6 Eylül 1924 tarihinde yayın hayatına başlayan Bartın Gazetesi 100. Kuruluş yıldönümünü kutluyor.
6 Eylül 1924 tarihinde yayın hayatına başlayan Bartın Gazetesi 100. Kuruluş yıldönümünü kutluyor. 6 Eylül 1924 tarihinde İbrahim Cemal Aliş tarafından kurulan, Bartın Gazetesi 100. yaşına girdi. Rıfat Ilgaz’dan, Prof.Dr İlber Ortaylı’ya, Behçet Kemal Çağlar’dan Dil bilimci Şakir Ülkütaşır, Abdülkadir Karahan, Halkbilimci Sadi Yaver Ataman, Vahit Lütfi Salcı, İbrahim Pekbay gibi yazarların ünlü folklorcu Perter Naili Boratan'dan Erkan Aşçıoğlu’na, Hasan Bayrı’dan, Arif Üçler’den Çetin Asma’ya, Servet Çınçın’dan, Tarık Çıtak’a, Muzaffer Cellek’ten Güngör Yavuzaslan’a kadar birçok isme sayfalarında yer veren koca Çınar 94. Yaşına girdi.
YENİ ADANA GAZETESİ 1918, ANTALYA GAZETESİ 1922 VE BARTIN GAZETESİ 1924
Cumhuriyet tarihi ile aynı olan Bartın Gazetesi, 94. yılını kutluyor. Bartın'da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 6. Dönem Milletvekili Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1924 yılında kurulan ve eski harflerle çıkmaya başlayan, Bartın Gazetesi 94. yılını kutluyor. Gazeteci ve TBMM 6. devre Milletvekili Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1924 yılında kurulan Bartın Gazetesi, "Şapograf" taş baskı sistemiyle başladığı yayın hayatına eski harflerle 4 yıl devam etti. 1928 yılında gerçekleşen harf inkilabı ile birlikte Latin harflerle basılmaya başlandı. Haberlerin yanı sıra Türkiye'de ilk kez folklor halk bilim yazılarının yayınlandığı gazetenin bu koleksiyonları Ankara Hacettepe Üniversitesi Folklor Enstitüsüne alındı ve araştırmacılara açıldı. Dil bilimci Şakir Ülkütaşır, Abdülkadir Karahan, Halkbilimci Sadi Yaver Ataman, Vahit Lütfi Salcı gibi yazarların ilk ürünlerini verdiği ve folklorculara kucak açan gazete, ünlü folklorcu Perter Naili Boratan'ın eserlerinde de yer aldı. Bartın Gazetesi'nde ayrıca ünlü şair Behçet Kemal Çağlar ilk şiirlerinin yanı sıra, ünlü romancı, mizah yazarı ve şair Rıfat Ilgaz'ında 3 yıl boyunca köşe yazıları yayınladı. Yayınını 94 yıldan beri kesintisiz sürdüren Türkiye Cumhuriyeti'yle yaşıt gazete, kurucusu Cemal Aliş ve ardından da oğlu iktisatçı Esen Aliş tarafından iki kuşaktır yönetiliyor.
13 VALİ 20 KAYMAKAM GÖRDÜ
6 Eylül 1924 tarihinde kurulan Bartın Gazetesi, Bartın'ın il olduğu 1991 yılından sonra Ergün Doğanay, Yavuz Erkmen, Fatih Eryılmaz, İsmet Tabaş, Ali Güngör, İsa Küçük, Halil Işık, Bülent Savur, Ali Çınar, Seyffetin Azizoğlu, Nusret Dirim, Sinan Güner ve görevdeki vali Nurtaç Arslan olmak üzere 13 vali görmüş oldu. Gazete yine 1970 yılından itibaren kaymakamlık sürecine giren ilde, yaklaşık 20 kaymakam gördü. Bartın Gazetesi yayın hayatına başladığı andan itibaren birçok Meclis Başkanı, bakan, milletvekili, bürokrat, amir, müdür, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, Alay Komutanı, Savcı ve Sivil Toplum Kuruluşu yöneticileri gördü.
İNTERNETE YENİLMEDİ
Dünyanın birçok ülkesinde internet gazeteciliğinin yaygınlaşması sonucu kapanan gazetelere rağmen Bartın Gazetesi güncelliğini korudu. Bartın'da yaklaşık 30 gazetenin çeşitli sebeplerle kapanmasına rağmen Bartın Gazetesi abone sayısını her geçen yıl daha da artırdı. Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş, "Biz her zaman güncelliğimizi koruduk. Çünkü yıllardır süren bir çizgimiz var ve biz bu çizgiyi hiçbir zaman değiştirmedik. Her zaman aynı olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. İnternet yaygınlaştıkça, gazetelerin abone sayıları düştü ve birçok gazete kapandı. Biz abone sayımızı asla kaybetmedik. Okuyucunun tercih ettiği gazete olduk, onun için bizlerle birlikte abone olarak bizleri destekleyen okurlarımıza da teşekkür ediyoruz" dedi.
İki kuşaktır Bartın Gazetesi'nin yayın hayatının sürmesinde büyük önemi olan Esen Aliş, kendisinden sonra oğlunun gazeteyi sürdürüp, sürdürmeyeceğini bilemediğini ifade etti Esen Aliş, "Benden sonra gazetenin oğlum tarafından çıkartılıp, çıkartılmayacağını bilemiyorum. Kendi kararıdır. Ama bunu sürdürürse çok memnun olurum. Allah ömür verdikçe ben sürdüreceğim. 90 yılı geride bıraktık. Öncelikli ilk hedefimiz yayın hayatımıza devam etmek" dedi.
İbrahim Cemal Aliş’in Anısına…
Çevremizde öyle değerli kişiler vardır ki; yıllar geçse de unutulmazlar…
Yıllar birbirini takip ettikçe daha da değerlenirler… Unutulmaz kervanına dahil olurlar…
Bu kişilerden biri de Cemal Aliş’tir.
Bartın’da bir ilki gerçekleştirdiği için bütün Bartın halkında isim bırakan Bartın’ın yetiştirdiği değerli bir evladıdır. Cemal Aliş denilince hepimizin bildiği Bartın Gazetesi akla gelir.
Türkiye sınırları içinde çıkmış ilk Türkçe gazete ise 1831'de yayımlanan Takvim-i Vekayi'dir. 1831 yılından 93 yıl sonra 6 Eylül 1924’te Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesinde Bartın’da, yürekli Müttehit Arkadaşlar bir araya gelerek Bartın adıyla bir gazete yayınlamaya karar verirler. Bu arkadaşları birleştirip biraraya getiren isim ise İbrahim Cemal Bey’dir(ALİŞ).
Gazetenin çıkış tarihi 6 Eylül 1924
Cumhuriyetin ilanından 11 ay sonra ilk gazete çıkıyor, Bartın’da!
100 yıldır aralıksız yayın hayatını sürdürmeye devam eden Bartın Gazetesidir bu!
Türkiye’de yerel basın tarihinin halen 100 yıldır öncülüğünü yapan Bartın Gazetesi, günümüzde ilk yayınlandığı günden itibaren yolundan sapmadan cumhuriyetin ilke ve inkılaplarına ilk günkü gibi duygu ve düşünceleri doğrultusunda devam ediyor.
Cemal Aliş denilince Bartın Gazetesinin kurucusu ve başyazarı olması yanında birçok Bartın gencinin de yetişmesinde öncülük eden örnek bir şahsiyettir.
Aynı zamanda gazeteciliğinin yanında o, yani Cemal Aliş, Halkevi Başkanı, Öğretmen, Belediye Başkanı, Parti Yönetim Kurulu Üyeliği, Milletvekilliği yaparak Bartın’a ve yurduna hizmet etmiştir. Bartın’ın yetiştirdiği örnek bir şahsiyetti. O, Bartınlıların gözünde Cemal Bey’di, Cemal Aliş’ti, en doğrusu Bartın Gazetesi denince İbrahim Cemal Aliş’ti.
Bartınlıların gönlünde beyefendiliği ile taht kurmuş, örnek insan olmuş, müstesna bir kişiliğe sahip, Bartın’ın unutulmaz bir kişiliğidir. 1925 yılında kardeşi Ahmet Kemal Aliş ile kurduğu, Azim Kitabeviyle Bartın halkını okumaya teşvik etmiş, kitabı sevdirmiş bir kültür insanıdır. Aynı zamanda Ahmet Kemal Aliş Halkevlerinin önde gelen Komite Başkanlarından olup Bartın’da kitap okuma kültürünü yerleştiren, kitabı sevdiren ve Bartın gençlerinin aydınlanmasına rehberlik eden nev-i şahsına münhasır bir insandır.
Kişiler geçicidir fakat bıraktıkları eserler ebediyen yaşayacaktır.
Cemal Aliş ismiyle özdeşleşen Bartın Gazetesi, 90 yıldır fikirlerinden sapmadan, dalya demeye süratle ilerlerken 53 yıldır Bartın basınına hizmet eden gazetenin kurucusu ve başyazarı İbrahim Cemal Aliş’i saygı ve rahmetle anarken, vefat tarihi olan 1977’den günümüze kadar babasının 53 yıllık, gazetecilik hayatını devam ettiren oğlu Esen Aliş..
Yazılacak çok şey var…Ortada 100 yıllık bir destan var.