Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesinde "Geçen hafta küresel piyasalarda belirgin toparlanma vardı. ABD'de resesyonun yaklaştığına yönelik endişeler ve buna bağlı olarak potansiyel agresif faiz indirim beklentilerinin yarattığı korku, yerini açıklanan veriler sonrasında rahatlamaya bıraktı. Enflasyonda yıllık olarak yüzde 3'ün altının görüldüğü ortamda, perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvurularında iyi rakamların gözlenmesi hisse piyasalarında olumlu fiyatlamalara yol açtı. S&P500 endeksi haftayı yüzde 4'e yakın primle tamamladı.

Tütün mamullerinin üretim ve ticaretine düzenleme Tütün mamullerinin üretim ve ticaretine düzenleme

MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri ise sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2,8 oranında yükseliş kaydetti. Veri gündemi açısından sakin gözüken bu haftada ise 22 Ağustos'ta başlayacak Jackson Hole toplantısı yakından izlenecek. Fed Başkanı Powell'ın 23 Ağustos'ta konuşması bekleniyor. Powell'ın faiz indiriminde eylül ayını işaret etmesi öngörülüyor; ancak sonrasında faiz patikası ve olası indirim şiddeti ile ilgili net bir sinyal vermesi tahmin edilmiyor. Jackson Hole toplantısı öncesinde piyasaların haftaya ise kısmi iyimser bir hava ile başladığını izliyoruz. ABD vadelileri yatay. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise yüzde 0,8 civarında yukarıda. " ifadelerine yer verildi.

Değerlendirmenin tamamı ise şöyle:

"Dolar da bir miktar baskı altında. Bu ortamda BIST100'ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Ekonomide dengelenme eğiliminin fiyatlanmaya devam edildiği ortamda geçen hafta BIST100 endeksinde görece düşük hacimde 9.822 - 10.055 arasında bant hareketi görüldü ve endeks haftayı %0,9 oranında düşüşle kapattı. Bankacılıkta tepki, madencilik ve iletişimde pozitif ayrışmanın devam ettiği haftada; demir - çelik, sigorta ve ulaştırma sektörleri negatif taraftaydı. Yarın TCMB toplantısında faizlerde bir değişiklik beklenmiyor ancak şahin tutumun korunması olası. Bu ortamda Borsa İstanbul tarafında iştahsızlık devam edebilir ve düşük likidite ile birlikte gün içerisinde oynaklık yüksek olabilir. TCMB'nin sıkı duruşunu bir süre daha sürdüreceği varsayımıyla sigortacılıkta, maymun çiçeği haberinin küresel çapta fiyatlanmaması ve hafta sonu jeopolitik tansiyonun artmaması nedeniyle havacılıkta toparlanma gözlenebilir. Bilanço beklentileriyle telekom hisseleri ve iyi momentum yakalama eğilimi olan madencilik pozitif ayrışabilir. Çin kaynaklı çelik fiyatlarındaki baskı nedeniyle demir çelik hisseleri, ekonomide yavaşlama eğilimi ve yabancıların hisse senedine düşük ilgisiyle bankacılık ve holdingler negatif ayrışabilir. Bunların dışında ikinci çeyrek finansalların izlendiği ortamda hisse bazlı ayrışmalar yaşanabilir."

Kaynak: (Hibya Haber Ajansı)