ELEŞTİRİ VEYA YARGISIZ İNFAZI!..

Fehmi KETENCİ 04 Haz 2016

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Düşünce ve düşündüklerini özgürce söyleyebilme demokrasilerin gereği. Bunu yaparken bile gerçekleri göz ardı etmemek, yargısız infaza dönüştürmemek, eleştirinin dozunu kaçırmamak, eleştirirken yapıcı olmak veya yapıcı olabileceğıne inandığın konularda eleştirmek…

Düşünce ve düşündüklerini özgürce söyleyebilme demokrasilerin gereği. Bunu yaparken bile gerçekleri göz ardı etmemek, yargısız infaza dönüştürmemek, eleştirinin dozunu kaçırmamak, eleştirirken yapıcı olmak veya yapıcı olabileceğıne inandığın konularda eleştirmek…Eleştirirken, yargılarken, risk alan kadar risk alabilecek cesareti göstermek…Eski bir Hint masalı bunu çok güzel anlatır; “Bir zamanlar çok büyük bir ressam varmış. Eserleri herkes tarafından beğenilirmiş.

Ülkenin kralı bile onu onur madalyası ile ödüllendirmis. Ona Hintçe'de renklerin ustası anlamına gelen "Ranga Charya" adı verilmis. Ama hayranları ona kısaca "Ranga Guruji" derlermis. Ranga, yıllar içinde, alanındaki ustalığını kanıtlarcasına kendine özgü bir renk stili geliştirmiş. Bir sanat okulu açmış ve orada öğrencilerine sanatın inceliklerini öğretmeye baslamış. Belli bir müfredati ve süresi yokmuş okulun. Öğrencinin, yeteneğinden ve bilgisinden kendisi tatmin olduktan sonra, onu sanat dünyasına takdim etmesi okulun özelliğiymiş. Bu okulda bir öğrenci olan Rajeev çok aceleciydi. Allah vergisi bir yeteneğe sahipti ve Ranga'nın aradığı özellikler doğrultusunda; diğer ögrencilerden çok daha hızlı bir başarı gösteriyodu. Ranga, ondaki bu gelişmeden çok memnundu. Bir gün, çok kibar bir sekilde Ranga Guruji'ye final uzmanlık sınavının ne zaman alacağını sordu. Ranga gülümsedi ve dedi ki: "Rajeev,sen benim gelecek vaad eden ögrencilerimden birisin. Çok kısa sürede sanatın inceliklerini öğrendin. Sanırım şimdi final sınavının zamanı geldi."

"Sinav konumun ne olduğunu söyler misiniz, Guruji? "     

Ranga "Rajeev,bir resim yapmanı istiyorum, bu senin en iyi resmin olmalı ve herkes hayran kalmalı. Simdi acele etme ve hayatının şaheserini yap." dedi. Rajeev gece gündüz çalıştı; en güzel resmini yaptı ve Ranga Guruji'ye getirdi. Ranga: "Şimdi bunu şehrin meydanında halkın beğenisine sun."dedi. "İnsanların senin eserini görmelerine izin ver. Resmin altına büyük ve koyu harflerle, bu resmin halkın değerlendirmesi için oraya konulduğunu ve resimdeki hataların, izleyenler tarafından resmin üzerine bir "X" çizerek belirtilmesini rica ettiğini yaz." Rajeev, Ranga'nin dediklerini yaptı. Resmi şehrin en merkezi yerine koydu. Birkaç gün sonra Ranga gidip onu getirmesini söyledi. Rajeev meydana giderken çok heyecanlıydı. Ancak oraya vardığında çok büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Tüm resim bastan asağı  “X”  işaretleriyle doluydu. Başarısızlığı böylece anlaşılmıştı. Büyük bir üzüntüyle,  kalp kırıklığıyla resmi Guru'ya gösterdi.

Ranga O'na asla umutsuzluğa kapılmamasını ve yeniden bir resim yapmasını tavsiye etti. Ranga daha önce söylediği şeyleri tekrarladı. Ancak en son satırda degişiklik yaparak.  “Bu kez Rajeev'e resmin yanına boya ve fırça da koymasını” söyledi. Resmin altına yazdığı mesajda izleyicilerin hataları bulması ve resmin yanında bulunan malzemeleri kullanarak düzeltme yapmaları istenmişti. Birkaç gün sonra Rajeev resmi almaya gittiğinde şaşırdı. Çünkü resmin üzerinde hiçbir işaret olmadığı gibi yanına konulmuş olan malzemelere de hiç dokunulmamıştı. Rajeev resmi, Guru'suna sunarken çok mutlu olmuş ve kendine güvenini kazanmıştı. Ranga yine gülümsedi ve "Rajeev bugün öğrenmiş olduğun bu dersle birlikte artık senin eğitimin tamamlandı." dedi.  "Sevgili oğlum, eğer bu dalda mükemmellik ve yücelik istiyorsan sadece sanatta ustalaşmıs olman yetmez. Ama insanların, eline fırsat verildiğinde hiçbir şey bilmedikleri bir konuda bile eleştirip, değerlendirme eğiliminde olduklarını da öğrenmen gerekir." "Eğer dünyayı seni yargılayacak kişi olarak kabul edersen hep hayal kırıklığına uğrarsın. İnsanlar hiçbir bilgisi ve ciddiyeti olmadan yargılamalarda bulunur ve birbirlerine fikirlerini söylerler.