Geçtiğimiz ocak ayı herkes için zor bir ay oldu. Otomotiv sektörü her yıl olduğu gibi bu ocak ayında da büyük bir durgunluk içine girdi.
Ocak ayı satış tahminleri geçtiğimiz yılların aylarına göre çok düşük olacağı yönünde. Genel olarak 15-18 bin bandında satış olacağı konuşuluyor. Ocak böyle de şubatta da durum farklı olmayacak. Satışlar böyle hareketsiz giderken sektör içi de bir o kadar hareketli geçiyor.
PSA’da hareketli günler
Geçen hafta Citroen’in Bayraktar Otomotiv distribütörlüğünden PSA Türkiye çatısı altına geçeceği açıklandı. Bu, Citroen’in artık Peugeot, Opel ve DS ile birlikte aynı şirket, aynı yapı tarafından pazarlanacağı anlamına geliyor… Bu arada İzmir’den İstanbul’a taşınmaya hazırlanan Opel Türkiye’de de yeni bir yapılanma söz konusu. Bir süre önce yolların ayrıldığı genel müdür Özcan Keklik’in ardından Pazarlama Müdürü Sibel Palandüz ile de yolların ayrıldığı söyleniyor. Opel Türkiye’nin şirket içi ve şirket dışı en önemli “denge ve duygu” unsurlarından biri olan Dış İlişkiler Müdürü Sinan Ulusoy da geçen hafta şirketten ayrıldığını bir veda mesajı ile açıkladı. Bu arada İzmir’den İstanbul’a gelmek istemeyen 40-50 kişi ile de yollar ayrılıyor. Bu köşede birkaç kez Opel için önemini vurguladığım Sinan Ulusoy’a yeni yolculuğunda başarılar diliyorum. Ulusoy, bence Opel Türkiye için önemli bir kayıp. Bazı insanların varlığı “nefes” gibidir, varlığında pek hissetmeyebilirsiniz; ama yokluğunda değerini anlarsınız. Ama şirketlerde zaman zaman bu tür radikal kan değişimleri olabilir. Şimdi önemli olan gidenlerin yerine gelecek olan isimlerde. Burada da en büyük pay yeni genel müdür Çağrı Öztaş da olacak. Bir taraftan pazar, diğer taraftan insan sıkıntısıyla zorlu bir süreç bekliyor kendisini.
Şubat’ta basılı dergi sayısı 4’e düştü!
Otomotiv sektörü zorlu bir ocak sürecinden daha zorlu bir şubat sürecine hazırlanıyor. Peki ya otomotiv medyası bu aşamada ne durumda. Daha önce de yazmıştım. Bu zorlu ekonomik şartlarında periyot değiştirmek zorunda kalan dergileri anlayabiliyorum. Basılıdan dijitale geçenleri de; kapanan dergileri de anlayışla karşılayabiliyorum Ama 11 ay otomotiv sektörünü “proje” adı altında sömürüp sömürüp sonra da 1-2 ay ilan düştü diye dergiyi şubat ayında çıkartmayanı anlayamıyorum. Bunlardan biri tüm cehaletiyle “bu otomobil sektörü her şeyi kaldırır ve susar, şeytan azapta gerek” diyeni sadece benim değil otomotiv sektörünün de ayıplaması gerekiyor diye düşünüyorum. Diğer rakip dergileri ve özel hayatındaki şahsi olumsuzlukları “sektöre şikayet eden” pişkin, şimdi sözüm ona sektöre sallıyor. Neyse ki kimse ciddiye almıyor…
OTODERGİ yazar kadrosuna yeni bir isim!
Şubat ayında piyasaya çıkan dergilerin sayısı 4’e düştü. 2 büyük grup bünyesinde çıkanların dışında OTODERGi ve EVO yayın hayatına basılı olarak devam ediyor. Bu zorlu ekonomik şartlarda bayilerde ve Turkcell Dergilik’te olan OTODERGİ de şubat sayısında sürpriz bir otomotiv editörünü güçlü yazar kadrosuna kattı. Kapanan Vatan Gazetesi otomotiv editörü Mete Tansu bu aydan itibaren “Analiz” yazılarıyla OTODERGİ’de yer alıyor. Basılı otomotiv medyasının en itibarlı dergilerinden biri olan OTODERGİ’de sektörün duayenlerinden eski Nissan Genel Müdürü İlkim Sancaktaroğlu ve gazeteci Serkan Şahin de değerlendirme yazılarıyla yer alıyorlardı.