Yenilikçi tasarımlarıyla dikkat çeken Solid Aero, "dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı" iddiasındaki TALAY'ı, ilk kez SAHA EXPO'da tanıtmaya hazırlanıyor.

UZUNLUĞU VE KANAT AÇIKLIĞI

TALAY 2,60 metre kanat açıklığı ve 2 metre gövde uzunluğuyla deniz üzerindeki alçak irtifa operasyon ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tasarlandı. Savunma, saldırı ve caydırıcılık görevlerinde yüksek performans sunarak etkin bir platform olarak görev yapacak.

TALAY, düşman gemilerini ve deniz kıyısındaki üsleri etkisiz hale getirebilecek, deniz üzerindeki hızlı müdahale gerektiren görevleri başarıyla yerine getirebilecek kapasitede.

SUYA 30 SANTİME KADAR YAKLAŞIYOR

TALAY, sudan yalnızca 30 santimetre yükseklikte uçabilme kabiliyetine sahip ve 150 metreye kadar irtifa alabiliyor. Bu özelliklerin, deniz operasyonlarına yeni bir boyut katması ve küresel pazarda yoğun ilgi görmesi bekleniyor. TALAY’ın operasyonel seyir irtifası ise 3 ile 5 metre arasında değişiyor.

T A L A Y-1

DENİZDEKİ TÜM HEDEFLERDEN HIZLI

Alçak irtifada uçma yeteneği sayesinde radara yakalanma olasılığı oldukça düşük olan TALAY, saatte 200 kilometrenin üzerinde bir hıza ulaşarak hedefindeki deniz platformlarının tamamından daha hızlı hareket ediyor. 3 saate kadar havada kalabilen TALAY, karada da alçak irtifa uçuşu yapabiliyor.

AĞIRLIĞININ YARISI KADAR BOMBA TAŞIYOR

Yüksek faydalı yük taşıma kapasitesiyle TALAY, çeşitli görevlerde kullanılabilir ve operasyonel esnekliği artırıyor. 30 kilogram kadar faydalı yük taşıyabilen TALAY, kendi ağırlığının yarısına denk gelen bu kapasiteyle dikkat çekiyor. Sistem ve uçuş testleri devam eden TALAY’ın elektrikli modelinin geliştirme çalışmalarının 3 ay içinde tamamlanması planlanıyor.

T A L A Y-2

Türkiye-Finlandiya arasındaki savunma sanayi işbirliğinin artması bekleniyor Türkiye-Finlandiya arasındaki savunma sanayi işbirliğinin artması bekleniyor

YERLİLİK ORANI YÜKSEK

Yüksek yerlilik oranına sahip olan TALAY’ın, 7 metre kanat açıklığına sahip deniz karakolu modelinde yerli motor kullanımına yönelik çalışmaların yıl sonunda TEI ile başlatılması hedefleniyor.

Muhabir: Ahmet Muammer Güngör