Hisar Okulları, Türkiye’deki ilk ve tek, K12 okulları seviyesinde ise dünyadaki ikinci Fab Academy Node’u ünvanına layık görüldü. Okulun öğretmenlerinden Fab Lab Koordinatörü Sedat Yalçın da 2024 Fab Academy Programını başarıyla tamamlayarak dünyadaki sayılı Fab Academy eğitimcilerinden biri oldu. MIT Üniversitesi Center for Bits and Atoms başlatılan ve Fab Foundation tarafından desteklenen bu uluslararası programa katılan öğrenciler, hızlandırılmış özel bir programla dijital üretim teknolojileri konusunda altyapılarını güçlendirme fırsatı elde ediyor. Program öğrencilere dünyanın dört bir yanındaki 65’ten fazla Fab Academy noktasındaki sınıf arkadaşlarıyla çevrim içi kampüs aracılığıyla etkileşimli video derslerine katılma ve içerik paylaşma imkanı da sağlıyor. Türkiye’de kurulan ilk FabLab’lerden biri olan Hisar Okulları FabLab, 2019 yılından bu yana akredite olarak faaliyet göstermekte ve bilgisayar bilimleri alanında ilham veren pek çok proje, araştırma ve çalışmaya ev sahipliği yapmakta.
Tasarım odaklı düşünceye sahip öğrenciler günümüzün karmaşık sorunlarına daha geniş bir perspektiften bakabilen ve çözüm üreten bireyler olacak
Başvuru ve kabul süreciyle ilgili bilgi veren Bilişim Stratejileri Merkezi Koordinatörü Dilara Vardar: “Fab Academy, Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından başlatılan ve Fab Foundation tarafından desteklenen prestijli bir program. Bu program, öğrencilere dijital fabrikasyon teknolojilerini kullanarak yenilikçi projeler geliştirme ve yaratıcı çözümler üretme yetkinliklerini kazandırmayı amaçlıyor. Dünyada sadece 65 node mevcut ve 17 üniversitede 20 farklı aşaması olan bu eğitim programını başarıyla bitirenler yüksek lisans dersleri almaya hak kazanıyor. Hisar Okulları, bu programla 2024-2025 Akademik Yılı itibarıyla öğrencilerine, dünyada sadece iki K-12 seviyesindeki okula tanınan Fab Academy programını sunacak.
Tasarım odaklı düşünceye sahip olmak özellikle son yıllarda giderek önem kazanan bir beceri. Bu yaklaşım sadece akademik başarıyı değil eleştirel düşünce, empati ve yaratıcılığı da geliştiriyor. İlerleyen yıllarda bireyin problem çözme ve yenilikçi fikir üretme süreçlerini daha iyi yönetmesini sağlıyor. Tasarım odaklı düşünebilen bir kişi, günümüzün giderek karmaşıklaşan sorunlarına farklı disiplinlerden gelen bilgiyi birleştirerek daha kapsamlı, insan odaklı çözümler üretebiliyor.
Biz de bu önemli gelişmenin, öğrencilerimizin tasarım odaklı düşünme, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini geliştirerek, küresel düzeyde rekabet edebilecek donanıma sahip olmalarına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Hisar Okulları olarak Türkiye’ye bu konuda farkındalık yaratılmasına katkıda bulunacak böyle önemli bir akreditasyonu getirmekten büyük gurur duyuyoruz. Fab Academy Koordinatörümüz Sedat Yalçın da bu süreçte dünyadaki sayılı Fab Academy eğitimcilerinden biri olarak kabul edildi. İleriki günlerde Fabacademy deneyimimizi ulusal ve uluslararası platformlarda paylaşmayı planlıyoruz. Bu merkez üzerinden sadece Türkiye değil aynı zamanda yurtdışından da öğrencilere eğitim sunmamız mümkün olacak.”
Fab Academy ile öğrenciler uluslararası projelerin bir parçası olacak
Fab Academy’de beş ay süren disiplinler arası eğitim boyunca, öğrenciler dijital üretim araçlarını kullanarak yaratıcı prototipler geliştirecek, problem çözme becerilerini pekiştirecek ve uluslararası projelerin bir parçası olacak. Kullanıcı odaklı düşünme, prototipleme ve test etme süreçleri ile gerçek dünya problemlerine çözüm üretme becerileri kazanacaklar. Program sayesinde öğrenciler hem teorik hem de uygulamalı beceriler kazanacak ve topluma fayda sağlayacak projeler geliştirmeye teşvik edilecekler.
Hisar Okulları’nın Fab Academy Node’u olması öğrencilerini gelecekte küresel platformlarda rekabet edebilecek donanıma sahip bireyler olarak yetiştirme vizyonunun bir parçası. Dijital üretim, yaratıcılık ve tasarım odaklı düşünme becerilerini geliştiren Fab Academy sayesinde Hisar Okulları öğrencileri bilim ve teknolojiye dayalı inovasyon süreçlerinde etkin bir rol alarak gelecekteki kariyer yolculuklarında Türkiye’ye bu alanda rekabet avantajı sağlamaya da katkıda bulunacak.
Hisar Okulları’nın eğitim modeli bilim, mühendislik, sanat ve tasarım alanlarını kapsıyor
Hisar Okulları kurulduğu ilk günden bu yana, dünyada değer bulan öğrenciler yetiştirmek üzere; bilim, mühendislik, sanat, tasarım gibi farklı alanların ilişkilendirildiği bir eğitim modeli ve akademik program sunuyor. Okul; en küçük yaşlarından başlayarak, her düzeydeki öğrenciler için ilgi alanları doğrultusunda deney ve gözlem odaklı bilgi ve beceri edinme fırsatları yaratıyor. Bu becerilerle donanmış öğrenciler yaşam yolculuklarına, sorun belirleme, çözüm üretme ve bu çözümleri sebatla uygulamaya koyma tecrübesiyle başlıyorlar. 1591 öğrencisi olan okulun mezunları, Türkiye ve dünyanın önde gelen eğitim kurumları ve kuruluşlarında eğitim ve çalışma hayatlarına devam ederken, içinde bulunduğu toplumun ilerlemesine de katkı veriyor.