TENAKUZ

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Çelişki anlamında kullanılıyor ama daha ziyade tutarsızlık belirten bir kelime tenakuz. İlginç biçimde enkaz da aynı kökten türeme. "Kendi kendini yıkma" diye tercümesi mümkün tenakuzun.

Fenerbahçe Beko’nun Euro League 2024 Final Four etabında Panathinaikos’la karşılaşması ülkemizde bir dizi tenakuza yol açtı desek abartmış olmayız. Bunun en büyük sebebi; A Milli Basketbol Takımımızın (eskiden 12 Dev Adam derdik) da koçluğunu yapan Ergin Ataman’ın aynı zamanda Yunan Ligi takımlarından Panathinaikos takımının koçluğunu yapmasından dolayı idi. Kendi içinde bir dizi oksimoron zinciri oldu neredeyse. Bahse konu karşılaşmada Yunan takımı, Türk takımını yeniyor, finale kalıyor, bu Yunanlılar için sevindirici olduğu kadar biz Türkler için üzüntü verici bir sonuç olmasına karşın Yunan takımının teknik direktörünün Türk olmasından kaynaklanan bir dizi karmaşık duygunun etkisinde kalan bazı spor spikeri/muhabiri arkadaşımız adeta Fenerbahçe Beko Yunan takımı da onu yenen Türk antrenörmüşçesine bir kutlama ve köpürtme yarışına girdiler ki görülesiydi.

Bu muhakkak bireysel olarak Ergin Ataman için önemli bir başarıydı. Evrensel ölçekte ilk kez bir Türk antrenör çalıştırdığı başka ülkeden bir takımı Avrupa basketbolunun zirvesine kadar taşımaktaydı.

Söz konusu olan bir takım oyunu olduğunda ise her milletin o takımı kimin yönettiğinden ziyade göğsünde taşıdığı bayrağı temsil eden takımla gönül birliği etmesi beklenir elbette. Fakat bu sefer pek de öyle olmadı en azından bazı spor muhabirleri açısından.

Bunda elbette yerel rekabette Ergin Hoca’nın eskiden çalıştırdığı takımlarla Fenerbahçe camiası arasındaki gerginlik ve sürtüşmenin de etkisi büyük. Hoca Türkiye’deyken Anadolu Efes, Galatasaray ve Beşiktaş’ı da zaman zaman çalıştırdı. Bu süreçlerde bazı doping testlerinde bazı oyuncularda aynı tarz yasaklı maddeler çıktığı için de rakipleri Hocayı kızdırmak için bunu tezahürat konusu yapmaktan geri durmadı elbette.

Bir de Ukrayna-Rusya Savaşı başladığında Euro League yönetiminin Rus takımlarıyla yapılan maçların puanlamadan çıkarılması konusundaki anketinde ülkesini temsil eden diğer takımı önemsemeyip sadece kendi takımın çıkarlarını öncelediği için bir anti-pati rezervi daha var Ergin Hoca’nın. Geçen sene A. Efes’ten ayrıldıktan sonra Türk statüsünde oynayan Fenerbahçe’den Willbekin ve Anadolu Efes’ten Larkin’i de Milli takımdan postalaması unutulmadı elbette.

Biraz oportünist, biraz Makyevelist ne derseniz deyin 12 sezondur Final Four’a kalamayan Yunan takımını finale taşıyıp ardından üçüncü periyodda 7 sayıda tuttuğu Real Madrid’i de finalde 95-80 yenip kupayı alması kariyeri açısından çok önemli Ergin Hoca’nın. Tebrikler Hocaya.

Neyse biz bırakalım kulüp bazında kavgaları/başarıları da Ergin Hoca’nın çalıştırdığı Türk Milli Basketbol Takımı’nın arkasında sağlam duralım, onlar da bizi özlediğimiz başarılara kavuştursun bu sene.

PS: Galatasaray’a ve Beşiktaş’a şampiyonluğu, Fenerbahçe’ye ikinciliği, Trabzon’a üçüncülüğü, Başakşehir’e dördüncülüğü hayırlı olsun. Avrupa Kupalarında yüzümüzü ağartsınlar el birliğiyle ülke puanına doyalım hep beraber inşallah.