İSTANBUL'DA YAŞAMANIN DERDİ BÜYÜK! (2)

Fehmi KETENCİ 19 Haz 2016

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Hayaller şehri İstanbul’la ilgili yazacaklarımıza devam edelim. Bu konuyla ilgili yazılacak o kadar şey var ki, tekmili birden kitaplar dolar.. Dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul’da yaşayabilmek o kadar zor ki.. İstanbul artık “taşı toprağı…

Hayaller şehri İstanbul’la ilgili yazacaklarımıza devam edelim. Bu konuyla ilgili yazılacak o kadar şey var ki, tekmili birden kitaplar dolar.. Dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul’da yaşayabilmek o kadar zor ki.. İstanbul artık “taşı toprağı altın” bir yerleşim bolgesi, anadoluda yaşayanların hayallerini süsleyen güzel bir şehir değil.. Yıllardır hızlı ve yüksek miktarda göç alan İstanbul’da yaşayanlara öz kaynakları yetemez oldu.. İstanbul’da da işsizlik hızla artmaya, ekonomik darboğazdan en çok etkilenen sehirlerden biri olarak öne çıkmaya başladı. İstanbul’da yaşanan bu ekonomik sıkıntılara rağmen alternatiflerin çok olması nedeniyle çareler imdada yetişebiliyor.. Fiyatlarda bir standart yok ama, İstanbul’da yaşayan dar gelirliler ihtiyaçlarını bu alternatifleri kullanarak değişik yerlerden karşılayabiliyorlar şimdilik!

Tüm bu ekonomik zorluklarla boğuşan İstanbullunun en büyük ve dayanılmaz derdi hiç kuşku yok ki yaşanan ve bir türlü çözüm bulunamayan trafik ve toplu taşıma sorunu. İstanbul’da trafik sorununa çözüm bulmak için bir çok şey yapılıyor ama bu günü kurtarma adına yapılanlar, tam olarak çözüm üretemiyor.. Kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli planlamalar daha doğru çözümler ortaya çıkaracaktır. İstanbul’un nüfusu hızla artıyor. Hızla artan bu nüfusun yanısıra, günü birlik veya kısa süreliğine İstanbul’a gelenler de yaşanan sorun yoğunluğunu arttırıyor. Toplu taşıma konusunda yapılan çalışmalar bir süre rahatlama getirse de hızla büyüyen yapıya pek yeterli gelmiyor. Raylı sistemler, metrolar, Anadolu ve Avrupa arasında toplu taşımada önemli iş başaran metrobüs ve yakında hizmete girecek olan üçüncü boğaz köprüsü,

İstanbul trafiğine çözüm için çok önemli yatırımlar. Tüm bunlara rağmen, trafikte bırakın rahatlamayı, giderek daha da yoğunlaşma başladı.. Eskiden belli saatlerde yaşanan trafik ve toplu taşıma sıkıntısı artık neredeyse tüm güne yayılmaya başladı. İstanbul’da en önemli sorunlardan biri; resmi, özel kurumlar ve okullara ait taşıma hizmetlerini gören servis hizmeti veren vasıtalar. Sabah ve akşam saatlerinde ana yollar kenarlarında parkederek trafikte önemli sorun yaratıyorlar.. Bu konuda neler yapılmalı bilinmez ama, bu servislerin daha düzenli bir hale getirilmesi ve sürekli denetlenmeleri gerektiği göz ardı edilmemeli.. Bu konu, mevsim gereği yaşanan yağmurlar, kış şartlarında İstanbul trafiğini daha da yaşanmaz hale getiriyor..  Şimdi okullar tatil olması nedeniyle, en azından okul servisleri trafikten çekildi tüm yaz süresince, okullar açılıncaya kadar biraz rahatlama olacak. İstanbul’da trafiğe takılmaksızın sürdürülen toplu taşıma hizmetlerinden en iyisi Beylikdüzü, Söğütlüçeşme arasında 24 saat hizmet veren metrobüsün olduğunu söyleyebiliriz.. Metrobüs İstanbul’da toplu taşıma konusunda metro ve raylı sistemlerle birlikte en iyi hizmet veren yatırımlar..

Özellikle metrobüs konusunun daha iyi, sistemli, planlı çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Metrobüslerin işletim planlamasında önemli hatalar var. Metrobüsler artık çok kalabalık, adeta insan yığını haline geldi. Metrobüs sefer süreleri düzensiz, duraklarda yolcu indirme bindirmede yoğunluk had safhada. Bazan metrobüse binemiyorsunuz. Bu karmaşık ortamlarda; yaşlıların, kadınların, çocukların, hamilelerin ve en önemlisi özürlülerin metrobüsu kullanmaları hemen hemen imkansız gibi. Metrobüsler insan yığını gibi, duraklarda metrobüs binmek veya inmek tam bir eziyet. Toplu taşımada önemli bir hizmeti yüklenen metrobüs konusunun önemsenmesi ve işletim sisteminin yeniden gözden geçrirlması gerekiyor.. Metrobüs can çekişiyor, bu modern eziyete bir çare lütfen.