KENDİMİZİ Mİ KANDIRIYORUZ?

Fehmi KETENCİ 15 Haz 2016

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bir yıl süresince merakla beklediğimiz, iyi bir kadromuz ve de; iyi, karizmatik, umut dağıtmada hep en yukarılarda dolaşan bir futbol direktörümüz ile başarı sıralamasında kendimize yer aradığımız Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na başladık hayırlısıyla.

Bir yıl süresince merakla beklediğimiz, iyi bir kadromuz ve de; iyi, karizmatik, umut dağıtmada hep en yukarılarda dolaşan bir futbol direktörümüz ile  başarı sıralamasında kendimize yer aradığımız Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na başladık hayırlısıyla. Başladık da, umduğumuz, hayal ettiğimiz gibi olmadı bu başlangıç. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim döneminde Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na hazırlık döneminin ortaya koyduğu performans değerlendirmelerinde öne çıkarılan rakamlar bizi çok mu yanılttı diye de düşünmeye başladık çoktan. O gerine gerine sözünü ettiğimiz rakamları bir hatırlayalım. Turnuva öncesi hazırlık döneminde tek yenilgiyi 2-1 gibi bir skorla İngiltere’den almışız.

Bu hazırlık döneminde 13 hazırlık karşılaşmasına çıkan Türk Milli Takımı, 13 galibiyet, 2 beraberlik almış. Bu karşılaşmalarda 30 gol atmış, kalemizde ise 9 gol görmüşüz. Bakılıdığında oldukça iyi bir sonuç. En azından Euro 2016’ya hazırlık için oldukça iyi görünen bir hazırlık dönemi geçirmişiz gibi. Şampiyona kuraları çekilip gruplar belirlendiğinde son Avrupa Şampiyonu İspanya, Hırvatistan, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti’nin olduğu bir gruptaydık ve genel kanı kolay olmayan zorlu bir grupta olduğumuz görüşünün hakim olduğu bir başlangıç aşamasıydı. Grubumuzudaki takımlara kısaca göz attığımızda; İspanya için söylenecek çok şey var. Hem mili takım olarak hem de kulüp takımları olarak dünyanın ilk sıralarında ve son Avrupa Şampiyonu. 2016 FIFA sıralamasına göre; İspanya 6. Türkiye 18. Hirvatistan 27. Çek Cumhuriyeti 30. sırada yer almakta.

Görünüşe göre yerimiz oldukça iyi ve grubumuzda tek rakibimiz olarak son Avrupa Şampiyonu  İspanya görünmekte. 10 Hazıran 2016’da gruplarda karşılaşmalar başladı. Biz ilk maçımıza, 12 Haziran Pazar günü dünya sıralamasında, bizden 7 sıra aşağıda olan Hırvatistan ile çıktık. Umutluyduk ama genel yorumlara göre bizden beklenmeyecek şekilde kötü bir futbol sergiledik ve Hırvatistan’a 1-0 yenildik. Bu tür tunuvalarda ilk karşılaşmalar her tür riski beraberinde getirir, mağlup olabilirsiniz  ama bu mağlubiyet bizi başka bir tedirginliğe itti.

Çok kötü, plansız ve dağınık bir görüntü sergiledik.

Gördük ki; FIFA sıralamasında bizden dokuz basamak aşağıda bulunan Hırvatistan daha iyi hazırlanmış, çok daha iyi oynadı. Modern futbolun gereklerini yerine getirdi ve bizi yendi. Biz ise iddialı olduğumuzun çok gerisinde bir performans sergiledik, tam olarak hazır olamadığımızı gösterdik. Grubumuzdaki diğer takımların maçlarını da izledik. İspanya son Avrupa şampiyonu. Ne oynayacağı ve ne yapacağı aşağı yukarı belliydi. Gurubumuzda en zayıf halka gibi görünen Çek Cumhuriyeti karşısında zorlanmasına rağmen 1-0 da olsa galip geldi. Zayıf halka gibi görünen Çek Cumhuriyeti, pek de zayıf halka değilmiş, İspanya’ya kök söktürd

Euro 2016’da gruplarda ilk maçları izliyoruz. Bana göre bu şampiyonaya en az hazır olan takım Türk Mili Takımı. Net görülebilir bir sistemimiz yok, çok yavaş oynuyoruz, futbolun güzelliklerini sahaya yansıtamıyoruz, çok bel bağladığımız yıldızlarımız son derece formsuz ve fizikman hazır değil, takım kurgumuz hatalı, en kötüsü ise; takımda özgüven eksik, fizikman, moral motivasyon olarak hiç hazır değiliz. Oynadığımız futbol zevk vermeyen, modern futbolun çok uzağında ve çağdışı.  Umarım, hayal kırıklığı yaşamayız. Gruptan çıkabilmemiz için daha iki maç var. Ancak bu işler; “Biz bitti demeden bitmez” demekle olmuyor, icraat gerek.