Önce Brexit'ten başlayalım. Britanya'nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına geliyor.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılacağı tarih olan 29 Mart yaklaşırken Türk otomotiv sektörünü de bir heyecan sardı. Peki bu konu bizim otomotiv sektörünü neden bu kadar ilgilendiriyor. Tabi konu tamamen “duygusal”! Birleşik Krallık, Türkiye otomotiv sektörünün ana ticaret pazarlarından biri olduğu için ekonomimiz için çok önemli. Otomotiv sanayi ihracatının yüzde 12,5’inin yapıldığı Birleşik Krallık, Türkiye otomotiv sektörü için de önemli bir ticaret ortağı… İngiltere’ye Türk otomotiv sanayinin yaptığı ihracatta aslan payını hafif ticari araçlar alıyor. Avrupa’nın en çok ticari araç satılan pazarı olan İngiltere bugün neredeyse tüm hafif ticari araçlarını Türkiye’den alıyor. En büyük ihracat yapan şirketler ise Koç Holding’in bünyesindeki Ford Otosan ve Tofaş. Bu anlamda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla, Serbest Ticaret Anlaşması ile gözler Avrupa Birliği’nde olmayan ama Gümrük Birliği kapsamında olan Türkiye’ye çevrilecek. Yani Brexit kararı her şekilde Türkiye otomotiv sektörünü yakından ilgilendiriyor. Otomotiv Sanayiciler Derneği (OSD) bu konuda geniş bir rapor hazırlamış ve hükümet yetkililerine vermiş. Şimdi bu konuda büyük bir beklentileri var. Türkiye’nin bu konuda aksiyon almasını ve Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması kapmasında önlerinin açılmasını istiyorlar. Bu konuda da Ford ve Tofaş ürettikleri ticari araçlarla diğer üreticilerden bir adım daha önde yer alıyorlar. Ford, Transit modelini 2012 yılına kadar hem İngiltere hem de Türkiye’de üretirken, bu tarihten itibaren tek üretim merkezi olarak Gölcük’ü seçmişti. Ford Otosan o tarihten itibaren Transit ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını İngiltere’ye yapıyor. Aynı şekilde Tofaş da, İngiltere’ye hem Vauxhall markasıyla Doblo hem de Minicargo ihracatı gerçekleştiriyor…
İç pazarın hareketlenmesi için devamı istenen ÖTV ve KDV desteği bir tarafta, ihracatın yükselmesi için Brexit desteği diğer tarafta… Her iki konuda da hükümetin yaklaşımını Mart ayından sonra daha yakından göreceğiz.
PSA’nın Türkiye yapılanması
Türkiye’de yeni bir yapılanma eşiğinde olan Grup PSA Türkiye, CEO Olivier Cornuaille’ın kararıyla Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevine Burcu Özkutan’ı atadı. Televizyonculuk geçmiş olan Özkutan 2008–2016 yılları arasında Karsan Otomotiv’e iletişim danışmanlığı hizmeti vermiş, aynı zamanda da Jan Nahum’un medya iletişimi
ile birlikte Hexagon Grubu ve Kıraça Holding’e ait ortak girişimlerde kurumsal iletişim görevlerini yürütmüştü. Burcu Özkutan şimdi Türkiye’de faaliyet gösteren Peugeot, Citroen, DS ve Opel’in iletişimlerini denetleyecek. Yani daha durağan ve stabil bir iletişimden hareketli bir ortama geçiş yapacak. Bu markaların iletişimcileri ise hepsi kendi markalarında yıllardır çalışan çok tecrübeli isimlerden oluşuyor. Özkutan bu 3 tecrübeli “iletişim kurduna” kendi tecrübesiyle nasıl yön gösterecek bilemiyorum. Sadece Burcu Özktan’a yeni görevinde başarılar diliyorum…