daha dikkatli olunuz.
f. İnsanlarla mesafenizi koruyunuz
g. Dokunduğunuz yerler için eldiven takma, kağıt mendiller kullanma gibi tedbirler uygulaması zordur. Genellikle de bu yolla korunma başarısızdır. Onun yerine:
i. Ellerinizi özellikle ağız, burun, gözünüze dokundurmayınız (elinizi yüzünüze götürmeyiniz)
ı. Elinizi sık sık sabunla yıkayınız
Rehavete kapılmayınız. Bıkkınlık göstermeyiniz. Sonuna kadar savaşmadan vaz geçmeyiniz. Unutmayın; Virüs çoğalması bitene kadar;
a. Hayatta kalınız (aşı olunuz).
b. Aşı karşıtlarının safsatalarına inanmayınız. Aşının iğne yerinde ağrı, ateş, halsizlik, vücut ağrıları yapma gibi yan etkileri olsa bile 1-2 günde geçmektedir. Ateş ve ağrıya Parasetamol iyi gelmektedir. Aşının ciddi yan etkileri çok nadirdir. Onlar da geçicidir.
c. Hastalığın size bulaşmasını önleyiniz (maske, mesafe, hijyen, havalandırma)
d. Siz hasta olmuşsanız (hafif veya ağır olması fark etmez) kendinizi izole ederek karantinaya giriniz (en az 7 gün)
e. Grip gibi belirtiler veriyorsanız (belki de COVID değil sahiden grip olmuş da olabilirsiniz) Omicronun bu kadar hızlı yayıldığı bu dönemde kendinizi COVID olmuş kabul ediniz ve yukarıdaki tedbirleri uygulayınız”. Prof. Dr. Mahmut Bayık’tan Alıntıdır.”
İyi güzel de, görünen o ki Covid-19’da değişen bir şey yok. Başa döndük gibi.